لمینیت سرامیکی: 
لمینیت  سرامیکی دارای مزایا زیادی از جمله ثبات رنگ ، استحکام بالا و زیبایی میباشد ، بعلت ضخامت لمینیت سرامیکی در اكثر اوقات نیاز به تراش جزئي دندان می باشد  ، البته در حال حاضر  با پيشرفت تكنيك هاي لابراتواری امكان ساخت لمينيت هاي بسيار نازكي هست كه نياز به تراش را به حداقل مي رسانند ! مثلا چيزي در حدود سه دهم ميلي متر كه این  ميزان بسيار نامحسوس است!
در بعضی بیماران که دندانهایشان نسبتا مرتب و موقعیت دندان هایشان نرمال یا کمی عقب تر از حالت نرمال می باشد، می توان بدون تراش دندانها برای بیمار لمینیت سرامیکی ساخت.

لمینیت کامپوزیتی:
 لمینیت کامپوزیتی مي تواند مثل لمينيت سراميكي  توسط لابراتوار ساخته شود و توسط دندانپزشك روي دندانهاي بيمار چسبانده شودو يا بدون قالبگيري و نياز به لابراتوار ، توسط دندانپزشك در مطب روي تك تك دندانها كار شود!  در این روش، در اکثر مواقع نیازی به تراش دندان نیست!!
اما نكته مهم اينست كه  لمینیت كامپوزيتی  با وجود زیبایی کافی ، نسبت به لمینیت سرامیکی از استحکام کمتری برخوردار است و حداقل سالی یکبار به دلیل تغییر رنگ آن، بیمار باید جهت پاليش (براق كردن ) و اصلاح رنگ  به مطب مراجعه کند!

تفاوت ترمیم های لمینیت های سرامیکی و کامپوزیتی
لمينيت سراميكي اگر درست و اصولي كار شده باشد، استحكام بهتري دارد ولي در صورت شكستن امكان ترميم آن  مشكل است و كلا باید عوض شود !البته اگر تكه كوچكي شكسته شده باشد ، مي توان با مواد ترميمي كامپوزيتي (همرنگ دندان ) ان را ترميم كرد.
در مقابل ، ترميم لامینیت كامپوزيتی شكسته  شده يا لب پر شده خيلي راحت و سريع مي باشد . 
ولي لمينيت كامپوزيتی همانطور كه در بالا  گفتيم زيبایی،  ثبات رنگ و استحكام كمتری دارد ولي  باز هم يك انتخاب خيلي خوب برای طراحي لبخند بيمارانيست كه  مي خواهند با هزينه نسبتا كمتر  صاحب لبخندی زيبا شوند!

 

 

موارد عدم استفاده از ونیر کامپوزیت و ونیر پرسلن 
استفاده از ونیر ها برای تمامی افراد توصیه نمی شود و دندان های فرد باید به درستی توسط دندانپزشک زیبایی آنالیز شوند و قبل از انجام ونیر موارد رفع گردد . استفاده از ونیر ها در موارد زیر توصیه نمی شود.
دندان نا سالم: پوسیدگی های دندانی و دندان های نا سالم قبل از انجام ونیر کامپوزیت و یا ونیر پرسلن باید در مان گردد.

دندان ضعیف: اگر مقدار زیادی از دندان از دست رفته باشد و یا ریشه دندان سست باشد استفاده از ونیر کامپوزیت و پرسلن نتیجه ای نخواهد داشت.

عادات بد انسانی: استفاده از انواع ونیر ها در افرادی که دارای عادات بدی مانند فشار دادن دندان ها به هم و یا دندان قروچه دارند توصیه نمی شود.

به هم ریختگی شدید دندان: در افرادی که بهم ریختگی دندان های آن ها بسیار می باشد. استفاده از ونیر های کامپوزیتی یا پرسلن نتیجه مثبتی نخواهد داشت. و اینگونه افراد باید دندان های خود را ارتودنسی کنند.

 

 

ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی نامرئی دندان از مواد پلاستیک شفاف و سخت برای ردیف کردن دندان‌ ها استفاده می‌کند. در این رابطه برای بیماران از انواع نسبتاً متفاوتی استفاده می‌شود. هر مجموعه از این ارتودنسی برای دو هفته قبل از جایگزینی آن با مجموعه جدید استفاده می گردد. ارتودنسی نامرئی از پلاستیک شفاف ساخته شده و به همین خاطر تقریباً غیر قابل رویت است. به این ترتیب اطرافیان بیمار اصلا متوجه نمی‌شود که وی از این درمان برای ردیف کردن دندان‌های خود استفاده کرده است. این پلاستیک های شفاف در هر روز باید برای 22 تا 23 ساعت مورد استفاده قرار گیرد تا بهترین نتایج ممکن حاصل شود.با تقبل هزینه ارتودنسی نامرئی می‌توان به راحتی برای غذا خوردن، نوشیدن، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن از دهان خارج کرد. برای استفاده از این روش باید همه دندان‌های دائمی رشد کرده باشد
این درمان معمولاً در مجموع ۹ تا ۱۵ ماه زمان می‌برد و حدود ۱۸ تا ۳۰ پلاک عوض می‌شود، البته این اعداد ممکن است برای هر بیمار متفاوت با دیگری باشد.

