یکی از سوالات اصلی مادران باردار این است، که بهترین زمان برای سونوگرافی و آزمایشات هورمونی چه زمانی است؟ سونوگرافی و آزمایشات هورمونی بخشی از مراقبت های دوران بارداری است. اگرچه ممکن است، بخشی از این آزمایشات و سونوگرافی قبل از هفته 14 بارداری انجام می شود. اغلب پزشکان بعد از گذشت 6 هفته اولین سونوگرافی بارداری را انجام می دهند. با این حال، رحم را می توان در اوایل 4 و 2 هفته پس از آخرین قاعدگی مشاهده کرد، و ضربان قلب جنین را می توان در هفته 5 تا 6 تشخیص داد. اما بهترین زمان برای سونوگرافی و آزمایشات هورمونی دقیقاً چه زمانی است. در اینجا زمان های مناسب برای انجام سونوگرافی و آزمایشات هورمونی را برای شما آورده ایم پس تا انتهای این مقاله از سایت برترین ها همراه ما باشید.
بیشتر بخوانید : همه آزمایشات ضروری که در بارداری لازمه
بهترین زمان برای سونوگرافی و آزمایشات هورمونی چه زمانی است؟
سونوگرافی و آزمایشات هورمونی در طی دوران بارداری با توجه به یک روال خاص انجام می شوند، که نباید خارج از این روال انجام داد. در اینجا بهترین زمان برای سونوگرافی و آزمایشات هورمونی در دوران بارداری برای شما آورده ایم. به یاد داشته باشید که در طی دوران بارداری لازم است تحت نظر یک پزشک که از هر نظر تجربه و تخصص کافی دارد باشید برای این منظور می توانید به صفحه بهترین دکتر زنان در تهران مراجعه نمایید.
سونوگرافی سه ماهه اول بارداری
یکی از بهترین زمان برای سونوگرافی و آزمایشات هورمونی سه ماهه اول بارداری است. هدف از این سونوگرافی تشخیص بارداری چند قلو، بررسی آناتومی اولیه، و انجام تست شفافیت نوکال که یک تست غربالگری برای سندرم داون و برخی شرایط نادرتر است. آناتومی اولیه در سونوگرافی سه ماهه اول قابل مشاهده است. پزشک شما می تواند ببیند، که آیا قلب چهار حفره دارد یا خیر. اگر مغز دو نیمکره دارد، و به بررسی اندام های دیگر نوزاد مانند: چشم، اندام، ریه، ستون فقرات و مثانه می پردازد. سونوگرافی در این دوره شامل آزمایش هورمونی برای سندرم داون و سایر ناهنجاری های کروموزومی به نام تست شفافیت نوکال است. شفافیت نوکال ضخامت پشت گردن نوزاد است. همچنین برای اندازه گیری سطح پروتئینی که در حاملگی های سندرم داون کمتر است، و هورمون جفتی که در حاملگی های سندرم داون بالاتر است، استفاده می شود.
سونوگرافی سه ماهه دوم بارداری
یکی دیگر از بهترین زمان برای سونوگرافی و آزمایشات هورمونی در اواسط بارداری، بین هفته 18 و هفته 22، است.سونوگرافی های سه ماهه دوم معمولاً به صورت دو بعدی انجام می شود. انجام سونوگرافی در سه ماهه دوم به شما و پزشکتان تصویری از سلامت کلی کودک و بارداری شما ارائه می دهد، همچنین:
- اندازه گیری اندازه کودک و بررسی تمام اندام های اصلی
- تخمین مقدار مایع آمنیوتیک در رحم برای اطمینان از طبیعی بودن سطح
- بررسی موقعیت جفت
- مشخص شدن جنسیت کودک
سونوگرافی سه ماهه سوم بارداری
آخرین و بهترین زمان برای سونوگرافی و آزمایشات هورمونی در سه ماهه سوم بارداری است. سونوگرافی جنین با کمک سنسور شکم در هفته های 34 تا 36 بارداری انجام می شود. در این مرحله از بارداری، جنین تمام اندام های حیاتی خود را به طور کامل رشد داده و دوره رشد و بلوغ سریع ادامه دارد. در این مرحله وزن جنین 2400-2600 گرم و طول آن 44-46 سانتی متر است. جنین از نظر تناسب بدنش شبیه نوزاد تازه متولد شده است. سر بزرگتری نسبت به بدن دارد. در طول سونوگرافی وضعیت جنین بررسی می شود، که آیا جنین وارونه است یا در وضعیت بریچ. اگر جنین در وضعیت بریچ باشد، چرخش خارجی جنین به حالت سر به پایین را می توان در شرایط بیمارستانی ارائه داد، که امکان زایمان طبیعی فیزیولوژیکی را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد و از سزارین جلوگیری می کند.
