برای شروع خیاطی به کدام لوازم خرازی نیاز است؟
زمانی که یک خیاط میخواهد کار خود را آغاز کند به یک سری ابزار ابتدایی اما ضروری احتیاج دارد. کاربرد هریک از این وسایل متفاوت است و هر کدام در جایگاه خود ارزش و اهمیت خاصی دارند. در این مطلب قصد داریم به معرفی لوازم خرازی که در شروع کار خیاطی مورد استفاده قرار میگیرند بپردازیم:
قیچی
از ضروری ترین ابزار یک خیاط است که از مرحله ابتدای کار یعنی برش پارچه تا انتهای کار که میتواند شامل برش نخهای اضافه لباس باشد مورد استفاده قرار گیرد. ممکن است در حین کار خیاطی قیچیهای مختلفی نیاز باشد. از قیچیهای بزرگ برای برش زدن پارچه استفاده میشود و از انواع کوچکتر برای بریدن نخ یا بخشهای ظریف لباس. قیچی باید به اصطلاح خوشدست و سبک باشد تا خیاط در هنگام کار با آن احساس خستگی نکند، همچنین کیفیت محصول نیز اهمیت زیادی دارد. یک قیچی بی کیفیت میتواند باعث خراب شدن پارچه شود. همانطور که گفته شد در کار خیاطی از قیچیهای مختلفی استفاده میشود که هریک کارایی خاص خود را دارند. در ادامه به معرفی برخی از رایجترین اشکال قیچی خیاطی خواهیم پرداخت.
دسته خمیده: نوعی قیچی که دسته در آن بالاتر از لبه قرار گرفته و به همین دلیل به راحتی روی پارچه میخوابد و برش به سادگی انجام میگیرد.
ساده: قیچیهای معمول که در دو سمت تیغه فشار برابر ایجاد میکنند و برای صاف کردن درزها و سجافها بسیار مناسب هستند.
دندانهدار یا زیگزاگی: به دلیل شکل تیغههای آن برای برش پارچههایی که زود ریش میشوند و همچنین برای برشهای تزئینی مناسب است.
قیچی گلدوزی: این قیچی علیرغم اسم آن تنها در گلدوزی استفاده نمیشود. در خیاطی برای گرد کردن نوک پارچه یا زمانی که قرار نیست برش تا انتهای کار پیش برود از قیچی گلدوزی استفاده میکنند.
نخ
خیاطی بدون نخ معنا ندارد. دهها مدل از نخ در خیاطی استفاده میشود. از نخهای ساده برای دوختهای معمول تا نخهای ابریشمی برای دوختهای تزئینی. کیفیت نخ بسیار اهمیت دارد. جنسهایی با کیفیت پایین ممکن در حین کار پاره یا ریش شوند و کار را برای خیاط دشوار کنند. رنگهای متنوعی از نخها در بازار موجود است که هریک دارای شماره مخصوص هستند. دقت داشته باشید که این شماره در برندهای مختلف باهم متفات است. به طور مثال یک رنگ مشخص در برند X ممکن است شماره ۱۰ و دقیقا همان رنگ در برند Y شماره ۳۵ باشد. بنابراین جهت جلوگیری از دو رنگه شدن نخ کار شده برای لباس نخهای موردنظر خود را از یک برند و تا حد ممکن از یک فروشگاه خریداری کنید. به دلیل تنوع بالای رنگها هر خرازی شمارههای مشخصی از نخها را میفروشد که ممکن است خرازیهای دیگر آن شمارهها را نفروشند.
سوزن
یکی دیگر از ابزار ابتدایی برای کار خیاطی سوزن است که در شکل و اندازههای مختلف کاربردهای متفاوتی دارد. در ادامه به معرفی برخی از رایجترین انواع سوزن خیاطی خواهیم پرداخت.
سوزن خیاطی همه منظوره:
تیزی سر متوسطی دارد و اندازه جای نخ در آن کوچک و کمی گرد است. ۱۲ سایز مختلف دارد که در خیاطی ابتدایی سایزهای ۶ تا ۹ آن بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.
یونیورسال:
سر آن کمی گرد است برای دوخت پارچههای کشبافت، چرم، جیر مصنوعی، کتان، نایلونی، پلیاستر، حریر، پشم و مخمل کاربرد دارد.