مزایا
زیبایی:
ارتودنسی نامرئی پلاستیکی شفاف به خوبی روی دندان‌ها می‌چسبد و به سختی قابل مشاهده است. اگرچه نتیجه نهایی استفاده از بریس‌ها یا پلاک‌های فلزی و ارتودنسی نامرئی یکسان است، اما پلاک‌ها، سیم‌ها و بریس‌های فلزی بسیار بیشتر جلب توجه می‌کنند و باعث ناراحتی بیمار می‌شوند. دیگر بریس‌های شفاف مانند بریس‌های سرامیکی و زبانی هر چند به آشکاری بریس‌های فلزی نیستند، اما همچنان در ساخت آنها از فلز استفاده می‌شود.

راحتی: پلاک‌های شفاف نامرئی هموار و بدون برجستگی و براق هستند و به خوبی به دندان می‌چسبند. ارتودنسی نامرئی باعث تحریک لثه‌ها یا داخل دهان نمی‌شود و بیمار هر بار که به دلیل وضعیت جدید دندان‌ها و حرکت کردن آنها مجبور به تعویض پلاک می‌شود، ناراحتی بسیار ناچیزی را تحمل می‌کند که آن هم به سرعت برطرف می‌شود.

مراجعه کمتر به متخصص ارتودنسی: متخصص ارتودنسی در زمان مناسب پلاک‌ها را عوض می‌کند و به موازات پیشرفت درمان، قرار ملاقات‌هایی را در فواصل زمانی ۴ تا ۶ هفته‌ای تنظیم می‌کند تا مطمئن شود که درمان به خوبی پیش می‌رود و در صورت لزوم پلاک را عوض می‌کند. اما استفاده از بریس‌های قدیمی مراجعه بیشتر به مطب را جهت تنظیم پلاک ایجاب می‌کرد.

بهداشت دهان: با استفاده از ارتودنسی نامرئی بهتر می‌توان بهداشت دهان و دندان را رعایت کرد. پلاک‌های پلاستیکی متحرک هستند و به راحتی می‌توان آنها را هنگام مسواک زدن و کشیدن نخ دندان از دهان خارج کرد. به علاوه از آنجایی که در برنامه درمان با ارتودنسی نامرئی باید پلاک را پیش از خوردن و آشامیدن خارج کرد، غذای کمتری بین دندان‌ها گیر می‌کند و در نتیجه احتمال بروز مشکل‌های دندان مانند پوسیدگی کاهش می‌یابد.

بریس‌های نامرئی در مجموع گزینه‌ای مناسب برای اشخاصی هستند که دندان‌هایشان اندکی نامرتب است. ارتودنسی نامرئی روش آسان، بی‌دردسر، زیبا و تقریباً غیرقابل مشاهده‌ برای خلق یک لبخند فریبنده و جذاب به شمار می‌رود.

دستگاههای ارتودنسی بالاخص براکت های ارتودنسی ثابت سبب مشکل تر شدن رعایت بهداشت بیمار می گردد. از اینرو رعایت دستورالعمل های متفاوتی نسبت به بیماران معمول برای رسیدن به سطح قابل قبولی از بهداشت دهان و دندان در بیماران ارتودنسی ضروری است.

 

 

مراحل مسواک زدن بیمار ارتودنسی
در صورتیکه بیمار ارتودنسی به صورت منظم و طی مراحل ذیل مسواک بزند نتیجه بهتری به دست خواهد آورد. این مراحل به شرح ذیل می باشد:مسواک با زاویه ای ۴۵ درجه بین دندان و براکت ارتودنسی قرار گرفته و با حرکات چرخشی اقدام به تمیز کردن اطراف براکت می گردد.

با توجه به اینکه بیشترین تجمع خرده های غذایی و پلاک میکروبی در نواحی طوق دندانها است، بیمار ارتودنسی می بایست توجه ویژه ای به این قسمت ها نشان بدهد. برای این منظور مسواک با زاویه ۴۵ درجه بین لثه و براکت قرار گرفته و با حرکت چرخشی به آسانی نواحی مجاور لثه تمیز می شود.سطح جونده دندانهای جلویی و بالاخص عقبی را نیز با حرکت رفت و برگشتی مسواک ارتودنسی باید تمیز نمود.
از جمله قسمت هایی که بیماران به آن توجه کافی ندارند پشت دندانها است. مسواک ارتودنسی با همان زاویه ۴۵ درجه و با حرکتی چرخشی برای تمیز کردن نواحی پشتی (زبانی) دندانهای جلو و عقب بکار می رود.سطح زبان به دلیل پرزهایی که دارد از کانونهای تجمع پلاک میکروبی است. بیمار ارتودنسی می تواند به آسانی روی زبان را نیز با حرکات رفت و برگشتی مسواک تمیز کند.

