فهرست مطالب :

دلیل درمان کم شنوایی
درمان کم شنوایی انتقالی
درمان کم شنوایی حسی عصبی
درمان ‌های معمول کم شنوایی
کم ‌شنوایی مرکب
دارو‌های تقویت عصب گوش
کلام پایانی

 

در حال حاضر با پیشرفت علم پزشکی، روش‌های درمان کم شنوایی بدون سمعک وجود دارند اما باید در نظر داشت که دلایل کم شنوایی و انواع آن متفاوت است، بنابراین راه درمانی واحدی برای رفع تمامی مشکلات کم شنوایی وجود ندارد. برخی از روش‌های موجود شامل دارو درمانی و جراحی با روش‌های نوینی مانند سلول‌های بنیادی می‌شود. علاوه بر این هم اکنون متخصصان می‌توانند از روش‌هایی مثل ژن درمانی و سلول درمانی نیز برای درمان کم شنوایی استفاده کنند. برای برطرف کردن این مشکل باید نوع و میزان کم شنوایی و علت آن را بررسی کرد. با ما همراه باشید با مقاله ای از سایت برترین ها، تا نکاتی پیرامون کم شنوایی را با شما در میان بگذاریم.

دلیل درمان کم شنوایی

برخی از کم‌شنوایی‌هایی که افراد به آن دچار هستند به عنوان کم شنوایی‌های مادرزادی یا عصبی شناخته می‌شوند. در واقع افراد برای درمان کم شنوایی عصبی باید ابتدا توسط متخصص مورد معاینه دقیق قرار گیرند. شایان ذکر است در صورتی که کم شنوایی درمان نشود مشکلات جسمی و روحی زیادی به دنبال دارد که مشکلات شناختی اعم از فراموشی و آلزایمر از جمله آن‌ها محسوب می‌شوند. در صورت پیشرفته‌تر شدن این بیماری امکان اضطراب و افسردگی شخص بیمار افزایش پیدا می‌کند. در افرادی که به کم شنوایی دچار هستند احتمال زمین خوردن و افتادن بیشتر است. به منظور درمان باید در وهله اول علائم کم شنوایی را بدانید.

کم شنوایی

درمان کم شنوایی انتقالی

بیماری کم شنوایی انتقالی به دلیل اختلال در گوش خارجی یا گوش میانی اتفاق می‌افتد. ذکر این نکته ضروری است که کم شنوایی انتقالی موقتی بوده و در اکثر مواقع به دلیل تجمع جرم در گوش و وجود مایع در گوش میانی به وجود می‌آید. ناگفته نماند که در افراد مبتلا به این بیماری امکان آسیب‌دیدگی استخوانچه‌های گوش یا پارگی پرده صماخ وجود دارد و در اکثر مواقع با دارو یا جراحی درمان می‌شود. برای درمان این نوع از کم شنوایی متخصص با در نظر گرفتن علت آن بهترین روش را مشخص می‌نماید. در صورتی که درمان پزشکی برای این نوع از کم شنوایی مفید واقع نشود گزینه‌های دیگری مانند استفاده از سمعک مورد بررسی قرار می‌گیرد.


