همانگونه که از نام آن پیداست، کانال ریشه به دندان مربوط میشود و عبارت است از یک حفره طبیعی که در بخش مرکزی دندان قرار گرفته است. ناحیه نرمی نیز درون کانال است که بستر عصب دندان به شمار میرود. احتمالا عبارت فوق را در مطب دندان پزشکی زیاد شنیدهاید. در این مطلب قصد داریم تا اطلاعاتی در این زمینه خدمتتان ارائه کنیم.
کانال ریشه دندان
کانال ریشه برای درمان و ترمیم دندانهایی است که عفونت و یا پوسیدگی شدید دارند. در صورتی که به پوسیدگی دندان توجه نشود، ممکن است باعث عفونی شدن بافتهای اطراف آن و حتی آبسه شود. نقش عصب دندان، صرفا به عنوان یک سنسور یا حسگر سرما و گرماست که عدم حضور آن در عملکرد تفاوتی ایجاد نمیکند. در خلال روند درمان، عصب و پالپ دندان حذف شده و درون آن کاملا تمیز و مهر و موم میشود.
پالپ دندان چیست؟
در صورتیکه آسیبی به بافت عصب دندان و یا پالپ آن برسد، دندان شکسته و باکتریهای مخربی درون آن شروع به رشد و تکثیر میکنند. این باکتریها عامل اصلی آبسه و عفونتهای دهان و دندان هستند. عفونت ریشه دندان ممکن است سبب بروز تورم در ناحیه صورت و گردن و حتی از بین رفتن استخوان اطراف ریشه شود.
مراحل درمان کانال ریشه
پس از مراجعه به دندانپزشک و بنا به صلاحدید او، لازم است از دندانهای خود عکس رادیولوژی تهیه کنید. این عکس برای مشاهده نوع کانال دندان و نشانههای عفونت در آن ناحیه است. پس از بررسی و اطمینان از عدم وجود هرگونه عفونت، دندانپزشک با استفاده از داروهای بی حسی تزریقی، ناحیه مورد نظر را بی حس میکند. با استفاده از ابزار مکنده در دهان بیمار، ناحیه درمانی از وجود هرگونه بزاق و ترشحات مصون میدارند.
علیرغم این موضوع که در صورت مردن عصب دندان نیازی به بی حسی نیست، پزشکان در راستای حفظ آرامش بیمار و جلوگیری از احساس درد، ناحیه را بی حس میکنند. برای دسترسی به کانال، باید با استفاده از ابزار مناسب، درون دندان را دریل کرد. پس از ایجاد دسترسی، پالپ کانال ریشه، باکتریها و بافت عصب پوسیده تخلیه میشوند. پس از تخلیه درون کانال شستشو داده شده تا هیچ بقایایی درون آن بر جا نماند.
پس از این مرحله روال کار دندان پزشکان قدری با یکدیگر فرق خواهد کرد. برخی از آنها دندان را به مدت یک هفته با پانسمان مهر و موم میکنند تا در صورتی که عفونتی درون آن وجود دارد، در این مدت آشکار شود. برخی نیز ممکن است همان موقع حفره دندان را پر کنند. پر کردن کانال دندان به خمیر سیلر، و گوتاپرکا (یک ترکیب لاستیکی) نیاز دارد. پس از پر شدن کانال، قسمت خارجی دندان را نیز با استفاده از کامپوزیت یا آمالگام پر میکنند.
دندانهایی که پوسیدگیهای شدید داشته باشند، به کانال ریشه احتیاج دارند. استفاده از کانال برای درمان دندان پوسیده، درد بیشتری در پی نخواهد داشت. پس از اتمام درمان دندان خود برای محافظت بیشتر از دیوارههای نازک آن، میتوانید از روکش استفاده کنید.
اقدامات بعد از درمان ریشه دندان
پس از گذشت مدت زمانی کوتاه، در صورتی که همه چیز درست و طبق روال پیش رفته باشد، درد و احساس ناراحتی شما از بین میرود. طبق نظر دندانپزشک متخصص خود میتوانید برای درمان مشکلات و حساسیت دندانی خود بعد از پر کردن دندان، از داروهای ضد التهابی نظیر ایبوپروفن و یا ناپروکسن استفاده کنید.
به خاطر داشته باشید که به دلیل نازک شدن دیوارههای تاج دندانتان باید بیشتر مراقب آن باشید. سالهای سال تجربه در زمینه این روش درمانی نشان داده است که در بیش از 95 درصد موارد تاثیرگذار است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با شماره های مندرج در وب سایت ما تماس حاصل فرمایید.