همدان،‌ یکی از کلانشهرها و مرکز استان همدان در منطقه کوهستانی غرب ایرانه. این شهر، از شهرهای سردسیر ایرانه، که در دامنه های کوه الوند قرار گرفته و از لحاظ جغرافیایی، از شمال به زنجان، از غرب به سنندج،‌ از جنوب به ملایر و از شرق به ساوه و کمیجان محدود می‌شه. از نظر آب و هوایی،‌ شرایط جوی متغیری در فصول مختلف سال داره، ولی به طور کلی چون در منطقه کوهستانی قرار گرفته،‌ می‌شه گفت تابستونای خنک و زمستونای سرد داره. در مورد قدمت این شهر می‌شه گفت، یکی از قدیمی‌ترین شهرهای ایران و حتی جهانه، بطوریکه تونسته لقب پایتخت تاریخ و تمدن ایران رو به خودش نسبت بده،‌ همچنین یکی از پایتخت‌های کشور در زمان اشکانیان، هخامنشیان، ساسانیان، آل بویه و سلجوقیان بوده. اولین پایتخت نخستین شاهنشاهی ایران، یعنی مادها هم بوده. امروزه هم به خاطر داشتن مراکز تاریخی و دیدنی فراوان به عنوان پنجمین شهر فرهنگی و توریستی کشور شناخته می‌شه.

کجا اقامت کنم؟

واسه اقامتتون اگه قوم و خویشی در این شهر ندارین، هتل‌های بوعلی، باباطاهر و پارسیان آزادی، بهترین گزینه‌ها هستن، که نسبت به سایر هتل‌های شهر مشهورتر و لوکس‌ترن. هتل آپارتمان خاتم، تو میدون فلسطین، هتل آپارتمان یاس تو خیابون شهدا، هتل مرمر تو خیابون شریعتی و هتل آرین تو خیابون تختی هم از هتل های تر و تمیز این شهر هستن، که هزینه کمتری دارن. اگه هم قصد دارین در مسافرخانه اقامت کنین، سری به خیابان اکباتان که پاتوق مسافرخانه‌های همدان هست بزنین، مثلا مهمانپذیر سعادت. ولی پیشنهاد ویژه ما به شما اقامت در مجتمع تفریحی سیاحتی عباس آباد هستش، که هم می تونین از مراکز تفریحیش بهره مند شین و هم دسترسی راحت به گنج نامه داشته باشین. این هتل نمای زیبایی از شهر همدان رو هم به شما هدیه می ده.

چی بخورم؟ کجا بخورم؟

همدان یکی از شهرهاییه که تنوع غذایی زیادی داره و علاوه بر انواع غذاهایی که در همه شهرهای ایران طبخ می‌شن، پخت بعضی از انواع غذاهای محلی و چندین نوع آبگوشت ویژه در این شهر رواج داره. اگه از اون دسته از افراد هستین که به آش و آبگوشت علاقه دارین، مطمئن باشین که از غذاهای محلی همدان خوشتون میاد، چرا که پخت انواع آش و آبگوشت در این شهر به واسطه سردسیر بودن خیلی رواج داره. از معروفترین غذاهای محلی همدان، آبگوشت بزباش، آبگوشت کلم قمری، آش کاچی، سرداشی و آبگوشت یخنی هستن که جهت ثبت ملی معرفی شدن. کوفته همدانی، آش بروش، تله کنجی، تاماشی و سرکوله از دیگر غذاهای شهر به حساب میان که طرفدارای زیادی دارن. علاوه بر تنوع غذایی بالایی که این شهر داره، در واقع میشه گفت همدان دیار ترشی‌ها و مرباهای عجیب و غریبه! در حال حاضر بیشتر  از ۱۰۰ نوع ترشی در همدان تهیه می‌شه و شاخصه اصلی ترشی همدان، استفاده از گیاهان بومی و به کاربردن چاشنی‌ها و سبزی‌های منطقه در اوناست که سبب تمایز ترشی‌های همدان با سایر نقاط شده‌. به اعتقاد مردمان همدان بهترین غذاهای همدان رو میشه در رستوران دلتا ، رستوران كاكتوس، رستوران ته چین، رستوران داریوش گنجنامه و رستوران پیوند نوش جان کرد، اما ما پیشنهادهای دیگه ای هم براتون داریم که اولی مخصوص دیزی خورهاست، اگه دوست دارین خوشمزه ترین دیزی های همدان رو نوش جان کنین، سری به سفره خانه حمام قلعه  و یا دیزی سرای آریائیان بزنین، یکی دیگه از رستوران های همدان که از دل‌انگیزترین رستوران‌های شهره، نعل اشکنه‌ ست که چشم‌انداز طبیعی و خیلی قشنگی داره و بهترین انتخاب برای یه وعده غذای خوب و لذت بردن از طبیعته. بریان کده پسر خوب هم از رستورانای شناخته شده همدانه، که بریونی هاش حرف نداره. واسه فست فود خور ها هم فست فود پدر خوب و بابانوئل بهترین انتخابه. جدا از همه این ها 2 تا رستوران ایتالیایی خیلی خوب هم داره، که یه کم حال و هوای فرنگی به سفرتون می ده و یه تنوعی ایجاد می کنه، رستوران ایتالیایی دلژین و رستوران ایتالیایی چوبین.

