زمانی که عروق خونی در ناحیه پایانی روده یا رکتال متورم می شوند، بواسیر یا هموروئید به وجود می آید و باعث می شود افراد به دنبال درمان آن باشند. دلایل به وجود آمدن این عارضه در افراد مختلف متفاوت است و خانم ها و آقایان هردو به یک اندازه ممکن است به این بیماری مبتلا شوند.
انواع هموروئید
این بیماری شامل دو نوع خارجی و داخلی می باشد. نوع داخلی آن در رکتوم به وجود می آید و معمولا برای بیماران قابل حس کردن یا دیدن نمی باشد. اما نوع خارجی آن در زیر پوست اطراف مقعد جایی که عصب های فراوانی وجود دارد ایجاد می گردد. این نوع عارضه هم آزاردهنده و هم دارای خونریزی می باشد.
روش های بسیاری برای درمان هموروئید وجود دارد مانند درمان با داروهای گیاهی، استفاده از پماد های مخصوص ، لیزر و غیره که انتخاب نوع درمان برای بیماران مشکل می باشد. جراحی یکی از موثرترین روش ها برای درمان آن می باشد. یکی از رایج ترین روش های جراحی برای درمان نوع خارجی این بیماری ، جراحی رکتومی می باشد.
انواع روش های جراحی هموروئید :
لیگاسیون یا عمل جراحی باندینگ : در این روش با استفاده از یک باند سفت که اطراف عارضه بسته می شود، جریان خون آن قطع می شود.
انعقاد درمانی : این روش درمانی از گرما و پرتو مادون قرمز استفاده می کند که این عمل می تواند به همراه آندوسکوپی و در مطب انجام شود.
اسکلروتراپی : در این روش درمانی مواد شیمیایی درون عارضه تزریق می گردد که خونریزی آن قطع شده و باعث جمع شدن آن می گردد.
هموروییدپکسی : نام دیگر این روش استپلینگ می باشد که معمولا 1 روز زمان می برد و در بیمارستان انجام می شود. این عمل جراحی به وسیله بیهوشی منطقه ای، موضعی یا عمومی صورت می گیرد.
کتومی لیزری : از جمله محبوب ترین روش های درمان بدون جراحی ، می توان روش لیزر را نام برد که درمان هموروئید با لیزر روش بسیار موثری می باشد. در این روش به بیمار مقداری آرام بخش تزریق می گردد تا درد را احساس نکند.
مزایای درمان هموروئید به وسیله لیزر :
برای شخص دردناک و آزاردهنده نمی باشد.
نیازی به بستری شدن ندارد و فرد همان روز مرخص می شود.
دارای کمترین میزان خونریزی در هنگام عمل است.
این روش بسیار کم عارضه بوده و کمترین آسیب را به بافت های اطراف توده می رساند.
این عمل دارای نتیجه رضایت بخش بیشتری نسبت به سایر روش ها می باشد.
قبل از جراحی هموروئید انجام چه آزمایشاتی لازم است؟
در شرایطی که بیمار کوچک تر از 40 سال باشد و به بیماری خاصی مبتلا نباشد، پزشک به بررسی کم خونی ، میزان قند خون و اوره وی می پردازد. برای بررسی این عوامل باید قبل از صبحانه و به صورت ناشتا دو سی سی خون از بیمار گرفته شود. اما زمانی که سن بیمار بیشتر از 40 سال باشد و فرد از بیماری خاصی برخوردار نباشد ، علاوه بر آزمایش ذکر شده ، انجام نوار قلب EKG و گرفتن عکس از قفسه سینه فرد نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. پس از بررسی همه این جوانب بیمار مجاز به انجام جراحی خواهد بود.
تفاوت درمان این عارضه با لیزر و سایر روش ها چیست ؟
در بیشتر مواقع درمان به صورت سرپایی انجام شده و در مقایسه با سایر روش ها از درد و ناراحتی کمتری برخوردار می باشد. همچنین در درمان با لیزر آسیب کمتری به بافت وارد خواهد شد، از این رو پس از اتمام درمان بیمار قادر به انجام فعالیت های روزمره خود می باشد. یکی از مزیت های مهم درمان با لیزر ، عوارض آن است که در مقایسه با سایر روش ها بسیار کمتر می باشد.
ارتباط مشاهده خون در مدفوع با هموروئید چیست ؟
به طور کلی برای تشخیص صحیح نوع بیماری ابتدا باید پزشک با معاینه دقیق به بررسی احتمال همه بیماری ها بپردازد. در این شرایط بیمار باید رژیم غذایی خاصی را دنبال کند و مراقب تغذیه خود باشد تا دچار یبوست نگردد. برای جلوگیری از یبوست از مایعات بیشتری استفاده نمایید. همچنین استفاده از غذا های فیبر دار و غلات سبوس دار توصیه می شود. به هنگام دفع مدفوع از فشار آوردن زیاد به خود امتناع کنید. نشستن و ایستادن طولانی مدت ممنوع می باشد و پیاده روی داشته باشید.