آنوریسم مغزی یک ضعف در دیواره رگ خونی در مغز است که در پی افزایش فشارخون دچار تورم شده و بهشکل حباب میشود. این بیماری در اکثر حالات تا آخر عمر فاقد نشانه است؛ اما در حالتهای کمیاب بزرگ شده و با فشار به بافتهای مجاور، بیمار را به آرامی متوجه خود میکند. بنابراین ممکن است که با نازک شدن دیواره آنوریسم و پاره شدن آن خونریزی داخل مغزی رخ دهد که در پی عدم رسیدگی در زمان مناسب به شدت خطرناک و مرگآور خواهد بود.
آنوریسم مغزی چه نشانه هایی به همراه دارد؟
علائم آنوریسم مغزی با شرایط رخ داده، محل و اندازه آن ارتباط تنگاتنگی دارد. بهعنوان مثال آنوریسمی که پاره شود، بیمار سردرد دردناک و ناگهانی را تجربه میکند که در برخی از اوقات افراد به آن بدترین سردرد ممکن نیز میگویند. از نشانههای دیگر این عارضه میتوان به حالت تهوع و استفراغ، سفتی گردن، اختلال در دید، حساسیت به نور، تشنج، افتادگی پلک، از دست دادن هوشیاری و... اشاره کرد. با مشاهده این علائم میبایست در اسرع وقت به متخصص مراجعه نمایید. آنوریسمی که در حال خونریزی است، بهطور معمول تنها فرد را درگیر سردرد شدید میکند و خطر پاره شدن را افزایش میدهد. آنوریسمی جزئی که پاره نشده، میتواند فاقد علامت باشد و بهطور اتفاقی شناخته شود.
آیا آنوریسم مغزی پرخطر است؟
بنابر اظهارات دکتر کارن باوند، آنوریسم پاره شده در 50 درصد افراد، احتمال مرگ را به همراه دارد و 66 درصد از افرادی که جان سالم بهدرمیبرند، به نقص عصبی دائمی مبتلا میشوند. حدوداً 15 درصد از کسانی که دچار آنوریسم پاره شده هستند، پیش از رسیدن به بیمارستان جان خود را از دست میدهند. اکثر مرگهایی که رخ میدهند ناشی از جراحت مغزی سریعی بوده که در مرحله اولیه خونریزی اتفاق میافتد.
آنوریسم مغزی به چه صورت تشخیص داده می شود؟
در اکثر موارد آنوریسم مغزی بدون نشانه بوده و پزشک بهطور ناگهانی در زمان عکسبرداری از نواحی سر و گردن، متوجه این بیماری میشود؛ اما در کل در تصویربرداری با استفاده از سیتیاسکن، MRI و آنژیوگرافی میتوان وجود آنوریسم را تشخیص داد. بنابراین اگر متخصص به پاره شدن آنوریسم مشکوک باشد، قادر خواهد بود تا با تست مایع مغزی نخاعی و آزمایش جهت یافتن خون در آن، از پاره شدن آنوریسم آگاهی یابد. در اکثر مواقع این بیماری در ناحیه شاخهشاخه شده رگهای خونی رخ میدهد؛ چراکه در این نواحی ضعف بسیاری وجود دارد. در نهایت آنها بهطور معمول در نواحی پایه پدیدار میمیگردند.
انواع درمان آنوریسم مغزی
اگر آنوریسم بیمار دچار پارگی شده باشد، باید هرچه سریعتر تحت معالجه قرار گیرد تا جریان خونریزی آن پایان یابد و از خونریزی مجدد پیشگیری شود. روش درمانی که متخصص برمیگزیند به شرایط بیمار و ویژگیهای آنوریسم همچون اندازه، نوع و محل آن بستگی دارد. این درمانها شامل موارد زیر میشوند:
- کلیپ کردن
در این روش درمانی متخصص باید جمجمه را باز کرده و با گیره ویژهای گردن آنوریسم را کلیپ کند تا جریان خون به آن بخش متوقف شود.
