فهرست:
چه مراقبت هایی بعد از عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا باید انجام شود؟
اهمیت فعالیت بدنی پس از عمل کیسه صفرا
درباره جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا
آماده سازی برای عمل جراحی لاپاروسکوپی
پیامدهای غذایی بعد از عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا
اسهال بعد از عمل جراحی لاپاروسکوپی
سخن آخر
مراقبت بعد از عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا را باید جدی بگیرید و آنها رعایت کنید تا خیلی زود دوران نقاهت خود را طی کنید. از جمله مراقبتهای مهم بعد از عمل مصرف داروهای تجویز شده، نداشتن فعالیت سنگین، انجام پیادهروی آرام و رعایت درست رژیم غذایی بعد از عمل کیسه صفرا است. با درنظرگرفتن تمام این نکات زمان بهبودی شما به میزان قابلتوجهی کاهش پیدا خواهد کرد. در ادامه این مقاله از سایت برترین ها با ما همراه باشید.
چه مراقبت هایی بعد از عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا باید انجام شود؟
مراقبت بعد از عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا به مدت حدود ۴۵ روز طول خواهد کشید تا فرد به حالت عادی و طبیعی برگردد. این نکته را باید در نظر داشته باشید که هر فردی با درنظرگرفتن اینکه کیسه صفرا ندارد میتواند یک زندگی کاملاً عادی داشته باشد. باتوجهبه قدرت بدنی و سازگاری بدن مدتزمان بهبودی میتواند کاملاً متفاوت باشد.
این عمل تحت بیهوشی عمومی انجام میشود، پس از بیدارشدن از بیهوشی، بیمار به اتاق خود بازگردانده میشود؛ بنابراین او میتواند هشت ساعت پس از عمل شروع به نوشیدن آب کند و از روز بعد بهآرامی غذا بخورد. در این مدت ممکن است نیاز به درمان با مسکن باشد که معمولاً در روز دوم یا سوم پس از عمل رخ میدهد. ظرف یک هفته الی ۱۰ روز بیمار میتواند زندگی عادی و کاری خود را از سر بگیرد.
بیشتر بخوانید : جراح لاپاراسکوپی زنان در تجریش
اهمیت فعالیت بدنی پس از عمل کیسه صفرا
یکی از کارهای مهم بعدازاین جراحی این است که باید فعالیت بدنی در حد راهرفتن ساده داشته باشید تا از لختهشدن خون در رگهای شما جلوگیری شود. درصورتیکه نمیتوانید راه بروید روی تخت پاهای خود را جابهجا کنید که این کار نیز میتواند از لختهشدن خون جلوگیری نماید. دقت داشته باشید که در دوران بهبودی هیچگونه جسم سنگینی را جابهجا نکنید و از هر نوع فعالیت سنگین خودداری کنید تا کاملاً بهبودی خود را به دست بیاورید. اگر شغل شما فعالیت بدنی خیلی زیادی ندارد میتوانید بعد از حدود ۷ روز به محل کار خود بروید.
درد بدن بعد از جراحی کاملاً طبیعی است و در بیماران مختلف مشاهده میشود و به دلیل هوای زیر شکم است و با رعایت مراقبت بعد از عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا درست میشود. نکته دیگری که باید به آن دقت داشته باشید این است که در دوران بهبودی داروهای خود را به طور مرتب مصرف کنید تا دچار مشکل نشوید. این احتمال بعد از جراحی وجود دارد که فرد دچار تب بشود که علامتی طبیعی از واکنش بدن است و هیچگونه جای نگرانی ندارد.
درباره جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا
کیسه صفرا شبیه گلابی است که در زیر معده و در سمت راست شکم قرار دارد. وظیفه آن جمعآوری و ذخیره صفرای تولید شده، غلیظ کردن آن و ریختن آن در روده بعد از غذا، مخصوصاً غذاهای چرب است تا به هضم مواد غذایی کمک کند. افراد بعدازاین جراحی میتوانند زندگی کاملاً طبیعی خود را از سر بگیرند. این جراحی با رعایت داروهای مناسب قابلتحمل است، پس از بهبودی، برگشت غذا نسبت به وعدههای غذایی فراوان و پرچرب و همچنین پدیده رفلاکس معده به مری ادامه دارد.
روش انتخابی برای برداشتن کیسه صفرا لاپاراسکوپی است که در حال حاضر تا حد زیادی جایگزین روش جراحی شده است. مجموعه روش لاپاراسکوپی هم از نظر هزینه مراقبت بعد از عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا و هم از نظر فواید برای بیمار بهتر است. جای تعجب نیست که این فرایند یک روش جراحی کم تهاجم شناخته شده است.
قبل از عمل، باید یک سری آزمایشها انجام شود تا آمادگی فیزیکی برای عمل جراحی لاپاروسکوپی تعیین شود. برای این منظور آزمایش خون، سونوگرافی شکم و ارزیابی عمومی سابقه فراموشی برای بررسی سابقه بالینی بیمار از نظر بیهوشی و جراحی انجام میشود. در طول مرحله آمادهسازی، پزشک همچنین در مورداستفاده از داروهایی که ممکن است مانع آمادهسازی برای لاپاراسکوپی شود را ممنوع میکند.