بیمار ارتودنسی می تواند از یک مسواک بین دندانی نیز برای تمیز کردن اطراف و زیر براکت و سیم ارتودنسی بهره بگیرد. نکته مهم در مورد مسواک های بین دندانی ارتودنسی، لزوم دقت کافی بیمار در عدم آسیب به سیم ارتودنسی می باشد. 

نکات مهم در مورد مسواک زدن بیمار ارتودنسی 
 دو تا سه بار در شبانه روز باید مسواک زده شود. (به طور ایده آل بعد از هر وعده غذایی و قبل از خواب)هر بار مسواک زدن باید ۵-۴ دقیقه به طول انجامد. عجله نکنید.حرکات چرخشی کوچک تحت زاویه ۴۵ درجه برای حدود ۱۰ ثانیه روی هر دندان با نیروی کافی به منظور حذف خرده های غذایی و پلاک ضروری است.از حرکات ارّه ای رفت و برگشتی بپرهیزید.بر خلاف باور عامّه، دقت در نحوه مسواک زدن از مارک مسواک از اهمیت به مراتب بالاتری برخوردار است.مقدار کمی از خمیر دندان (ترجیحا فلوراید دار) روی مسواک خود قرار دهید و خمیر دندان را قورت ندهید.

 اگر پس از غذا خوردن امکان مسواک زدن وجود ندارد، دست کم به خوبی آب را داخل دهان خود قرقره کنید. همراه داشتن یک مسواک مسافرتی در مواقعی که منزل نیستید کمک کننده است.یک راه برای تشخیص بهداشت مناسب بیمار ارتودنسی، تمیز و برّاق به نظر رسیدن براکت ها و امکان مشاهده لبه های آنها به وضوح می باشد.مسواک بیمار ارتودنسی نسبت به معمول زودتر فرسوده می شود. از اینرو با ریش ریش شدن موهای مسواک نسبت به جایگزینی آن اقدام کنید.هر روز با بررسی دندانها و براکت های خود در یک آینه پرنور اطمینان حاصل کنید که لکه ای روی دندانها وجود ندارد. همچنین در صورت مشاهده براکت شکسته یا لق می بایست با مطب ارتودنتیست خود جهت تنظیم وقت فوق العاده تماس بگیرید.

ملاک های انتخاب مسواک ارتودنسی 
مهمترین نکته در انتخاب مسواک، نرم بودن آن است. سپس اندازه مسواک، شکل دسته مسواک و مؤلفه های دیگر بسته به خواست شما می باشد. مسواک نرم نسبت به مسواک های با قوام متوسط یا سفت به منظور دسترسی به نواحی مختلف از جمله بین دندانها بهتر هستند. به علاوه سبب تحریک لثه نمی شوند.

برخی کمپانی ها مسواک هایی مخصوص کسانی که براکت های ارتودنسی دارند تولید می کنند. این مسواک ها در لبه ها دارای موهای بلندتر و در وسط کوتاهتری هستند. این مدل مسواک به شما اجازه می دهد نواحی زیر و اطراف براکت ها و خود براکت ها را راحت تر تمیز کنید.در خصوص مسواک برقی باید اشاره کرد که الزامی نیست اما اگر از آن استفاده می کنید مشکلی برای براکت ها ایجاد نمی کند. تنها باید مراقب باشید که قسمت پلاستیکی پشت مسواک به براکت های شما ضربه نزند زیرا به آنها آسیب خواهد رساند. همچنین باید با قدرت متوسط استفاده شود تا سبب شکستگی یا لقی براکت ها نشود.

سخن آخر...
طبیعت، قرینه یِ قرینه نیست،  ردیفِ ردیف نیست،  حتی مقداری نامرتب است،  اما زیباست،  دلنشین است،  می ارزد که ساعتها به تماشایش بنشینی و از آن لذت ببری، از دیدنش سیر هم نمیشوی،  نم باران آن را رویایی میکند،  سفیدی برف آن را فریبنده میکند،  طلوع خورشید و آفتاب آن را خواستنی میکند،  دلفریبی آن تمامی ندارد........طبیعت، مثل دندانهای مصنوعی پدر بزرگ ها ردیف ِ ردیف نیست و رمز زیبایی و دلنشینی اش شاید همین باشد.ما چه اصراری داریم که دندانهای مردم، ردیف ِ ردیف باشد؟  وقتی بیمار با وجود کمی نامرتبی دندانها،  لبخندش زیباست،  چه اصراری داریم که حتما برایش ارتودنسی کنیم؟........ چه اصرای داریم هشت دندان بالا و هشت دندان پایین را لمینت و کامپوزیت ونیر کنیم؟ ذهن مردم را با حرف های خودمان درباره ی نامرتبی دندانهایشان،  خراب نکنیم....... نامرتبی دندانها خیلی از مواقع چهره را زیباتر و لبخند بیمار را شیرین تر می کند.  بگذاریم مردم با دندانهای سالم و طبیعی خودشان،  سالهای سال لبخند بزنند.