همچنین در این سونوگرافی اندازه، بلوغ و موقعیت جفت نسبت به دهانه رحم ارزیابی می شود. ضروری است، که مشخص شود جفت و رگ های خونی آن ورودی دهانه رحم را نمی پوشانند. این بررسی برای آمادگی به دنیا آمدن کودک است. در طول این سونوگرافی نیز، مقدار مایع آمنیوتیک ارزیابی می شود، به طوری که مقدار آن خیلی کم یا زیاد نباشد. مایع آمنیوتیک جنین را قادر می سازد، خودش حرکت کند و با تنفس و قورت مایع آمنیوتیک، ریه ها و روده ها نیز در حال رشد هستند. در آخر با اندازه گیری اندازه جمجمه، قطر معده و حجم استخوان ران، می توان رشد جنین را ارزیابی کرد و وزن تقریبی هنگام تولد نوزاد را تخمین زد.
بیشتر بخوانید : لیست واکسن های ضروری در بارداری
آزمایش هورمونی و آزمایشات ضروری در بارداری
اغلب پزشک و یا ماما بهترین زمان برای سونوگرافی و آزمایشات هورمونی را به شما اعلام می کند. با آزمایشات هورمونی و آزمایشات ضروری می توانند، برخی از عفونت ها و سایر نگرانی های سلامتی را بررسی کند. این بررسی ها شامل مصونیت سرخجه شما و اینکه آیا کم خونی، HIV، هپاتیت B، هپاتیت C یا سیفلیس دارید، می شود. از سری آزمایشات هورمونی و خون در طول بارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد. برای اینکه با بهترین آزمایشگاه ها آشنا شوید لازم است به صفحه آزمایشگاه خوب در تهران سر بزنید.
آزمایش خون گروه Rh
آزمایش خون برای تعیین گروه خونی و گروه Rh بسیار مهم است.اگر Rh منفی هستید و کودک شما Rh مثبت است، ممکن است، مشکلات سلامتی جدی برای کودک شما ایجاد کند. اما هیچ کس تا پس از تولد نمی داند گروه خونی کودک شما چیست. بنابراین اگر Rh منفی دارید، یک تزریق ویژه به نام Anti-D در هفته 26-28 قبل از زایمان و هفته 34-36 به شما پیشنهاد می شود. همچنین اگر در دوران بارداری خونریزی داشته باشید، آنتی دی به شما پیشنهاد می شود. این احتمال مشکلات سلامتی در آینده را کاهش می دهد. پس از تولد نوزاد، خون از بند ناف کودک شما جمع آوری می شود و نوع Rh آن بررسی می شود. اگر نوزادتان Rh مثبت باشد، یک تزریق آنتی دی دیگر به شما پیشنهاد می شود.
آزمایش دیابت بارداری
آزمایش دیابت بارداری معمولاً در هفته 24-28 بارداری انجام می شود. اگر در بارداری قبلی دیابت بارداری داشته اید، شانس بالایی برای ابتلا به این عارضه دارید. این آزمایش معمولاً شامل تست تحمل گلوکز (GTT) است، که در آن شما باید ناشتا باشید. خون شما آزمایش می شود و سپس 75 گرم گلوکز در یک نوشیدنی شیرین می نوشید، و بعد از یک ساعت آزمایش می دهید، و سپس دوباره بعد از گذشت دو ساعت دیگر آزمایش می دهید. اگر در آزمایش تحمل گلوکز سطح قند خون شما بالا باشد، دیابت بارداری برای شما تشخیص داده می شود. اگر دیابت بارداری دارید، نشان دهنده این است، بارداری پرخطری دارید، در نتیجه نیاز به مراقبت بیشتری دارید. وقتی دیابت بارداری به خوبی مدیریت شود، اکثر زنان می توانند حاملگی و نوزادان سالمی داشته باشند. اما اگر دیابت به دقت مدیریت نشود، می تواند مشکلات جدی برای شما و کودکتان ایجاد کند.
آزمایش ادرار در بارداری
بهترین زمان برای سونوگرافی و آزمایشات هورمونی یا آزمایشات ضروری برای بررسی عفونت قبل از زایمان است. به همین دلیل آزمایش ادرار در اولین جلسه قبل از زایمان برای بررسی اینکه آیا عفونت دارید، توصیه می شود. این آزمایش مهم است، زیرا اگر عفونت درمان نشود، باعث زایمان زودرس یا وزن کم نوزاد می شود.
بیشتر بخوانید : لزوم انجام آزمایشات ژنتیک پیش از بارداری