بال پوینت (جرسی):
سر آن کاملا گرد است و درواقع پارچه را سوراخ نمیکند، بلکه از لابهلای تار و پود آن عبور میکند. به این ترتیب مشخص است که این سوزن برای دوخت پارچههایی با تار و پود کمتر فشرده به کار میآید.
استرچ:
نوک آن کمی گرد است و برای دوخت لباس زیر، لباسهای ورزشی کشی و ابریشم کشبافت مورد استفاده قرار میگیرد.
سوزن جین یا کتان:
دارای نوکی بسیار تیز و جای نخ بسیار باریک است. علاوه بر دوخت پارچههای کتان و جین برای پارچههای جناغی و کرباس نیز استفاده میشود.
میکروتکس یا شارپ:
نوکی فوقالعاده تیز و ظرفیف دارد و به راحتی در الیاف پارچه فرو میرود. این سوزن برای لبهدوزی کاربرد دارد. پارچههایی که برای دوخت آنها از میکروتکس استفاده میشوند عبارتند از: اورگاندی، ابریشم، تافته، چرم، جیر مصنوعی و پارچههای پولکدوزی شده
سوزن ته گرد:
بیش از ده نوع از آن در بازار موجود است که هریک کاربرد مخصوص به خود را دارند. تفاوت انواع مختلف آن در میزان تیزی، بلندی و شکل ته آن است. به طور مثال انواع مرواریدی باعث میشوند سوزن بر روی کار خود را نشان دهد و خیاطی زمان برداشتن آنها از روی پارچه هیچ کدام را از قلم نیاندازد.
سنجاق قفلی:
شکل دیگری از انواع سوزن که برای نگه داشتن چند لایه پارچه بر روی هم مناسب است.
برای شروع خیاطی به کدام لوازم خرازی نیاز است؟
کاغذ الگو
الگو وسیلهای است که حتی پیش از برش پارچه به کار خیاط میآید. یک خیاط ابتدا طرح خود را بر روی کاغذ الگو رسم میکند و تمام ایرادات آن را اصلاح میکند. سپس طرح بر روی پارچه پیاده میشود. این کار مانع از بروز خطا بر روی پارچه و به هدر رفتن آن میشود. اما برای رسم الگو نیاز به کاغد مخصوص این کار است. دو نوع کاغذ به این منظور استفاده میشود، گراف و روغنی (پوستی). کاغذ گراف به رنگ کاهی یا زرد تیره در بازار موجود است. نوع پوستی آن بی رنگ است و برای کپی کردن الگو مورد استفاده قرار میگیرد.
متر
از اساسیترین ابزار یک خیاط متر است که از آن برای اندازگیری سایز مشتری و همچنین اندازه پارچه پیش از برش زدن استفاده میشود. از این محصول نیز انواع مختلفی در بازار موجود است. اما برای کار خیاطی بهتر است از عرض ۱.۵ (استاندارد جای دوخت) استفاده شود. به این ترتیب در حین کار با مشکل مواجه نمیشوید.
دفتر خیاطی
برای افرادی که کار خیاطی را تازه شروع کردهاند یا دانشجوی این رشته هستند یک دفتر مخصوص خیاطی برای نوشتن مطالب، الگوها و گاهی کشیدن طرحهای اولیه ضروری است.
سوزن نخکن
شاید برای افراد مبتدی در کار خیاطی یکی از ابتداییترین ابزار سوزن نخکن باشد. این وسیله به شما کمک می کند نخ را به راحتی از سوراخ ریز سوزن عبور دهید.
بشکاف
از این ابزار جهت باز کردن دوکهایی که به اشتباه زده شده استفاده میشود. برخی از افراد برای باز کردن نخ از نوک قیچیهای تیز یا سوزن استفاده میکنند. اما این کار ممکن است به بافت پارچه آسیب بزند. برای داشتن یک دوخت تمیز و بینقص وجود بشکاف برای خیاط، بخصوص خیاطان مبتدی، ضروری است.
صابون و مداد خیاطی
جهت کشیدن الگو در کنار کاغذ به یک مداد یا صابون مناسب نیز احتیاج است. کار الگوکشی حتی توسط ماهرترین طراحان و خیاطان نیز انجام میشود. اما این کار برای مبتدیان این هنر اهمیت ویژهای دارد. بنابراین در کنار تمام لوازمی که خیاط برای کار خود تهیه می کند صابون و مداد مناسب نیز باید وجود داشته باشد.