لیفت صورت به روش تهاجمی که مستلزم انجام عمل جراحی بر روی صورت است به مرور زمان تکامل پیدا کرده و شامل انواع گوناگونی است که مهمترین آنها عبارتند از:
لیفت صورت با نخ: برخی این روش را به عنوان روش نیمهتهاجمی نیز معرفی میکنند. در این روش نخهایی خاص از جنس پروتئین از ناحیه "تمپورال سر" که قسمت موهای جلوی گوش میباشد در قسمت "درم" (Derm) پوست (لایهی عمیقتر پوست) جاگذاری میشود و با بالا کشیدن پوست، سفتیِ ناحیهی صورت و گردن حاصل میگردد. این عمل با بیحسی موضعی انجام میپذیرد. حدود یک ساعت طول میکشد و 2 تا 3 روز نیاز به مراقبت کامل دارد.
ماندگاری این روش تا 2 یا 3 سال میباشد.
لیفتینگ حجمی: روشی مبتنی بر انتقال چربی نقاط دیگر پوست صورت به نقاط فاقد چربی و گود افتاده از راه تزریق و همزمان با کشیدن پوست میباشد.
روش Minimal Access Cranial Suspension: این روش به طریق برش دادن زیگزاگیِ قسمت جلوی گوش تا خط موی بالای گوش و جاسازی بخیههای شبیه سیمپیچ از بخش بالایی سر، به داخل پوست و بالا کشیدن آن پس از رسیدنش به نقطهی مورد نظر انجام میگردد . پوست صورت در این روش به حالت عمودی کشیده میشود.
هرچند دورهی نقاهت این روش نسبت به سایر روشهای لیفتینگ مبتنی بر جراحی کوتاهتر است اما پوست صورت زودتر از اکثر روشهای دیگر لیفت صورت به حالت قبلی بازگشته و دوباره شکلی افتاده پیدا میکند.
لیفتینگ به روش سیمگذاری: یک عمل جراحی که طی آن در واقع نوع خاصی از سیم را در زیر پوست جاسازی میکنند که پوست را به حالت کشیده نگاه میدارد.
در این روش امکان شکست خوردن عمل جراحی بر اثر درست قرار نگرفتن بخیهها وجود دارد. ایجاد محدودیت حرکات پوست صورت در برخی موارد و نیز امکان به وجود آمدن پستی و بلندی پوست از جمله عوارض دیگر این روش میباشند.
لیفتینگ عمیق: یک عمل جراحی خطرناک که برش آن تا به استخوان صورت نیز میرسد و در واقع برای اشخاصی است که از اعمال جراحی سادهترِ قبلی نتیجه نگرفتهاند. در این روش محل عمل جراحی متورم و تا مدتها دارای قرمزی خواهد بود.
روش Superficial Muscular Aponeurotic System: با این عمل جراحی در دو بخشِ لایهی پوست، افتادگی برطرف میشود.
لیفتینگ زیرپوستی: این روش نوع تکامل یافتهی مینیلیفتینگ است و در آن علاوه بر ایجاد برش در قسمت جلوی لالهی گوش، از دو سو تا بالا و پشت گوش شکافی ایجاد شده و لایههای زیرین پوست صورت و گاه حتی پوست گردن مورد عمل جراحی قرار میگیرد.
مینیلیفتینگ: شامل ایجاد برش در قسمت جلوییِ لالهی گوش است و از این ناحیه، پوست صورت کشیده میشود .
نتیجهی لیفتینگ تهاجمی (اعمال جراحی لیفتینگ): نتیجهی اعمال جراحی لیفتینگ در اشخاص، متفاوت است. چهرهی برخی افراد بسیار فرق میکند و برخی دیگر تغییر کمی را تجربه مینمایند. نتیجهی تمامی انواع این اعمال جراحی در لیفت صورت به هدفی که از عمل جراحی لیفتینگ در نظر گرفته شده و نوع چهرهی فرد و مهارت جراح بستگی خواهد داشت. برگشت به حالت قبلی و افتادگی پوست بین 5 تا 10 سال طول خواهد کشید که مجدداً نیاز به عمل جراحی لیفتینگ خواهد بود.
معایب روش تهاجمی لیفتینگ ( اعمال جراحی )
در تمامی این اعمال جراحی، خطر صدمه دیدن
اعصاب صورت وجود دارد و لیفتینگ تهاجمی همیشه با ریسک همراه است.
امکان لخته شدن
خون در زیر پوست و نیاز به عمل جراحی مجدد برای خارج کردن لختهی خون، بهخصوص در میان افرادی که از فشار خون رنج میبرند و یا افرادی که به دخانیات گرایش دارند وجود دارد.
امکان ریزش مو در یک بازهی زمانی و رویش مجدد آن هست.
تمامی عوارض بیهوشی در اعمال جراحی لیفتینگ نیز عیناً موجود است که توضیح جداگانهای را میطلبد.
معمولاً اعمال جراحی لیفتینگ حدود 3 ساعت طول میکشد و بخیهی آنها حدود 12 روز باقی میماند و به بیش از 3 هفته مراقبت شدید نیاز دارد. جای عمل جراحی بر پوست تا حدود 20 روز الی یک ماه قابل مشاهده خواهد بود و بهطور کلی زمان بهبود کامل بین 1 تا 3 ماه میباشد.
