زیبایی همیشه مورد توجه و علاقه انسان بوده است. هر دانش و فن آوری بدون در نظر گرفتن اصول کاربرد زیبایی و رعایت تناسب ابعاد و هارمونی رنگها رو به زوال خواهد بود.

امروزه زیباسازی دندانها با کمک مهارت و دانش تخصصی و بدون صدمه زدن و تراش انساج دندان و در صورت لزوم حداقل تراش امکان پذیر است.

تراش و برداشتن انساجی که دیگر بطور طبیعی ساخته نمی شوند امری غیراخلاقی و غیر انسانی است و در بسیاری از کشورها در صورت نیاز به تراش دندانها گرفتن رضایت کتبی از بیمار ضروری است.

درصورت تشخیص و طرح درمان صحیح اصلاح لبخند میتواند یکی از رضایت بخش ترین خدماتی باشد که دندانپزشک متخصص زیبایی ارائه می دهد اما به چه قیمتی و در چه شرایطی این کار انجام پذیر است با توجه به اصول زیبایی شناسی موجود در طبیعت مثل نسبت طلائی و … میتوان با حفظ نسج سالم دندان به اصلاح طرح لبخند مبادرت ورزید و با تغیير در شکل و فرم ، قرینگی و تناسب ، موقعیت و ردیف بودن ، خصوصیات سطحی و رنگ دندانها ، لبخند افراد را اصلاح کرد البته لبخند جزئی از ترکیب کلی صورت است و خود میتواند شامل اجزاء متعددی باشد.

‎در چه مواردی اقدام به زیباسازی دندان و بهبود طرح لبخند می شود؟
‎1. در هنگام صحبت کردن و لبخند دندانهای فرد دیده نمی شود یا کم دیده می شود.

‎2. شش دندان جلو در فک بالا به جهت فرم و ابعاد دارای نسبت استاندارد طلائی هستند ، اگر این نسبت ها استاندارد نباشند بایستی در طراحی لبخند مورد بررسی قرار گیرند.

‎3. دو دندان سانترال (جلوی میانی) در فک بالا خیلی پهن هستند.

4. دو دندان سانترال (جلوی میانی) در فک بالا خیلی بلند هستند.

‎5. دو دندان لترال (جلوی کناری ) در فک بالا خیلی کوتاه می باشند.

6. دو دندان لترال (جلوی کناری) در فک بالا خیلی باریک و مثل پیچ گوشتی هستند.

‎7. دندانهای نیش خیلی بلند هستند.

‎8. دندانهای جلو ردیف نیستند (در فک بالا و پایین)

‎9. قوس دندانهای جلو در فک بالا نرمال و دارای انحنای مثبت نیست. این قوس که به خط لبخند هم معروف است گاهابه دلیل ساییدگی و سن بالا به صورت یک خط مستقیم و یا دارای انحنای معکوس است که بایستی در طرح لبخند مورد توجه باشد.

‎10. بین دندانهای جلو در فک بالا و یا پایین فاصله وجود دارد.

‎11. دندانهای جلو در فک بالا و یا پایین خیلی بیرون زده است و یا خیلی تورفته است.

‎12. رنگ دندانهای جلو در هر دو فک طبیعی نیست.

‎13. دندانهای جلو دچار پوسیدگی ، لب پریدگی و یا ترک هستند.

‎14. پرکردگی در دندانهای جلو مطلوب نیست.

‎15. دندانهای عقب از جهت رنگ ، پرکردگی و میزان نمایش در چه شرایطی هستند.

16. آیا لثه در ناحیه طوق دندانها دچار تحلیل شده است؟ و آیا مینای دندان در ناحیه طوق دچار سایندگی شده است؟

‎17. در هنگام لبخند چه میزان از لثه دیده می شود؟

‎18. آیا پرکردگی های زیبایی ، لمینت دندان و روکش دندان دارای رنگ و فرم طبیعی متناسب با سن ، جنس و رنگ صورت بیمار هست؟

19. آیا لثه ها دارای رنگ صورتی و صاف هستند؟

 

 

اصلاح طرح لبخند
در اجرای اصلاح طرح لبخند شاخصهایی در صورت وجود دارد که الزاما برای حصول زیبایی بایستی به آنها توجه کرد. ازجمله این شاخصها :

خط لب و لبخند
منحنی لب ها
تقارن لبخند
خط عمودی وسط صورت
تناسب نمایش دندان ها از جلو(قانون طلائی)
محل تماس دندانها
تمایل محوری دندان ها
نسبت طول و عرض دندان ها
خط افقی بین مردمک چشم ها
خط افقی بین دو گوشه دهان
خطی که نوک بینی را به وسط چانه وصل میکند.

روشهای اصلاح و بهبود طرح لبخند در دندانپزشکی زیبایی
سفید کردن دندان با روش بلیچینگ

بهبود فرم و رنگ لثه با استفاده از لیزر

ترمیم های زیبایی با کامپوزیت دندان

تغییر شکل ، فرم و رنگ دندان با کامپوزیت ونیر

بستن فضاهای بین دندانی با کامپوزیت ونیر

لمینت دندان (پرسلن لمینت ونیر)

روکش دندان (انواع روکش های تمام سرامیک – متال سرامیک -تمام فلز)

اصول انتخاب رنگ در طراحی لبخند زیبا
تشخیص و بهبود رنگ دندان بوسیله دندانپزشک کار آسانی نیست، بطور کلی رنگ یکی از پیچیده ترین عناصر هنری است. در دندانپزشکی زیبایی سه عنصر پایه شامل رنگ پایه ، شدت رنگ و میزان روشنی و تیرگی مورد توجه است. به غیر از عناصر پایه ای آنچه که باعث میشود تا رنگ طبیعی جلوه نماید میزان جذب، نفوذ ، عبور و انعکاس نور است.