- کویل گذاری
این درمان بسیار کمخطر بوده و در آن کاتتری را در رگ کشاله ران وارد کرده و کویلی که از جنس پلاتین است خود را به محل آنوریسم رسانده و شبیه به یک سیم پیچ عمل میکند. کویل با رسیدن به محل مورد نظر، مکان اضافه را اشغال کرده و پیشگیری لازم را در برابر ورود خون به آن انجام میدهد.
- استنت گذاری
اگر بهدلیل بزرگی آنوریسم هیچ یک از موارد بالا قادر نبودند که بهخوبی عمل کنند، روش استنتگذاری انجام میگیرد. در این روش با قرار دادن استنت در رگ خونی، استنت متشابه با دیوارهای جدید عمل کرده و با ایجاد تغییر جریان خون عایق ورود خون به داخل آنوریسم میشود.
اگر آنوریسم فرد جزئی بوده و نشانه ویژهای نداشته باشد، ممکن است پزشک برای مدت زمانی آن را تحت نظر قرار داده و زمانی که به ایجاد اختلالات مشکوک شود، اقدام به درمان و برطرف کردن آن خواهد کرد. البته در این زمان فرد باید از انجام فعالیتهایی مانند استفاده از مواد محرک و مخدر، سیگار کشیدن و مصرف کافئین بیش از حد که ممکن است منجر به تحریک آنوریسم شوند، اجتناب ورزد و در تلاش باشد تا با کاهش فشارخون و عدم حمل اجسام سنگین از پارگی آنوریسم جلوگیری نماید.
پیشگیری عارضه آنوریسم مغزی به توصیه دکتر کارن باوند
شما همواره قادر نخواهید بود تا از بروز آنوریسم مغزی پیشگیری کنید؛ اما با رعایت نکات مراقبتی میتوانید از بهوجود آمدن و پیشرفت این بیماری جلوگیری نمایید. این نکات مراقبی به شرح زیر هستند:
• اگر سیگار مصرف میکنید، ترک سیگار میتواند به میزان زیادی خطر ابتلا به آنوریسم مغزی را کاهش دهد.
• داشتن فشارخون بالا میتواند شانس ابتلا به این عارضه خطرناک را افزایش دهد.
• رعایت یک رژیم غذایی سالم، روند بهبودی این بیماری را افزایش میدهد.
• از نوشیدن الکل و موارد مشابه بهشدت خودداری نمایید.
• حفظ وزن مناسب میتواند آنوریسم مغزی را تا حد زیادی کنترل کند.
• ورزش کردن نهتنها در این بیماری خیلی مفید است، بلکه برای حفظ سلامتی شما ضرورت دارد.
ش کاهش مصرف نوشیدنیهای کافئیندار منجر به بهتر شدن شما و دیگر افراد مبتلا به آنوریسم مغزی میشود.
سخن پایانی
۷۵ درصد از افرادی که به پارگی آنوریسم مغزی مبتلا هستند، بیش از ۲۴ ساعت در قید حیات خواهند بود. در واقع یک چهارم از درمانشدگان ممکن است که در طول شش ماه، دچار عوارض مرگبار این بیماری خطرناک شوند. در صورتی که به داشتن علائم این بیماری مشکوک هستید، بهتر است هرچه سریعتر به متخصص مراجعه نمایید. دکتر کارن باوند جراح مغز و اعصاب در زمینه درمان این بیماری بسیار باتجربه بوده و از دیگر تواناییها و تخصصهای این پزشک میتوان به درمان دیسک و تنگی کانال گردن، جراحیهای تومورهای مغزی و... اشاره کرد. این متخصص خبره با استفاده از بهترین تجهیزات مدرن سلامتی مجدد را به شما هدیه میدهد. جهت اخذ مشاوره و رزرو نوبت میتوانید از طریق راههای ارتباطی زیر اقدام فرمایید.
شماره تماس: ۰۹۱۰۲۰۹۳۳۰۱
آدرس: بیمارستان عرفان نیایش: بزرگراه نیایش غرب، بعد از بلوار کبیری طامه، خیابان امام حسین، تقاطع بهار، شماره 17
بیمارستان مهرداد: خیابان مطهری، خیابان میرعماد
اینستاگرام: dr_ karan_bavand