انواع لیفتینگ صورت به روش غیر تهاجمی (بدون عمل جراحی)
عمدهترین روشهای لیفتینگ ِغیر تهاجمی که در آنها نیازی به انجام عمل جراحی و بیهوشی نیست عبارتند از:
لیفتینگ به روش Radiofrequency) RF) :
اساس کار این دستگاه بر تولید حرارت در لایههای میانی و زیرین پوست توسط امواج رادیوفرکانسی است. لایهی "اپیدرم" (Epidermis) قسمت بیرونی و لایهی "درم" (Derm) قسمت داخلی پوست میباشد و اثر این روش بر لایهی "درم" پوست و تمرکز انرژی در این لایه است که این امر موجب اثرگذاری بر روی سلولهای کلاژن شده و باعث رشد و تکثیر آنها میشود و به این ترتیب باعث جوانسازی پوست میگردد.
توضیح این نکته ضروری است که لیزر توان چنین کاری را ندارد زیرا لیزر نمیتواند بدون آسیب زدن به لایهی بیرونی یعنی به "اپیدرم" در لایهی "درم" که عمیقتر است تأثیر کند. اما امواج رادیوفرکانسی RF برخلاف لیزر قادر است بدون اثرگذاری سوء بر لایهی بیرونی بر لایهی عمقی اثر نماید.
اثر فوری RF با ایجاد فیبرهای کلاژن و جمع شدن پوست قابل مشاهده است و اثر ترمیمی سلولهای کلاژن پس از 2 ماه کاملاً پدیدار شده و تا 6 ماه تکمیل میشود.
انواع مختلف جدید RF شامل تک قطبی (uni & monnopollar) و چند قطبی (bi&tripollar) و نیز الکترودهایی با سوزنهای متعدد (fractional RF) میباشد.
به عنوان مثال نوعی از دستگاههای RF دارای سوزنهای فوقالعاده ظریفی به تعداد 49 عدد و بر روی یک کیت کوچک چند سانتی متری مربعی شکل است که جهت جلوگیری از ایجاد حساسیت با طلا پوشیده شدهاند. قطر این سوزنها 200 میکرون و عمق نفوذ آنها از نیم تا 3میلیمتر به حالت قابل کنترل میباشد. (برای هر بیمار باید از کیت سوزنی جداگانه استفاده شود).
فقط نوک این سوزنها بدون عایق هستند و طول سوزنها با عایق پوشیده شدهاند، لذا در زمان آزاد شدن انرژی، اثر حرارتی لازمه فقط در عمق بافت صورت میگیرد و به نواحی دیگر پوست آسیب وارد نمیشود.
نتایج استفاده از لیفتینگ به روش RF:
سفتتر شدن پوست
شفاف شدن پوست
برطرف کردن اسکار(اثر) زخم و بریدگی
برطرف کردن اسکار( اثر) آکنه
بستن منافذ باز پوست
جوانسازی وکلاژنسازی پوست
همچنین از این وسیله برای رفع سلولیت و چربیهای تجمع یافته نیز استفاده میگردد که مربوط به مبحث shaping body میباشد.
از معایب این روش مضر بودن استفاده از آن برای خانمهای باردار و شیرده و افرادی که در بدن خود قطعاتی مانند پلاتین یا ضربانساز دارند است.
طول مدت درمان در هر جلسه حدود 15 دقیقه است و معمولاً طی چند جلسه و طبق تشخیص متخصصِ مربوطه انجام میشود.
لیفتینگ به روش هایفوتراپی (HIFU):
در این روش از لییفت صورت، اساس کار بر استفاده از امواج صوتی "اولتراسوند" است. نتایج آن که شامل لیفتینگ و سفت شدن نواحی صورت و گردن خواهد بود تا 2 ماه پس از درمان کاملاً مشخص شده و تا 6 ماه پس از درمان کامل میشود. در حین انجام لیفتینگ نیز شخص قادر به احساس سفتتر شدن پوست صورت خود خواهد بود.
کاهش مساحت لایهای از پوست، افزایش قوام "والاستیسیته" لایهای از پوست و تحریک ساخت کلاژن در لایههای مختلف پوست موجب جوانسازی صورت و باعث بالا کشیده شدن پوست میشود .
هایفوگرافی برای برطرف کردن افتادگیهای پوست خفیفتر به کار میرود و یا به عنوان یک روش مکمل در کنار سایر روشهای زیبایی مثل تزریق چربی و امثال آن به صورت ترکیبی مورد استفاده قرار میگیرد.
این روش برای بیماران دیابتی، خانمهای باردار، بیماران مبتلا به صرع و اشخاصی که دارای هرگونه پروتز فلزی میباشند و نیز در هنگام وجود زخم باز یا برخی آکنهها مناسب نمیباشد.
طول درمان یک جلسه و حدود 45 دقیقه میباشد.
مزیت روش هایفونیز (همانند روش RF) تأثیرگذاری بر لایهی عمیقتر پوست بدون آسیب به لایهی بیرونی و اثربخشتر بودن آن در رفع برخی معضلات خاص چهره میباشد.
لیفت صورت، گردن، غبغب به غیر از قسمت غدهی تیروئید، افتادگی پلکها و بالا کشیدن عضلهی پیشانی در این روش عملی هستند.
هایفو از نقطهنظر کاهش مساحت لایهای از پوست، ماندگار و غیر قابل بازگشت است اما اثر غیرقابلاجتناب گذشت سن به مرور مشاهده خواهد شد. ماندگاری این روش 2 سال میباشد و استفاده از آن قابل تکرار است.