انتخاب رشته تحصیلی، دغدغه اولیا یا دانشآموزان
والدین دنبال دکتر و مهندس کردن فرزندشان نباشند. به گزارش خبرگزاری فارس از بروجرد، تا دو سال پیش انتخاب رشته در مقطع تحصیلی متوسطه دوم و پایه دهم انجام میشد، اما با استقرار نظام 3،3،6 انتخاب رشته تحصیلی به دوره متوسطه اول و پایه نهم انتقال پیدا کرد.
قطعا انتخاب رشته تحصیلی دانشآموزان در حکم انتخابی طلایی و مهم برای بسیاری از آنان خواهد بود، چرا که راه را برای ورود آنها به رشته مورد علاقهشان در دانشگاه و به دنبال آن فعالیت در شغل مورد پسندشان فراهم میکند.
در حال حاضر اغلب دانشآموزان به انتخاب رشتههای تجربی تمایل دارند و با اندیشیدن به جذب در نهادهای دولتی، آینده شغلی خود را تضمین شده میدانند، حال آنکه متاسفانه آمار فارغ التحصیلان دانشگاهی بیکار گواه این است که به دلیل انتخاب رشته نادرست در دبیرستان و پس از آن دانشگاه، حتی با اخذ مدرک کارشناسی ارشد نیز موفق به اشتغال نشدهاند.
متأسفانه تصور نادرست از ماهیت و وجهه اجتماعی مشاغلی همچون پزشکی و مهندسی در رشتههای دارای بازار کار موفق موجب شده است که خانوادهها سطح توقع خود را از توان علمی و تحصیلی فرزنداشان بالا ببرند و به تبع آن به دنبال موفقیت آنان در این رشتهها باشند و همین امر در آینده بیکار شدن این افراد را رقم میزند.
برخی والدین به دنبال این هستند که از طریق انتخاب رشته تحصیلی فرزندشان به آرزوهای خود دست یابند و به عبارت بهتر ناکامی خود در رشته شغلی را در فرزندانشان جستجو کنند، حال آنکه ممکن است، فرزند آنها در کارهای ظریف فنی توانایی و استعداد داشته باشد.
در دهههای گذشته که درب دانشگاهها برای معدود افرادی باز بود و خبری از تنوع رشتههای تحصیلی و دانشگاهی نبود، تحصیل و به دنبال آن فعالیت شغلی در مشاغل پزشکی و مهندسی آمال بسیاری از افراد بود.
اما امروزه با وجود تنوع رشتههای تحصیلی و تعدد مراکز دانشگاهی افراد میتوانند، بر اساس استعداد ذاتی و علاقهشان رشته مورد نظر خود را انتخاب کرده و راه موفقیت را بپیمایند.
هدایت تحصیلی رنگ اجبار به خود نگیرد
یکی از والدین دانشآموزان بروجردی گفت: بدون شک آرزوی هر پدر و مادری موفقیت شغلی و زندگی فرزندشان است و دوست دارند، آنها شغلی مهم و پر درآمد داشته باشند تا در زندگی خود دچار مشکلات معیشتی و اقتصادی نشوند.
هدایت تحصیلی به منظور انتخاب رشته تحصیلی در مدارس کار خوبی است، اما نباید با اجبار همراه باشد که در این صورت به مانعی برای پیشرفت دانشآموزان و ایجاد رخوت و ضعف تحصیلی در آنها تبدیل میشود.
مشاوران تحصیلی و خانوادهها نه تنها هدایتکننده و راهنمای دانشآموزان باشند، نه اینکه رشتهای غیر مرتبط با سلایق و توان علمی دانشآموزان را به آنها القاء کنند.
نگاه جامعه فعالیت در بدنه دولت را دنبال میکند
وجهه اجتماعی مشاغل دولتی در جامعه امروز ما موجب شده که سطح انتظار و توقع والدین از دانشآموزان برای انتخاب رشته تحصیلی که در آینده آنها را پشت میزهای کارمندی بنشاند، بالا برود.
مهدی روزبهانی اظهار کرد: در حالی دغدغه آینده شغلی برای دانشآموزان پسر در رشتههای فنی و حرفهای و یا کار و دانش بسیار کمتر از دیگر رشتهها است که با وجود درآمدزا بودن این رشتهها باز هم نگاه جامعه به سمت فعالیت در بدنه دولت و کار دولتی است.
هر چند بر اساس علاقه شخصی و مشاوره مشاوران شاخه فنی و حرفهای را برای ادامه تحصیل انتخاب کرده بودم که به اصرار خانواده بدون هیچگونه رضایت قلبی در حال تحصیل در رشته ریاضی هستم.
رشته تحصیلی زمینهساز آینده شغلی دانشآموزان است
عضو هسته مشاوره و سرگروه آموزشی مشاوره شهرستان بروجرد در این باره گفت: مشاوران ما در کنار وظایفی که بر عهده دارند، وظیفه مشاوره تحصیلی دانشآموزان را نیز عهدهدار هستند که دانشآموزان در این هدایت تحصیلیبا راهنمایی مشاوران رشته تحصیلی را از طریق آزمونهای عملکردی و بر اساس توانایی و علاقه خود انتخاب میکنند.