بیشتر بخوانید :  خرید سمعک ارزان


درمان کم شنوایی حسی عصبی

این نوع از کم شنوایی یکی از مشکلات حسی عصبی بوده که بسیار پیچیده‌تر از سایر مشکلات این بیماری به شمار می‌آید اما در حال حاضر تحقیقات بنیادی و مناسبی در این زمینه انجام شده است. این کم شنوایی به دلیل اختلال در گوش داخلی یا عصب شنوایی به وجود می‌آید. علت دیگر این اختلال به دلیل آسیب دیدن سلول‌های مویی گوش داخلی است. به دلیل اینکه سلول‌های این بخش از گوش داخلی دوباره رشد نخواهند کرد امکان ترمیم آن‌ها نیز وجود ندارد و نمی‌توان با دارو یا جراحی این کم شنوایی را درمان کرد. این اختلال در شنوایی یکی از شایع‌ترین انواع کم شنوایی‌های دائمی به شمار می‌آید. 
تغییرات زیادی که به دلیل افزایش سن در گوش انسان رخ می‌دهند یکی از چالش‌های مهم برای محققین محسوب می‌شوند. به همین دلیل بسیاری از دانشمندان به دنبال کشف تکنولوژی جدیدی هستند که بتوانند توسط آن سلول‌های مویی و اعصاب شنوایی را ترمیم کنند یا حتی اقدام به جایگزین کردن این سلول‌ها نمایند. در حال حاضر تمامی تحقیقات صورت گرفته در این زمینه با تست و بررسی سلول‌های مویی انسان بر روی حیوانات کوچک‌تر مانند موش و پرندگان انجام می‌شود. 
ذکر این نکته ضروری است که کم شنوایی در حال حاضر یکی از مشکلات شایع در ایالات متحده و همچنین در تمامی دنیا است به همین منظور چندین سازمان و مؤسسه وظیفه دارند تا به درمان کم شنوایی خفیف و کم شنوایی حسی عصبی بپردازند. یکی از این سازمان‌ها که تحقیقات بسیار گسترده‌ای را در این رابطه انجام می‌دهد، دانشکده پزشکی استنفورد است. این دانشکده به منظور کشف روشی برای ترمیم سلول‌های مویی گوش داخلی و برای بهبود شنوایی و وزوز گوش و برخی از اختلالات مربوط به تعادل، بر روی چهار روش تمرکز زیادی گذاشته است. این چهار روش شامل موارد زیر می‌شوند:

درمان کم شنوایی با سلول بنیادی


درمان کم شنوایی با سلول بنیادی

در این روش احتمال ترمیم سلول‌های آسیب دیده وجود دارد و بخشی از قسمت جدید این سلول‌ها مورد مطالعه و بررسی قرار می‌گیرند. در واقع افرادی که دارای عارضه کم شنوایی هستند نمی‌توانند فرکانس‌های بالا را بشنوند. فرکانس‌های بالا تحت عنوان صدا‌های زیر شناخته می‌شوند به شکلی که تشخیص گفتار افراد در صدا‌های زیر امکان‌پذیر نیست یا بسیار دشوار است. در واقع صدای کودکان به عنوان صدای زیر شناخته می‌شود و افرادی که به این مشکل کم شنوایی مبتلا باشند، اغلب در شنیدن صدای کودکان مشکل دارند. درمان جدید این نوع از کم شنوایی قصد دارد تا اقدام به بازسازی سلول‌های مویی آسیب دیده کند. این بازسازی به وسیله سلول‌های بنیادی انجام می‌شود.


ژن درمانی

یکی دیگر از علت‌های بسیار مهم و اصلی کم شنوایی اختلالات ژنتیکی است. در واقع افرادی که به این نوع از کم شنوایی دچار هستند از زمانی که به دنیا می‌آیند دچار این عارضه می‌شوند اما تشخیص آن در نوزاد تازه به دنیا آمده بسیار سخت است. زمانی که فردی با این نوع از کم شنوایی متولد می‌شود به دلیل عدم تشخیص، نمی‌تواند در اسرع وقت اقدام به درمان نموکندد. تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است نشان می‌دهند که علت بیشتر کم شنوایی‌ها، جهش ژنتیکی سه ژن است به همین دلیل ژن ‌درمانی تمرکز زیادی بر روی این سه ژن دارد.
بسیاری از متخصصان سعی دارند تا روش‌های درمان کم شنوایی بدون سمعک را برای بسیاری از بیماران استفاده کنند. هدف روش ژن درمانی، تأثیر بر روی ژن‌های معیوب است که موجب اختلال کم شنوایی می‌شوند. به بیان دیگر در این روش با دست کاری ژن‌ها باعث جلوگیری از ابتلا شدن فرد به کم شنوایی می‌شوند.