همچنین همانطور که در شکل میبینید رنگ دندان در یک سوم لثه ای میانی و یک سوم لبه ی برنده متفاوت است و بایستی متناسب با رنگ پوست صورت ، چشم ، سن ، جنس و دندانهای مجاور باشد.

هنر دندانپزشک متخصص زیبایی خلق یک رنگ طبیعی با توجه به شاخصهای فوق است و صرفا سفیدکردن دندان نیست.

مقایسه درمانهای تهاجمی و محافظه کارانه در بهبود لبخند زیبا
محبوبیت درمانهای دندانپزشکی زیبایی به دلیل شرایط اجتماعی وگسترش رسانه ها رو به افزایش است. اشتیاق برای دست یافتن به آنچه ادعا میشود “لبخند ایده آل” یا لبخند زیبا قابل درک است اما با توجه به خطرات جدی درمانهای تهاجمی دندانپزشکی زیبایی نظیر استفاده از روکش و ونیر (لامینیت) ،متقاضیان چنین درمانهایی باید کاملا آگاه شوند که دستکاری غیر ضروری بافت سالم مینا و عاج دندان میتواند به عصب دندان آسیب زده و یا در دراز مدت سلامت لثه را به خطر بیاندازد .بویژه در صورتی که بیمار در سنین جوانی باشد و توسط دندانپزشك متخصص و مجرب انجام نشود. اخلاق حرفه ای ایجاب میکند به متقاضیان درمانهای زیبایی گفته شود که تراش غير اصولى بافت سالم دندان بدون تبعات جانبى نيست و درمانهایی نظیر سفید کردن دندانها (بدون تراش) یا استفاده از ترمیم های همرنگ دندان در عین حال که کم هزینه تر هستند اثرات تخریب کمتری دارند و میتوانند گزینه مناسب تری باشند.

مقایسه کامپوزیت ونیر و پرسلن ونیر
در مواردیکه به هر دلیل فقط ونیر یک دندان مد نظر باشد کامپوزیت ونیر ترجیح داده میشود . ولی در مواردیکه بهبود طرح لبخند از طریق ونیر چندین دندان در طرح درمان باشد بهتر است لامینیت ونیر استفاده شود.

از مزیت های کامپوزیت ونیر یکی عدم تراش دندان دوم اینکه همه کارها در یک جلسه و در مطب انجام میشود ، هزینه کامپوزیت ونیر کمتر است و نیازی به قالب گیری و ارسال به لابراتوار نیست البته کامپوزیت ونیر نیاز به مهارتهای تکنیکی و تجربه زیاد دارد.

ونیر کامپوزیتی یک درمان محافظه کارانه است ازین نظر لامینیت ونیر انتخاب بعدی و روکش دندان انتخاب سوم است.

پرسلن ونیر یک درمان غیر مستقیم است که ابتدا در مطب و سپس در لابراتوار ودر نهایت در مطب تکمیل میشود.به جهت دوام و زیبایی لامینیت ونیر انتخاب اول است البته هزینه مربوطه بیشتر از ونیر کامپوزیت است و نیاز به مهارت های تکنیکی و تشخیص و طرح درمان صحیح و دقیق دارد.

در مجموع پرسلن ونیر زیباتر و بادوام تر است ،فرم و رنگ آن طبیعی تر است اما کامپوزیت ونیر ارزان تر و نیاز به تراش نیز ندارد و ضمنا قابل ترمیم هم است

دندانپزشک متخصص زیبایی کیست؟
چنانچه قصد مراجعه به دندانپزشک جهت دریافت خدمات درمانی و زیبایی را داشته باشید باشد

دندانپزشک متخصص زیبایی کسی است که پس از گذراندن دوره 6 ساله دندانپزشکی عمومی به مدت حداقل 3 سال دوره تخصصی دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی را در یکی از دانشگاه های معتبر داخلی یا خارجی گذرانده باشد .

دندانپزشک متخصص ترمیمی و زیبایی حتما عضو انجمن متخصصین ترمیمی و زیبایی ایران است و بعضا ممکن است در انجمن های تخصصی خارج از کشور عضویت داشته باشد.

عنوان تابلوی متخصص دندانپزشکی زیبایی کاملا مشخص است .

در پروانه مطب هم عنوان متخصص و یا دانشنامه تخصصی قید شده است.

سازمان نظام پزشکی مرجع رسمی تایید یا عدم تایید عنوان تخصصی پزشکان و دندانپزشکان است.

برای دریافت خدمات دندانپزشکی اعم از درمانی یا زیبائی شاخص هزینه کمتر همیشه نتیجه مثبت نداشته و ممکن است به نفع بیمار نباشد.

معیار انتخاب دندانپزشک از طریق تماس تلفنی و کسب اطلاعات در مورد هزینه درمان غالبا تصمیم درستی نیست.

مشاوره حضوری ،کسب اطلاعات لازم در مورد روشهای مختلف درمانی مزایا ،معایب ،هزینه ها و برقراری ارتباط مبتنی بر اعتماد بهترین شیوه ی انتخاب دندانپزشک می باشد.