فهرست:
تشخیص خارپاشنه چگونه است؟
راحت ترین روش برای درمان خارپاشنه
روشهای درمانی و راهکارهای مختلف برای خارپاشنه
عمل جراحی خارپاشنه
درمان خارپاشنه با لیزر و فیزیوتراپی
کلام پایانی
خارپاشنه یا به عبارتی التهاب پرده کف پا یکی از شایعترین دردهایی است که در کف پا به وجود میآید. راهکارهای بسیار زیادی برای درمان خارپاشنه وجود دارد. همچنین لازم است پیش از این که اقدام به درمان در زمینه خارپاشنه کنید علائم و همچنین علتهای ایجاد خارپاشنه را بدانید و راههای درمانی را نیز مطلع باشید. درمان خارپاشنه میتواند به سادگی انجام شود. در حقیقت در بسیاری از مواقع نیازی به عمل جراحی برای برطرف کردن خارپاشنه نیست و با روشهای غیر جراحی به سادگی میتوانند اقدام به درمان خارپاشنه نمایند. تا انتهای این مقاله از سایت برترین ها همراه ما باشید.
بیشتر بخوانید : خارپاشنه چیست؟ علت و علائم این بیماری دردناک
تشخیص خارپاشنه چگونه است؟
خارپاشنه یا ورم فاشیا یا همچنین به عبارتی پرده کف پا بر اساس برخی از علائم قابل شناسایی است. همچنین در طول معاینه متخصص میتوان این عارضه را تشخیص داد. متخصص مناطق حساس پای بیمار را بررسی میکند و علت درد را تشخیص میدهد. روشهای مختلفی برای تشخیص خارپاشنه وجود دارد به عنوان مثال آزمایشات تصویربرداری خارپاشنه یکی از مهمترین روشهای تشخیص است. متخصص میتواند با عکسبرداری به وسیله اشعه ایکس یا همانام آر آی از وجود این بیماری مطلع شود.
در زمانی که بیمار دچار عارضه خارپاشنه باشد در تصویربرداری با اشعه ایکس یک زائده استخوانی از پاشنه مشخص خواهد شد. در زمانهای گذشته که علم پزشکی هنوز به این اندازه قدرت نگرفته بود برای درمان خارپاشنه از جراحی استفاده میکردند اما در حال حاضر روشهای متعددی وجود دارد که متخصص در شرایط موجود از این روشها برای درمان استفاده میکنند.
راحت ترین روش برای درمان خارپاشنه
معمولی مانند استراحت و به کار بردن یخ در ناحیه دردناک و همچنین استفاده از برخی تمرینات کششی میتواند در طی چندین ماه باعث بهبود خارپاشنه شود. کمپرس یخ به دلیل اینکه باعث کاهش التهاب موجود در ناحیه آسیب دیده میشود میتواند به درمان کمک کند. از مواردی که میتوان برای درمان خارپاشنه از آنها کمک گرفت و به عنوان راهکارهای درمانی خارپاشنه محسوب میشوند، استفاده از دارو است. مسکنهای مانند ایبوپروفن و همچنین ناپروکسن میتوانند درد و همچنین التهاب موجود در کف پا را تسکین ببخشند.
روشهای درمانی و راهکارهای مختلف برای خارپاشنه
روشهای درمانی که برای خارپاشنه مورد استفاده قرار میگیرد شامل تمرینات کششی و تقویتکننده است. در واقع بیمار با استفاده و انجام تمرینات کششی که به واسطه متخصص فیزیوتراپ به بیمار آموزش داده میشود میتواند علائم درد را کاهش دهد.
فیزیوتراپی
معمولاً متخصص فیزیوتراپ با اعمال برخی از تمرینات که باعث درمان بیماری خارپاشنه میشود، بیمار را تحت درمان قرار میدهد. این تمرینات به صورت مستقیم برای کششی و کف پا و تاندون آشیل و همچنین به منظور تقویت عضلات پایین پا استفاده میشود. این تمرینات دارای دامنه حرکتی و همچنین بازه زمانی خاصی هستند که باید به واسطه متخصص فیزیوتراپی آموزش داده شود. اگر شما ساکن شمال تهران هستید و به دنبال یک مرکز فیزیوتراپی مطمئن میگردید حتما از صفحه بهترین فیزیوتراپی در شمال تهران دیدن نمایید.