آماده سازی برای عمل جراحی لاپاروسکوپی
حداقل ۶ ساعت قبل از عمل از خوردن و نوشیدن خودداری شود و در روزهای قبل از آن، پاکسازی روده ممکن است از طریق استفاده از ملینهای اسمزی لازم باشد. رعایت بهداشت فردی نیز بسیار مهم است، بهطوریکه برخی از مراکز توصیه میکنند با صابونهای ضدباکتری مخصوص محل جراحی پاکسازی شود.
پزشک شما ممکن است تصمیم به انجام لاپاراسکوپی با وجود سنگ کیسه صفرا و مجرای صفراوی یا عوارض مربوطه بکند. به طور خاص، جراحی سنگهای کیسه صفرا شامل نشانه دار (وجود سنگ در کیسه صفرا همراه با دورههای کولیکا صفراوی یا سایر علائم معمول)، کلدوکولیتیازیس (وجود سنگ در مجرای صفراوی مشترک)، کوله سیستیت (التهاب کیسه صفرا به دلیل تجمع موضعی آب، مخاط - هیدروپس - و احتمالاً چرک - آمپیم) و پانکراتیت انس ادی (التهاب پانکراس به دلیل وجود سنگ در مجرای صفراوی مشترک، مانند جلوگیری از جریان صحیح آب پانکراس به روده) است.
بیشتر بخوانید : بهترین جراح لاپاراسکوپی زنان در تهران
پیامدهای غذایی بعد از عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا
باتوجهبه لاپاراسکوپی که انجام شده فرد میتواند در مراقبت بعد از عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا از یک رژیم غذایی کاملاً طبیعی استفاده کند. بااینحال، یک دوره ویژه اولیه سازگاری وجود دارد که در طی آن رژیم باید بادقت رعایت شود.
پس از بیدارشدن از بیهوشی عمومی، بیمار تحت عمل جراحی لاپاراسکوپی میتواند طبق نشانههای پزشکی چند جرعه آب بنوشد که در صورت عدم وجود حالت تهوع، او میتواند روز بعد غذاخوردن را شروع کند. در ابتدا و در چند هفته اول، در رژیم غذایی بعد از عمل کیسه صفرا باید از غذاهایی مانند پنیرها، گوشتهای پخته شده، غذاهای سرخ شده، تخممرغ، کره، روغنهای حیوانی (مارگارین)، گوشت دودی، گوشتهای چرب و میوههای خشک پرهیز کرد.
رژیم غذایی در این دوران هوشمندانه و با مقدار کم است، به طور مناسب با غذاهای کوچک و در دفعات بیشتر تقسیم میشود، با غذاهای ساده و کم فراوری شده، کربوهیدراتهای پیچیده و فیبر با کاهش شدید مقدار مصرف میشود.
اسهال بعد از عمل جراحی لاپاروسکوپی
درصد زیادی از بیماران از اسهال برای چند روز شکایت دارند که با داروهای خاص قابلکنترل است. اسهال که تصور میشود به دلیل اثر ملین ناشی از جریان بیش از حد صفرا و اسیدهای وارده به روده باشد، چند روز یا چند هفته پس از جراحی ادامه مییابد. در این مورد، داروهایی مانند کلستیرامین یا هیدروکسید را میتوان بهصورت جایگزین یا همراه با داروهای ضداسهال مصرف کرد که اسیدهای صفراوی را تغییر میدهند.
رژیم غذایی بعد از عمل کیسه صفرا در صورت وجود اسهال با غذای پر چرب و غذاهای محرک مانند قهوه، شکلات، ادویهجات و الکل ممنوع خواهد بود. لبنیات و غذاهایی که باعث افزایش گاز روده میشوند؛ مانند اسموتیها و نوشابههای گازدار نیز ممنوع هستند و مصرف فیبر، موز و غلات خشک مانند بیسکویت و کراکر، برنج، ماکارونی و نان برشته بیشتر میشود.
پس از عمل، بیمار تحت عمل جراحی لاپاراسکوپی میتواند بر مدیریت رژیم غذایی عادی خود بازگردد. استفاده مجدد از غذاهای غنی، با درنظرگرفتن این که به دنبال پرخوری یا وعدههای غذایی هیپرلیپیدی باشید میتواند خطر سوءهاضمه، رفلاکس معده به مری و استئاتوره را افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید : بهترین جراح لاپاراسکوپی تومور در تهران
سخن آخر
عمل جراحی لاپاراسکوپی بهعنوان یک روش کم تهاجم شناخته میشود که فرد بعدازاین جراحی بهبودی کامل پیدا خواهد کرد. با رعایت و مراقبت بعد از عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا، فرد میتواند به زندگی عادی خود برگردد؛ بنابراین نکات گفته شده بعد از عمل را رعایت کنید. رژیم غذایی نیز تأثیر بسیار مهمی دارد که باتوجهبه غذاهای مناسبی که آسیبی به بدن شما وارد نمیکند میتوانید برنامه غذایی خود را تنظیم کنید.