ساییدن دندان ها روی هم یا دندان قروچه کردن در افراد به تناوب دیده می شود برخی هنگام عصبانیت و بعضی افراد در هنگام خواب . دندان قروچه کردن غالباً بدون وجود یک نارسایی عصبی و یا بروز هر گونه ضایعه ای اتفاق می افتد و این پدیده ای است که در اشخاص سالم نیز دیده می شود.
🔷 گاهی بیماران اظهار می کنند که دندانهایشان در خواب به گفته اطرافیانشان صدا میدهد و بدون اینکه علت آنرا بدانند یا در صدد رفع آن باشند خیلی بی تفاوت از کنار آن می گذرند.
✅ افرادی که دندان قروچه می کنند را می توان به دو دسته تقسیم کرد :
🔷 افرادی با فشارهای عصبی و اضطراب.
🔷 افرادی که بدون فشارهای عصبی دندان قروچه دارند.
✅ دلایل دندان قروچه یا ساییدن دندانها روی هم:
🔷 به نظر می رسد دندان قروچه به صورت ارثی در افراد دیده می شود و در زنان و مردان به یک میزان شیوع دارد.
🔷 دندان قروچه در افرادی که مشلات عصبی ندارند چنانچه درمان نشود بصورت یک عادت در می آید و حتی بعد از مدتی به دنبال دندان قروچه دندانها سایش شدید پیدا می کنند و چه بسا تماسهای ناهماهنگ ممکن است دراثر سایش از بین برود ولی دندان قروچه بر اثر عادت همواره ادامه پیدا می کند.
🔷 در مواردی که دندان قروچه ناشی از مشکلات عصبی باشد آن هم ممکن است پس از رفع مشکلات عصبی بصورت عادتی تکرار پذیر شود.
🔷 در صورت بروز یا مشاهده دندان قروچه به دندانپزشک مراجعه و دندانپزشک پس از تشخیص علت ایجاد آن بصورت اولیه که همانا پیدا کردن علت اصلی می باشد اقدام نماید، سپس با یک درمان ساده و ساختن وسیله ای به نام نایت گارد ( Night Guard ) و استفاده آن در هنگام خواب می توان بطور کلی این عادت را حذف نمود.
پنهانترین علت دندان قروچه که از آن بیخبرید
محققان نشان دادهاند که یکی از علل مهم و پنهان دندان قروچه کردن افراد، ریشه در مشکلات ستون فقرات و کمر دارد.
مشکل دندان قروچه مشکلی است که تقریبا بیش از نیمی از افراد جهان درگیر آن هستند. گاهی اوقات منظم نبودن دندانها، مشکلات فک، رشد نامتانسب فک و دندان، برنامه غذایی نامناسب، استرس، فشار روحی و همچنین مشکلات مربوط به دهان و دندان علت دندان قروچه است و در سنین کودکی نیز مانند بزرگسالی و میانسالی امری بسیار متداول است.
توجه به این نکته مهم است که تنها وظیفه دندانها در فک جویدن و مسائل مربوط به گوارش نیست بلکه دندانها نقش مهمی را در حمایت از جمجمه، ستون فقرات و قورت دادن غذا ایفا میکنند. گاهی اوقات قرارگیری نامنظم و نادرست دندانها در فک سبب انحنا در ستون فقرات میشود و یا حتی ناشی از آن است و به همین ترتیب گاهی اوقات علت اصلی نامتناسب بودن دندانها و فک ریشه در مشکلات پشت و کمر دارد.
اگر فک پایین به درستی توسعه نیافته باشد و خیلی جلو یا خیلی عقب قرار گرفته باشد، دندانها نمیتوانند به طور منظم در فک جا بگیرند و فرد مدام دچار مشکل دندان قروچه میشود و از طرف دیگر ممکن است بر حالت بدن فرد نیز تاثیرهای منفی بر جای بگذارد.
در واقع نامتناسب بودن فک سبب میشود که راه عبور هوا در دهان تغییر کند و عبور هوا به داخل و درون به سختی انجام شود و تنفس، جویدن، هضم غذا، قورت دادن و حتی صحبت کردن فرد نیز دستخوش مشکلاتی شود. در نتیجه میتوان گفت که رابطه میان عدم تناسب در شکلگیری ستون فقرات و فک میتواند رابطهای دوسویه باشد که یکی از مهمترین علل دندان قروچههای گاه و بیگاه افراد محسوب شود که خود از آن بیخبر هستند.
١٢ علامتى كه نياز به مراجعه به دندانپزشك داريد
١)درد
وقتى احساس درد يا تورم در دهان، صورت يا گردن داريد.
٢)مشكل لثه
وقتى قسمتى از لثه شما تحليل رفته يا متورم شده،حين استفاده از مسواك يا نخ دندان خونريزى دارد، و يا اگر سابقه بيمارى لثه در خانواده داريد
٣)لبخند خود را مخفى مى كنيد؟!!
وقتى بخاطر دندان ازدست رفته، نامنظم بودن دندانها يا رنگ بد دندانها از لبخند زدن اجتناب مى كنيد از رفتن به دندانپزشك شرم نداشته باشيد،قطعا او مى تواند به شما كمك كند.
٤)سابقه اعمال دندانپزشكى داشته ايد
اگر قبلا دندانى را پُر كرديد يا روكش كرديد، ايمپلنت گذاشتيد ، دندان مصنوعى داريد ...به طور منظم جهت چك آپ درمانهاى قبلى به دندانپزشك مراجعه كنيد
٥)سابقه مشكل پزشكى
اگر سابقه بيمارى خاصى ( مثل ديابت،بيمارى قلبى، بيمارى گوارشى، ايدز) داريد يا تحت درمان هاى پزشكى( مانند راديوتراپى،شيمى درمانى، هورمون درمانى) هستيد، دندانپزشك را جزو تيم پزشكى خود قرار دهيد.
٦)حاملگى
ويزيت دندانپزشكى حين حاملگى بى خطر است.در واقع حاملگى ممكن است باعث وخیم تر شدن برخى مشكلات دهان و دندان( مثل التهاب لثه) شود
پس ابدا چک آپ در دوران باردارى را فراموش نكنيد.
٧)مشكل حين خوردن
اگر جويدن يا بلع غذا برايتان مشكل است ، حتما به دندانپزشك مراجعه كنيد.
8)خشكى دهان
اگر هميشه احساس خشكى دهان داريد ممكن است ناشى از يك مشكل پزشكى يا عوارض برخى داروها باشد،.
خشكى دهان يكى از علل ايجاد پوسيدگى دندانى است.
پس در صورتى كه دهان خشك داريد حتما به دندانپزشك مراجعه كنيد.
چه زمانی باید مسواک را تعویض کرد⁉️
✅ تمام افراد جامعه باید هر سه یا چهارماه یک بار باید مسواکهای خود را تعویض کنند
⬅️ زیرا موها و برسهای مسواک بعد از یک مدت زمانی خورده میشوند و تاثیرگذاری مسواک به مراتب کم میشود.