زمانی که صحبت از دندان و دردهای مرتبط به آن به میان میآید، بسیاری از افراد لحظات دردآور خود را به یاد میآورند. مشکلاتی که در اکثر مواقع مربوط به عصب و ریشه دندان هستند. آسیبهای ایجاد شده در ریشه دندان ناشی از فشار، عفونت و خراب شدن دندان بوده و باعث میشوند تا دردهای شدیدی برای فرد بهوجود آیند. اگر در زمان مناسب به درمان عصب و ریشه دندان پرداخته نشود، مشکلات ثانویه به همراه دردهای شدیدتر، آسایش و آرامش فرد را از بین میبرند و در انجام امور عادی زندگی اختلال ایجاد میکنند. امروزه بهجای کشیدن دندان، به درمان ریشه آن میپردازند که از آن به عنوان عصبکشی دندان یاد میشود.
درمان ریشه دندان و عصب کشی به چه صورت است؟
اعصاب و عروق اصلی دندان در یک بافت نرم قرار دارند که محل آن در عصب و ریشه دندان است. به این بافت نرم پالپ گفته میشود و زمانی که به مشکلات معمول از جمله عفونت ابتلا مییابید، نیاز به درمان آن خواهید داشت. در چنین موقعیتهایی متخصص آتنا ربیعی درمان عصب و ریشه دندان را به شما پیشنهاد میکند.
زمانی که دندان درگیر عفونت همراه با پوسیدگی میشود، بهترین راه درمان ریشه آن است. در این روش ابتدا دندانپزشک اقدام به خارج کردن بافت آسیبدیده از عصب و ریشه دندان میکند. سپس باید کانالهای آن را تمیز کرده و حفرههای بهوجود آمده بهوسیله موادی مخصوص پر شوند. در مراحل درمان از بیحسی موضعی استفاده خواهد شد تا بیمار درد کمتری را احساس نماید.
علائم پوسیدگی دندان
نشانههای گوناگونی که به ما خبر میدهند عفونت به ریشه یا اعصاب دندان رسیده، شامل موارد زیر میشوند:
• دردهای ناگهانی و همیشگی دندان
• احساس درد در هنگام خوردن غذا و نوشیدنیهای گرم و سرد
• سیاه و کدر شدن در قسمتهای درونی دندان
• ریختگی دیواره آن
• دردهای بلندمدت و غیرقابل تحمل
• ایجاد تورم و آبسه در ناحیهای از لثه
• احساس دردهای شدید در غدد لنفاوی
البته گاهی اوقات هیچ کدام از این علائم در دندانها مشاهده نمیشود که در این صورت با عکسبرداری و رادیوگرافی میزان و سطح آسیبدیدگی دندان مشخص خواهد شد.
مراحل عصب کشی و درمان ریشه دندان
زمانی که عفونت به پالپ و ریشه دندان نفوذ میکند، نیاز به درمان خواهد بود که میبایست توسط متخصص و دندانپزشک خبره انجام گیرد. با توجه به نوع دندان و عفونت، درمان در یک الی سه جلسه به اتمام میرسد.
- عکسبرداری از دندان ها
برای تشخیص میزان آسیبدیدگی دندان و تعیین روش صحیح درمان ریشه و عصب دندان، متخصص عکسبرداری از دندان را به شما توصیه میکند.
- انجام بی حسی و برداشتن قسمتی از دندان
بعد از اینکه معاینههای اولیه به اتمام رسید، با انجام بیحسی موضعی در ناحیه فک شما متخصص اقدام به برداشتن قسمتی از تاج دندان میکند و تمامی سطحهای پوسیده را برمیدارد.
- تخلیه پالپ آسیب دیده
زمانی که ریشه دندان قابل مشاهده بوده، امکان دسترسی به پالپ عفونی شده وجود خواهد داشت و بهطور کامل کانال ریشه دندان را از آن پاکسازی میکنند. توجه به این نکته بسیار ضروری است که میبایست عروق عصبی پالپ بهطور کامل قطع شوند؛ زیرا به گفته دندانپزشک آتنا ربیعی در غیر این صورت ممکن است در آینده برای افراد مشکلات و دردهایی در این نواحی بهوجود آیند.