آتل شب
یکی دیگر از تجهیزات پزشکی که برای درمان خارپاشنه مورد استفاده قرار میگیرد و همچنین بسیاری از بیماران از آن به منظور تسریع در روند بهبودی استفاده میکند استفاده از آتل شب است. در واقع متخصص توصیه میکند در هنگام خواب فرد بیماراز آتل استفاده کند. این آتل میتواند ساق پا و همچنین قوس پا را به صورت کشیده نگه دارد در حقیقت این کار باعث میشود تا ناحیه کف پا و همچنین ناحیه تاندون آشیل در طول شب در حالت کشش قرار بگیرد.
کفی ها
متخصص برای اینکه بتواند توازنی بین فشار بین کف پا و کفی برقرار کند میتواند تجویز با استفاده از کفیها به منظور درمان خارپاشنه کند. این روش نیز یکی از روشهای موجود برای درمان خارپاشنه محسوب میشود.
روشهای دیگری نیز وجود دارد که به عنوان راهکارهای درمانی برای خارپاشنه به شمار میآیند. برخی از روشهای جراحی یا روشهای دیگر درمان خارپاشنه جزء این روشها هستند. در صورتی که درمان به صورت معمولی نتیجه بخش نباشد متخصص پس از بررسیهای لازم و همچنین با توجه به شرایط بیمار روش جراحی را به بیمار پیشنهاد میدهد.
در حقیقت خود بیمار نیز پس از اینکه پس از چندین ماه نتیجه اثر بخشی را از درمانهای معمولی نگرفت و احساس درد در قسمت پاشنه و کف با همچنان ادامه داشت میتواند برای درمان قطعی خارپاشنه از روش جراحی استفاده کند. متخصص برای درمان خارپاشنه میتواند یکی از روشهای زیر را پیش از جراحی انجام دهد.
تزریق
به وسیله تزریق داروهای استروئیدی در محل آسیب دیده و ناحیه دردناک میتوان منجر به کاهش درد شد. توجه داشته باشید تزریقهای متعدد به هیچ عنوان پیشنهاد نمیشود چرا که باعث میشود تا باشی و کف پا ضعیف گردد و احتمال پارگی به شدت افزایش پیدا میکند. به همین دلیل لازم است تا متخصص شرایط کنونی بیمار و همچنین بررسیهای لازم را در این زمینه داشته باشد. برای تزریق داروهای استروئیدی لازم است پیش از انجام این کار به وسیله تصویربرداری سونوگرافی سطح پلاسمای غنی پلاکت خون را اندازهگیری کرد و سپس اقدام به تزریق برای دسترسی به بهبودی نمود.
درمان موج شوک
دیگر از روشهایی که برای درمان خارپاشنه انجام میشود و به عنوان روشهای غیر جراحی محسوب میشود، درمان موج شوک است. در این روش به واسطه امواج صوتی که به سمت ناحیه دردناک و آسیب دیده باید میشود باعث بهبودی بافت خواهند شد. این درمان در بسیاری از موارد برای ورم کف پا نیز مورد استفاده قرار میگیرد. بسیاری از بیمارانی که از این درمان به منظور درمان خارپاشنه استفاده کردهاند رضایت قابل قبولی را نیز از این درمان دارند.
ترمیم بافت التراسونیک
یکی از روشهای کم تهاجمی که برای درمان مورد استفاده قرار میگیرد تحت عنوان ترمیم بافت التراسونیک شناخته میشود. در این روش برای هدایت کاوشگر به داخل بافت پاشی کف پا از تصویربرداری ارتو سونیک استفاده میشود. در واقع با استفاده از انرژی اولتراسونیک و به واسطه نوک پروب که با سرعت بسیار زیادی در حرکت و ارتعاش از بافت آسیب دیده یا زائده استخوانی شکسته میشود و سپس به وسیله یک دستگاه ساکشن عمل مکش انجام میگیرد و بافتی که تحت عنوان یک زائده استخوانی منجر به بروز درد در بیمار شده و از محل آسیب دیده خارج میشود.