سلول درمانی


سلول درمانی

این روش به طور کلی بر درمان با استفاده از دارو تمرکز دارد. در روش سلول درمانی قرص برای تقویت عصب گوش تجویز می‌شود. در این روش برای درمان کم شنوایی بدون سمعک تحقیقات بسیار گسترده‌ای انجام شده است. در حقیقت یکی از راحت‌ترین روش‌ها برای بهبود شنوایی، استفاده از قرص است. همین موضوع سبب شده تا دانشمندان تحقیقات گسترده‌ای را برای درمان کم شنوایی به وسیله قرص انجام دهند. هدف استفاده از این روش بازگرداندن شنوایی به صورت طبیعی و بهبود آن است. در واقع دارو موجب تحریک رشد عصب شنوایی می‌شود.


تحریک هدفمند عصب

بسیاری از افراد همچنان به درمان کم شنوایی با طب سنتی می‌پردازند اما با پیشرفت تکنولوژی و علم پزشکی روش‌های بسیار جدید و اثربخشی وجود دارند که یکی از آن‌ها تحریک هدفمند عصب گوش است. با در نظر گرفتن اینکه ترمیم سلول‌های مویی یکی از بهترین گزینه‌های درمان محسوب می‌شود اما این روش به طور مستقیم بر روی تحریک عصب شنوایی تمرکز دارد. این روش قصد دارد تا به وسیله عصب‌های شنوایی مقدمات بهبود را فراهم کند. به بیان دیگر می‌تواند سخت‌افزاری را تولید نماید که عصب شنوایی را به واسطه لیزر تحریک کند. 
در این روش احتیاجی به گوش به منظور انتقال صدا به عصب نخواهد بود. لازم به ذکر است یکی از مهم‌ترین مراکزی که در حیطه درمان کم شنوایی بدون سمعک فعالیت می‌کند محققین دپارتمان گوش و حلق و بینی دانشگاه کلمبیا هستند. دانشمندان و محققان این مرکز به وسیله ژن درمانی تلاش می‌کنند تا به روشی برای درمان کم شنوایی مادرزادی و همچنین ژنتیکی دست یابند به شکلی که حتی کودکانی که تازه متولد می‌شوند بتوانند با ژن درمانی بشنوند. 
این متخصصین و محققین بر روی رشد استخوان مربوط به حلزون گوش نیز تحقیقات و مطالعات بسیار زیادی انجام داده‌اند تا بتوانند علت بیماری‌هایی را که به دلیل رشد ناقص استخوان سبب کم شنوایی می‌شود را بیابند. معمولاً روش‌هایی که در تحقیقات برای درمان انواع کم شنوایی استفاده می‌شوند اکثراً بر روی سلول‌های مویی هستند. این سلول‌ها مجموعه‌ای از گیرنده‌های حسی بوده که در گوش داخلی قرار دارند. به طور کلی می‌توان گفت وظیفه اصلی سلول مویی که در مجرای مارپیچی گوش داخلی قرار گرفته است، تبدیل ارتعاشات صوتی به ضربه‌های عصبی الکتریکی است. تمامی این ارتعاشات صوتی که به ضربه‌های عصبی الکتریکی تبدیل شده‌اند به واسطه عصب شنوایی به مغز ارسال خواهند شد و در مغز این پالس‌ها تحت عنوان صدا دریافت می‌شوند. 
روش‌های بسیار نوینی برای درمان کم شنوایی وجود دارد که برخی از این روش‌ها مانند درمان کم شنوایی با یک تزریق است. البته تحقیقات همچنان در رابطه با روش‌های درمانی ادامه دارد و تحقیقات و مطالعات انجام شده نشان‌دهنده پیشرفت علم پزشکی در این زمینه است تا زمانی که روش‌های پزشکی نتوانند درمان قطعی برای کم شنوایی پیدا کنند استفاده از سمعک و کاشت حلزون از بهترین گزینه‌های درمانی برای بسیاری از بیماران محسوب می‌شود. 
ذکر این نکته ضروری است که سمعک‌ها کم شنوایی را درمان نمی‌کنند فقط می‌توانند باعث تقویت صدا شوند تا فرد بیمار بتواند صدا‌های اطراف را بهتر بشنود و امکان برقراری ارتباط راحت‌تر با دیگران را داشته باشد. سمعک‌ها در اندازه‌ها و مدل‌های مختلفی وجود دارند که با توجه به نوع و میزان کم شنوایی فرد بیمار و سبک زندگی، می‌توان از هر یک از آن‌ها استفاده کرد؛ مانند سمعک‌های نامرئی.