انتخاب رشته تحصیلی میتواند، زمینهساز شغلی آینده دانشآموزان باشد، خاطر نشان کرد: بنابراین در مدارس باید دانشآموزان را با در نظر گرفتن استعدادها و توانمندیهای ذاتیشان به رشته تحصیلی مورد علاقهشان هدایت کرد، تا آنها در آینده بدون هیچ تجربه و حتی علاقه و رغبتی وارد فضای کاری و شغلی نشوند.
وی بیان کرد: یکی از اهداف و وظایف مهم آموزش و پرورش تربیت نیروی انسانی ماهر، کارآمد و مسوول است که بتواند، در آینده فردی موفق برای جامعه باشد.
عضو هسته مشاوره و سرگروه آموزشی مشاوره شهرستان بروجرد به تاثیر عوامل محیطی و فردی در انتخاب رشته تحصیلی دانشآموزان و هدایت شغلی آنها اشاره و تاکید کرد: هوش، استعداد، علاقه و ویژگیهای شخصیتی دانشآموزان جزو عوامل فردی هستند که در آموزش و پرورش باید از طریق آزمونهای عملکردی شناسایی شده و بر مبنای آنها دانشآموزان هدایت تحصیلی شوند.
ابوالحسنی تصریح کرد: شرایط اجتماعی و اقتصادی خانوادهها نیز جزو عوامل محیطی تاثیرگذار در آینده تحصیلی و شغلی دانشآموزان به شمار میآیند.
ضرورت ایفای نقش آگاهیبخشی اولیا در هدایت تحصیلی دانشآموزان
یکی از وظایف نظام آموزش و پرورش در هر کشوری از جمله ایران در دوره متوسطه تربیت نیروهای انسانی ماهر و غیر ماهر است، تا آنها از طریق این آموختهها وارد بازار کار شوند.
عضو هسته مشاوره و سرگروه آموزشی مشاوره شهرستان بروجرد تاکید کرد: آموزش و پروش باید برای جوانانی که بنا به دلایلی نمیتوانند، وارد تحصیلات دانشگاهی شوند و نیاز به آموختههای دوره متوسطه دارند، باید تدابیری بیندیشد.
از سویی دانشآموزان و خانوادههای آنها باید بدانند که دکتری و مهندسی به تنهایی هدف و شغل ایدهآل نیستند، از طرفی مشاغل کاربردی و درآمدزای دیگری نیز وجود دارند دانشآموزان میتوانند، با فعالیت در آن رشتهها راضی و موفق باشد.
متاسفانه برخی والدین فقط خودشان در این زمینه تصمیم گیرنده هستند و به علاقه و توانایی فرزندانشان توجهی ندارند و در چنین شرایطی دانشآموزان صرفأ به انتخاب والدین خود تن میدهند.
عضو هسته مشاوره و سرگروه آموزشی مشاوره شهرستان بروجرد تاکید کرد: نقش پدر و مادر در انتخاب رشته تحصیلی فرزند آنها باید همانند موضوعات دیگر به جای تصمیمگیرنده، حمایتکننده و آگاهیدهنده باشد، تا در نهایت تصمیمگیری منجر به فعالیت در شغلی شود که مورد دلخواه فرزندشان باشد.
خانوادهها دنبال دکتر و مهندس شدن فرزندشان نباشند
خوشبختانه در حال حاضر رشتههای تحصیلی متناسب با استعداد دانشآموزان وجود دارند که تحصیل در این رشتهها زمینهساز شکوفایی توانمندیهای آنها میشود، البته به شرط آنکه خانوادهها تنها به دنبال دکتر و مهندس شدن فرزندانشان نباشند.
عضو هسته مشاوره و سرگروه آموزشی مشاوره شهرستان بروجرد از خانوادهها خواست که در برهه حساس و سرنوشتساز انتخاب رشته تحصیلی فرزندشان نسبت به استفاده از نقش مشاوران در هدایت تحصیلی آنها اهتمام داشته و کمک کنند، تا هر دانشآموز بر اساس توانایی خود رشته تحصیلی که آینده شغلی او را رقم میزند، انتخاب کند.
هدایت تحصیلی در مقطع ابتدایی علمیتر است
ابوالحسنی تصریح کرد: بر اساس آنچه که گفته شد، آموزش و پرورش باید دانشآموزان و خصوصأ خانوادههای آنها را با دیگر مشاغل مورد نیاز جامعه آشنا کند که خوشبختانه جلسات توجیهی در این زمینه برگزار شده است.
وی بیان کرد: کمیته هدایت تحصیلی در بروجرد تشکیل و تصمیماتی اتخاذ شده است، تا با استفاده از ظرفیت رسانهها، برگزاری جلسات توجیهی برای اولیا و دانشآموزان، بهرهگیری از پتانسیل مشاوران و برپایی نمایشگاههای دانشآموزان با مشاغل و حرفههای مختلف بازار کار آشنا شوند.
عضو هسته مشاوره و سرگروه آموزشی مشاوره شهرستان بروجرد هدایت شغلی و تحصیلی افراد را در مقطع ابتدایی علمیتر دانست و افزود: باید از همان دوران کودکی موضوع استعدادیابی و حتی فعالیت شغلی آینده آنها در خانوادهها مطرح شود، به عبارت بهتر خودشناسی، آگاهیبخشی و آشنایی افراد با مشاغل باید از مقطع ابتدایی آغاز شود.