عمل جراحی خارپاشنه
در صورتی که تمامی روشهای غیر جراحی بر درمان تأثیرگذار نباشد متخصص برای درمان قطعی عمل جراحی خارپاشنه را پیشنهاد میکند. در حقیقت تعداد بسیار کمی از افراد اقدام به عمل جراحی میکنند، به بیان دیگر عمل جراحی تنها به عنوان یک پیشنهاد مورد استفاده قرار میگیرد و فقط در مواردی که بیمار درد بسیار شدیدی را متحمل میشود مورد استفاده قرار خواهد گرفت. برای درمان عمل جراحی خارپشت میتوان به صورت یک روش باز یا به واسطه یک برش بسیار کوچک انجام شود.
سبک زندگی میتواند در درمان خارپاشنه مؤثر باشد در واقع توجه فرد بیمار به وزن و همچنین به سلامت کلی میتواند تأثیر بسزایی در درمان خارپاشنه داشته باشد. اضافه وزن یکی از مواردی است که باعث فشار بر روی استخوان کف پا و باعث به وجود آمدن زائده استخوانی در این ناحیه میشود. استفاده از کفشهای مناسب نیز میتواند تا حد بسیار زیادی از فشار وارد شده بر ناحیه کف پا بکاهد.
درمان خارپاشنه با لیزر و فیزیوتراپی
همان طور که میدانید عارضه خارپاشنه به دلیل فشارهای ناشی از اضافه وزن به وجود خواهد آمد. عوامل دیگری مانند افزایش سن و همچنین ضربات متعدد و چرخش پا و کشیدگی رباط برداشتن پا و همچنین استفاده از کفش نامناسب از عوامل کلیدی تأثیرگذار در بروز خارپاشنه به حساب میآیند. درمانهای مختلفی نیز برای این وجود دارد که یکی از درمانهایی که بسیار تأثیرگذار است و بسیاری از بیماران از آن استفاده میکنند درمان خارپاشنه به وسیله لیزر است.
همچنین لازم به ذکر است بسیاری از حرکات تمرینی فیزیوتراپی نیز برای درمان این عارضه مؤثر است. برای درمان خارپاشنه با لیزر به عنوان مؤثرترین درمان جهت برطرف کردن التهابات تاندونی مورد استفاده قرار میگیرد باید فرد بیمار حداقل ۵ تا ۸ جلسه از این روش استفاده کنند. درمان خارپاشنه به وسیله لیزر به منظور کاهش درد و همچنین التهاب در بافت آسیب دیده است در این روش متخصص با استفاده از لیزر اقدام به درمان شخص بیمار میکند.
این روش در حال حاضر یکی از جدیدترین و مناسبترین روشهای غیر تهاجمی برای درمان به حساب میآید. استفاده از روشهای فیزیوتراپی نیز در درمان بیماری مؤثر خواهد بود. متخصص فیزیوتراپی با تجویز تمرینات مناسب برای درمان میتواند عارضه خارپاشنه را درمان کند توجه داشته باشید برای انجام تمرینات فیزیوتراپی باید به اصول صحیح انجام تمرینات دقت داشته باشید چرا که در صورت سهل انگاری و همچنین انجام نادرست تمرینات نمیتوانید نتیجه مناسبی را از این روش درمانی داشته باشید.
بیشتر بخوانید : درمان خار پاشنه پا با لیزر شاک ویو تراپی
کلام پایانی
یکی از عارضههایی که در کف پا میتواند موجب ایجاد رنج و ناراحتی در بیمار شود و بسیاری از فعالیتهای روزانه فرد را مختل نماید به وجود آمدن خارپاشنه است. روشها و راهکارهای گوناگونی برای درمان این عارضه وجود دارد که بیشتر آنها به عنوان روشهای غیر جراحی مورد استفاده قرار میگیرند. در حال حاضر استفاده از لیزر برای درمان بیماری خارپاشنه مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین بسیاری از حرکات ورزشی فیزیوتراپی نیز برای درمان بسیار تأثیرگذار است. بنابراین بیمارانی که به این عارضه دچار هستند، میتوانند از روشهای موجود بنا به تشخیص متخصص استفاده کنند.