- پاکسازی کانال و پر کردن ریشه دندان
زمانی که پالپ خارج شد، باید کانالهای ریشه تمیز شوند و برای پر کردن آماده گردند. برای اینکه کانالهای ریشه و عصب دندان بهصورت کامل پاکسازی شوند، آن را با محلولهای ویژه شستوشو میدهند. در آخر متخصص با بهکار بردن مادهای به نام گوتاپرکا، اقدام به پر کردن ریشه آن مینماید و یک پانسمان موقت را روی دندان میگذارد.
با انجام این مراحل درمان به اتمام میرسد و فرد باید پس از گذشت چند روز به دندانپزشک مراجعه نماید تا دندان کاملاً پر شود. همچنین ممکن است افراد در روزهای اول دردی را احساس کنند که با توجه به نظر متخصص میتوانند از داروهای مسکن و آنتی بیوتیکها استفاده نمایند.
فرق درمان ریشه با عصب کشی دندان
همانطور که میدانید در حال حاضر دیگر به علت درد، دندان را نمیکشند و با انجام یکسری اقدامات محل درد که همان ریشه دندان است را معالجه میکنند. این درمان شامل تخلیه پالپ و قطع عروق عصبی موجود در این قسمت میشود. با این کار عصبکشی اتفاق میافتد و درد دندان برطرف میگردد. در واقع میتوان بیان کرد که عصبکشی جزئی از فرآیند درمان ریشه بوده و یکی از مراحل حساسی است که باید به بهترین شکل و با توجه کامل انجام گیرد.
مراقبت های بعد از درمان ریشه و عصب کشی دندان
پس از اتمام درمان، درد دندان به میزان قابل توجهی کاهش مییابد؛ اما همچنان میبایست نکات مراقبتی را رعایت نمایید. این نکته را باید متذکر شد که مراقبتهای بعد از درمان ریشه و عصبکشی دندان از اهمیت بسیاری برخوردار هستند و باعث کاهش درد، بهبود کامل لثه و دندان میشوند. این نکات عبارتند از:
• عدم مصرف غذاها و میوههای سفت تا زمانی که دندان را بهطور کامل پر نکردهاید.
• خوردن منظم داروهایی که دندانپزشک پس از درمان توصیه کرده است.
• مسواک زدن بعد از درمان امکانپذیر است.
• از استفاده از نخ دندان بپرهیزید؛ زیرا ممکن است پانسمان ریشه دندان مشکلساز شود.
روش های جایگزین عصب کشی دندان دکتر آتنا ربیعی
تنها روش جایگزین درمان ریشه و عصبکشی دندان، کشیدن آن است. در این صورت دندان با یک بریج، ایمپلنت یا دندان مصنوعی جاگزین میشود تا بتوانید عمل جویدن را به آسانی انجام دهید. این روش نهتنها هزینه زیادی را دربرداشته؛ بلکه نیازمند زمان طولانیتر برای درمان و هماهنگ کردن با دندانهای اطراف و بافت متصلکننده است.
سخن پایانی
با درمان ریشه و عصبکشی دندان از گسترش عفونت و در نتیجه آسیب رسیدن به ریشه جلوگیری میشود. علاوهبر این از پرداخت هزینهای هنگفت برای جایگزین کردن آن با پروتز دندان معاف خواهید شد. کلینیک دندانپزشکی آتنا ربیعی خدمات بسیاری را با استفاده از دستگاههای بهروز در زمینه درمان ریشه و عصبکشی دندان ارائه میدهد. از خدمات دیگر این کلینیک میتوان به ارتودنسی، ایمپلنت دندانی، پروتز متحرک دندان و... اشاره کرد. ساکنین سراسر تهران میتوانند بهصورت حضوری یا تلفنی برای دریافت نوبت از طریق راههای ارتباطی زیر اقدام نمایند تا صاحب لبخندی زیبا شوند.
شماره تماس: ۰۲۱-۲۲۶۱۳۷۶۷
آدرس: شریعتی، دوراهی قهلک، کوچه امیر پابرجا، پلاک 46، واحد 9، طبقه 5
اینستا گرام: @dr.atenarabiei