گرمازدگی در طول ماه های گرم سال اتفاق میفته و بسیار هم رایجه. گرمای سوزان خورشید میتونه منجر به گرمازدگی حتی در یک فرد سالم بشه. احساس ضعف و بیحالی و کاهش بیش از اندازه ی آب بدن از علائم اونه. گاهی اوقات درمان گرمازدگی و بهبود کامل فرد ممکنه چندین روز طول بکشه. این روزا توی اکثر استانها شاهد گرم شدن هوا هستیم، بنابراین با خوندن این مطلب و مطلب بعدی شما میتونین علائم گرمازدگی رو شناسایی و با اقدام به موقع و انجام کارهایی که براتون توضیح میدم شخص گرمازده رو درمان کنید.
چه عواملی باعث گرمازدگی در فرد میشود؟
مایعات بدن ما در شرایط آب و هوای گرم ، مسئول حفظ درجه حرارت بدن هستند. عرق کردن باعث از بین رفتن گرمای اضافی و سرد شدن بدن میشه. وقتی فردی مدت طولانی در معرض گرما قرار بگیره در اثر عرق کردن زیاد، بدن دیگر مایعات کافی نداره تا از دست بده ( هیدراتاسیون ) و به خاطر از دست دادن آب بدن و حرارت بالا فرد دچار گرمازدگی میشود. این مسئله تهدید بزرگی برای فرد به حساب میاد، زیرا با رسیدن دمای بدن به 40 درجه ی سانتی گراد احتمال سکته ی مغزی در انسان وجود دارد.
گرمازدگی چه کسانی را بیشتر تهدید میکند؟
قرار گرفتن در آب و هوای گرم ممکنه منجر به گرمازدگی هر فردی حتی فرد سالم بشه. اما احتمال وقوع اون در برخی افراد بیشتره. مانند ورزشکارانی که ساعت های زیادی در هوای گرم مشغول تمرین هستن. افراد مسن، کودکان و کسانی که بیمار هستند معمولا مشکل تنظیم درجه حرارت بدن خودشون رو دارن و دچار گرمازدگی میشن.
علائم گرما زدگی
- درجه حرارت بالای بدن
- تهوع و استفراغ
- سرگیجه و ضعف
- برافروخته شدن پوست
- تنفس سریع و افزایش ضربان قلب
- گرفتگی عضلانی و درد شکمی
- تعریق بیش از اندازه
علائم عصبی آن نیز عبارتند از :
- کج خلقی
- هذیان و توهم
- تشنج
سکته ی مغزی و به کما رفتن از جمله خطراتیه که در گرمازدگی های شدید در صورتی که به موقع وارد عمل نشوید اتفاق میفتد.
برای جلوگیری از گرمازدگی در مصرف مواد غذایی زیر دقت کنید
برای جلوگیری از بروز گرمازدگی بهتره که در مصرف مواد غذایی از قبیل غذاهای سرخ شده، ادویه جات مانند فلفل، سیر، میخک، دارچین، فلفل قرمز، جوز هندی و زنجفیل و ترشی جات که موجب افزایش دمای بدن میشه کاملا دقت کنید. سبزیجاتی مانند ترب، تربچه و خردل که موجب گرمای بدن میشه مصرف نکنید.
اقدامات اورژانسی در مواجهه با فرد گرمازده
پس از تماس با خدمات اورژانس پزشکی، بهتره که فرد رو به جایی خنک ببرید و تمام لباس های غیر ضروری رو از بدنش در بیارین. سراسر بدنش رو آب سرد اسپری کنید یا بسته های یخ در پشت گردن، کف دست و پاها قرار بدین. به شخص مایعات سرد مانند لیموناد، دوغ، آب نارگیل و آب ساده بدید تا کم کم بتونین دمای بدنش رو کاهش بدین.
نکات و هشدارها
- همیشه در گرما و زیر نور خورشید، سر خودتون رو با یک روسری، کلاه یا چتر بپوشانید.
- سعی کنید یک بطری آب به همراه داشته باشید زیرا نوشیدن آب به میزان کافی به ویژه در فصل تابستان بدن شما را هیدراته نگه میدارد و باعث خنکی بدنتان میشود.
- لباس های گشاد و رنگ روشن بپوشید تا حرارت کمتری را به خود جذب کند.
- خواب کافی و رژیم غذایی سالم باعث میشه تا ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین های بدنتان در حالت نرمال باشه و شما کمتر دچار مشکل شوید.