الف ) روشهای قطعی و همراه با تخلیه چربی :
۱ - لیپوماتیک  اینفراسونیک  :
در این سیستم با استفاده از ارتعاش و امواج صوتی سلولهای چربی ازهمدیگر گسسته میشوند . و همزمان با این عمل بافت چربی ساکشن میشود . میزان تخریب و آسیب به بافتهای اطراف و پوست در مقایسه با سایر روشهای داخلی حداقل است.امواج صوتی ایجاد شده در درمان افتادگی پوست نیز اثر قابل توجهی دارد.علی رغم اینکه انجام این روش نیاز به انجام توسط پزشک ماهر دارد و بهتر است در شرایط اطاق عمل انجام گیرد ،اما نیازی به بیهوشی ندارد ضمن اثر بخشی قابل توجه،عوارض انجام آن نسبت به سایر روشهای داخلی بسیار کمتر است.و دوره نقاهت بسیار کوتاهتری دارد.

از مزایای عمده این روش نسبت به لیپولیزر امکان خارج نمودن همه چربیهای اضافی بدون نگرانی از سوختن پوست که ممکن است در لیزرلیپولیز اتفاق بیفتد .صاف و یکدست شدن محل عمل بدون مشاهده ناصافی های احتمالی ناشی از سایر روشها ، کوتاهتر بودن مدت زمان عمل و امکان استفاده از چربی ساکشن شده جهت تزریق در سایر نواحی است.در این روش احتمال سوختگی و آمبولی وجود ندارد.این روش در حال حاضر سریعترین ، مطمئن ترین وبهترین روش ایجاد تناسب اندام می باشد.

۲ - لیپولیزر:
این روش اقتباسی از لیپوساکشن با استفاده از تکنولوژی جدید لیزر است. در اینجا برخلاف لیپوساکشن ،پاره کردن مکانیکی بافت چربی انجام نمیشود. بلکه ابتدا بافت چربی توسط حرارت ناشی از لیزر تخریب میشود و روغن درون سلولها آزاد میشود و سپس در مرحله بعد بافت چربی تخریب شده و روغن حاصل از آن ساکشن میشود. حرارت ایجاد شده توسط لیزر موجب کاهش احتمال آمبولی چربی شده و از طرف دیگر موجب اثر بر بافت پوست شده و باعث سفت شدن آن میشود.

این حرارت گاها باعث ایجاد بروز سوختگی پوست و مشکلات ناشی از آن نیز میشود. از آنجاییکه در این روش لیز چربی و ساکشن آن در دو مرحله انجام میشود،مدت زمان یک جلسه آن تقریبا دو برابر لیپوساکشن یا لیپوماتیک است.در این روش با توجه به تخریب بافت چربی امکان استفاده از چربی برای تزریق در سایر نواحی وجود ندارد. در دستگاه های مختلف از سیستمهای لیزری متفاوتی استفاده شده است.امکان سوختگی پوست و ناهمواری محل عمل وجود دارد.

۳ - لیپوساکشن :
از اولین روشهای یکاربرده شده حذف چربی بوده است. مکانیسم آن ساده است و عبارت است از تکه تکه کردن بافت چربی با استفاده از کانولا و کشیدن این بافت به بیرون بدن با استفاده از فشار منفی.نیاز به انجام توسط جراح متخصص و با تجربه و امکانات ویژه و بیهوشی دارد.در صورتیکه به خوبی انجام شود اثر بخشی قابل توجهی دارد . اما نسبت به سایر روشها عوارض بیشتر ، دوره نقاهت طولانی تر ، درد بیشتر و نیاز به دوره استراحت بیشتری دارد.امکان آمبولی چربی در این روش وجود دارد .عوارض زیاد و نیاز به بیهوشی موجب گردیده است که به تدریج انجام آن توسط تکنولوژیهای جدید لیپولیز مانند لیپو ماتیک جایگرین شود.

ب ) روشهای غیرتهاجمی و کند اثر :
۱ - کرایولیپولیز
این روش هم جز روشهای خارجی یا غیرتهاجمی لیپولیز است . اخیرا انجام آن شیوع گسترده ای پیدا کرده است. انجام آن راحت است و نیازی به نیروی متخصص ندارد. مکانیسم اثر آن ، تخریب سلولهای چربی فشرده شده (سلولیت) با استفاده از سرماست.در مقایسه با روشهای غیر تهاجمی دیگر مثل کاویتیشن اثربخشی بهتری دارد.در صورت انتخاب مناسب بیمار ، کنترل وزن بیمار حین درمان اثربخشی مناسبی دارد.فراموش نکنیم بشته به میزان چربی ممکن است به ۲ تا۳ بار استفاده از این دستگاه به فواصل دو ماهانه وجود دارد.

۲- کاویتیشن :
در این سیستم با استفاده از امواج اولترا سوند ساطع شده از سطح پوست، حبابهایی در بافت چربی زیر پوستی ایجاد میشود. این حبابها در اثر ایجاد انرژی حرارتی و لیز سلولهای چربی تشکیل میشوند .عمق نفوذ امواج اولترا سوند تا بافت زیر جلدی است .این روش جز روشهای غیر تهاجمی بوده وانجام آن بدون درد و راحت است . بر اساس تجربه در مواردیکه درست انجام شود نتایج راضی کننده ای دارد .اثربخشی آن تدریجی است . و نیاز به تعداد جلسات متعددی دارد. معمولا در ترکیب با سایر روشها مانند آراف و LPG به کار میرود.

۳ - مزوتراپی :
این روش در بعضی کشورهای اروپایی مانند فرانسه به عنوان یک رشته تخصصی شناخته شده و طرفداران زیادی دارد و در ایران نیز مقبولیت نسبی دارد.در این روش بعضی مواد استاندارد لیپولیز کننده مانند فسفاتیدیل کولین را با استفاده از سوزنهای بسیار کوچک و گان مزوتراپی در فواصل نزدیک به هم در بافت چربی تزریق می نمایند .این مواد باعث لیپولیز در محل تزریق شده و در دفع سلولیت و کاهش سایز بسیار موثر است.امکان حساسیت و عوارض آن نادر است .

اثرات آن رضایت بخش است ولی تعداد جلسات بسته به میزان چربی از ۵ تا ۱۰ جلسه می باشد.مسلما تصمیم گیری به انجام هر کدام از روشهای فوق بستگی به فاکتورهای مختلفی دارد. ازجمله :وضعیت سلامت عمومی بیمار، میزان اضافه وزن وی، فراهم بودن شرایط و امکانات عمل و....... دارد.

منبع : پزشک آنلاین