نوشیدنی ها

کافه یعنی آرامش، یعنی گذروندن یه تایم بی دغدغه تو یه محیط دنج  و راحت. کافه گردی جزء جدا نشدنی سفر بسیاری از گردشگرانه. شهر همدان هم مثل اکثر شهرهای توریستی ایران کافه های خوب و دوست داشتنی ای داره. چند تا از معروفترین هاش شامل کافه داستان، کافه متسو، کافه آی سن و کافه بامداد می شه.

چی بخرم؟

شاید بشه همدان رو قطب شیرینی‌های سنتی غرب کشور دونست، چرا که بعضی از شیرینی‌های سنتی همدان ۱۵۰ تا ۲۰۰ سال قدمت تولید دارن که شامل کماج، شیرمال، حلوازرده، انگشت‌پیچ، آب‌نبات قیچی، حلوا لوزی، شیرینی چای بغدادی، نان چای و راحت الحلقوم میشن . به جز این شیرینی ها، سیر تند، شیر شیره، قیسی، مویز و شیره انگور از سوغات خوراکی همدان هستن. سفال و سرامیک، چرم و کالای چرمی، فرش، گلیم و جاجیم از صنایع دستی این شهر به حساب میان.  بیشتر کسانی که به همدان سفر می‌کنن لااقل یکی از ظرف‌های سفالین هنرمندان لالجین که به عنوان مرکز تولید سفال خاورمیانه شناخته شده رو می خرن‌. برای تهیه این سفالها نیازی نیست تا لالجین رو طی کنین چرا که بهترین نمونه‌های اونا رو در حاشیه میدان باباطاهر می تونین پیدا کنین که قیمتشون تفاوت چندانی با محل اصلی تولید نداره.  اگه از گشت و گذار توی بازارهای سنتی لذت می برین، سری به بازار بزرگ همدان بزنین که با وجود این که متعلق به دوره صفویه ست اما هنوزم راسته‌های سنتی خودش رو حفظ کرده، . توی بازار سنتی همدان هم می تونین گبه‌های دستبافت قشنگی رو با قیمت مناسب پیدا کنین. اگر هم از گشت و گذار توی پاساژهای مدرن لذت می برین، برج زاگرس ، برج پاستور و مرکز خرید مهستان انتخابای خوبی هستن.

سلامت و درمان

از بیمارستان های این شهر میشه به بیمارستان فرشچیان و بیمارستان بعثت اشاره کرد و همچنین داروخانه شبانه روزی فجر.

کجاها برم؟

شهر همدان همونطور که از لقبش پیداست از تاریخی ترین شهر های ایرانه، واسه همین پر از جاذبه های تاریخی و ظبیعیه،‌ ولی از مهم ترینش که اصلا نمی‌شه از دیدنشون صرف نظر کرد،‌ می‌شه به تپه هگمتانه ، که وسیع‌ترین تپه باستانی ایرانه، گورستان پارتی ، که به مدت ۲۰۰ سال از اواخر دوران هخامنشی تا نیمه اول دوره سلوکی مورد استفاده بوده، کتیبه‌ های گنج‌ نامه ، و مجسمه شیر سنگی،  که از آثار بجا مانده از دوره قبل از اسلامه، گنبد علویان ، غار علی صدر، که از نظر خیلی از گردشگرا زیباترین غار ایرانه ، آرامگاه بابا طاهر، آرامگاه استر و مردخای ، آرامگاه بوعلی سینا، مسجد جامع همدان، برج قربان و حمام قلعه اشاره کرد. در ضمن بهتون پیشنهاد می‌کنیم اگه زمان بیشتری داشتین، سری هم به دهکده توریستی، فرهنگی و ورزشی گنجنامه بزنین و از امکانات مختلف این مجموعه، مثل تله کابین، سورتمه ریلی، آبگیر ماهی گیری، شهربازی مدرن، سینما چهاربعدی، بانجی جامپینگ و ... لذت ببرین.