سلول درمانی

درمان ‌های معمول کم شنوایی

درمان کم شنوایی با در نظر گرفتن علت و دلیل آن متفاوت است برای مثال جرم گوش می‌تواند یکی از دلایل کم شنوایی خفیف باشد که برای درمان آن استفاده از ساکشن گوش پیشنهاد می‌شود. برخی دیگر از دلایلی که موجب به وجود آمدن این بیماری می‌شوند شامل پارگی پرده گوش و عفونت گوش میانی است. علاوه بر این شکستگی استخوانچه نیز یکی از دلایل کم شنوایی به شمار می‌آید. در صورتی که گوش خارجی یا میانی دچار عفونت شوند، باید تحت نظر متخصص قرار بگیرید. شایان ذکر است در برخی از مواقع احتمال تومور عصب شنوایی وجود دارد که در این زمان باید اقدام به عمل جراحی و برداشتن تومور کنید. علاوه بر تمامی این موارد وارد شدن ضربه به قسمت داخلی گوش می‌تواند علت ناشنوایی یک گوش به شمار بیاید.


بیشتر بخوانید : برای خرید سمعک به این نکات توجه کنید


کم ‌شنوایی مرکب

یکی دیگر از انواع کم شنوایی‌ها که در علم پزشکی به کم شنوایی مرکب شناخته می‌شود ترکیبی از کم شنوایی انتقالی و حسی عصبی است. به عنوان مثال فرض کنید بیماری که دچار کم شنوایی حسی عصبی شده همزمان از فشردگی جرم گوش در قسمت خارجی آن رنج می‌برد. به این نوع از مشکل کم شنوایی در علم پزشکی کم شنوایی مرکب یا ترکیبی گفته می‌شود. یکی از راه‌های درمان کم شنوایی، کاشت حلزون گوش است. 
در این روش درمانی معمولاً از دستگاه حلزون مصنوعی در گوش استفاده می‌شود که می‌تواند امواج صوتی را به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل کند. در این روش درمانی بسیاری از بیماران و برخی از مبتلایان به کم شنوایی حسی عصبی می‌توانند تا حد زیادی شنوایی خود را به دست بیاورند. برای درمان کم شنوایی مرکب یا ترکیبی، متخصص دلیل آن را تشخیص خواهد داد و با در نظر گرفتن شرایط بیمار بهترین درمان را انجام می‌دهد.

دارو‌های تقویت عصب گوش

دارو‌های تقویت عصب گوش

شایان ذکر است که در حال حاضر داروی تقویت عصب گوش در تحقیقات و پژوهش‌های پزشکی نتایج مؤثری را به دست نیاورده است. به همین دلیل محققان و پژوهشگران در دانشگاه ماساچوست آمریکا اقدام به تولید داروی تزریقی کرده‌اند که با استفاده از آن امکان تأثیر‌گذاری دارو را افزایش می‌دهند. بسیاری از دارو‌های موجود برای کاهش التهاب در عصب شنوایی مورد استفاده قرار می‌گیرند. به همین دلیل در واقع نمی‌توان این دارو‌ها را تحت عنوان دارو‌های تقویت عصب گوش نامید.

کلام پایانی

کم شنوایی یکی از رایج‌ترین بیماری‌هایی است که بر اثر بالا رفتن سن اتفاق می‌افتد. علاوه بر این دلایل مختلف دیگری نیز موجب بروز کم شنوایی در فرد می‌شوند. در حال حاضر روش‌های بسیار مناسبی برای درمان این عارضه وجود دارند که محققان و دانشمندان به دنبال روش‌های درمان کم شنوایی بدون سمعک هستند. روش‌های موجود در حال حاضر شامل کاشت حلزون گوش و رفع انسداد کانال گوش است. علاوه بر این امکان درمان کم شنوایی به وسیله ژن درمانی فراهم است. بیماران می‌توانند در صورت مبتلا شدن به کم شنوایی با تشخیص متخصص هر یک از روش‌های درمانی مؤثر را استفاده کنند.