كاشتن درخت و سبز كردن گیاه روی پشتبام ایده خوبی است كه از سه جهت مفید است؛ اینکه حالتان را خوب کرده و هوای شهرتان را کمی تمیزتر میكند و در ضمن هزینههای گرمایشی خانهتان كمتر هم میشود.
این فایدهای است كه خارجیها درباره «پشتبامهای سبز» یا «پشتبامهای زنده» نوشتهاند ولی ما ایرانیها یك فایده دیگر هم برای این فضاهای مهربان سراغ داریم؛ آنهایی كه هنوز اهل شبنشینی روی پشتبامشان هستند، میتوانند با صرف اندکی هزینه و کمی حوصله، یك جای جمع و جور و باطراوت بسازند. ما اینجا یك راهنمای مختصر برایتان جمع كردهایم درباره اینکه چطور روی پشتبامتان یك فضای سبز خودمانی ایجاد كنید.
با یك مهندس سازه درباره تغییر كاربری پشتبامتان مشورت كنید. شما باید بدانید ساختار پشتبامتان میتواند وزن اضافی یك باغچه تازه را تحمل كند یا نه. قوانین مربوط به شهرداریتان را هم چك كنید كه مبادا ساختن یك باغچه روی پشتبام با اصول خاصی مخالف باشد. بهتر است بدانید به طور كلی هر مترمربع باغچه حدود 800 گرم وزن ساختمانتان را افزایش خواهد داد.
شیب پشتبام چطور باشد
شیب پشتبام باید طوری باشد كه وسط ساختمانتان چاله نیفتد و گرفتارتان نكند. كارشناسان میگویند، شیب 40 درجه برای شیروانیها به اندازه كافی مطمئن است و میتواند كارتان را راه بیندازد.
پشتبام را زهكشی كنید
قبل از اینكه پشتبامتان را پر از درخت كنید، به فکر زهكشی ساختمانتان باشید. راه آب باید طوری باشد كه در نهایت به ناودان برسد و گوش شما را از شنیدن صدای شلپشلوپ خلاص كند.
روی پشتبام از عایق رطوبتی استفاده كنید
روی سقف خانهتان را حتما عایق كنید وگرنه چند وقت بعد از باغبانی سقف خانه روی سرتان خراب میشود. هرقدر هم كه خودتان خبره هستید، این یك كار را به اهل فن بسپارید و خودتان نظاره كنید! لایه بعدی كه روی عایق و لایه ضد آب قرار میگیرد، خاك است. یادتان باشد در این بخش هم زهكشی را فراموش نكنید. خوشبختانه برای زیرسازی باغچهتان گزینههای زیادی دارید اما این دلیل نمیشود كه توصیههای بنا را دستكم بگیرید. بعضی از گزینههای كلی شما اینهاست: زغال سنگ نارس، خاك رس، مالچ، فوم گلفروش، پلیمرهای ضد آب و... . راستی! در این میان هوای جیبتان را هم داشته باشید.
باغچهتان را تكهتكه كنید
آدم است دیگر، دلش تنوع میخواهد. باغچهتان را بنابر گیاهانی كه قرار است داشته باشید، بخشبندی كنید. بعد از زیرسازی درست و حسابی حالا وقت این است كه در باغچهتان خاك بریزید. خاك باغچه چون وزن خیلی زیادی دارد، معمولا برای پشتبامهای سبز استفاده نمیشود. توصیه ما این است كه حواستان به این چند ویژگی باشد: اولا خاك باغچه پشتبام تان باید تا حد امكان سبك باشد و دوم اینكه باید جنسش طوری باشد كه آب را نگه ندارد. شما میتوانید از مخلوط خاكهای ارگانیك و غیرارگانیك استفاده كنید. اینجا هم گزینههای زیادی پیش رویتان است؛ از تورب خزه و پوسته نارگیل گرفته تا پرلیت و... . در این مرحله هم لطفا با یك اهل فن مشورت كنید و بیگدار به آب نزنید.
درختچههایتان را بكارید
درختان و گیاهانی را پیدا كنید كه در محل زندگیتان راحتتر رشد میكنند. دنبال گیاهانی باشید كه آب كمتری نیاز دارند. سقفهای ما طاقت توفانهای سهمگین و بارانهای شبانهروزی را ندارد و در این شرایط اشكشان درمیآید!
غیر از نیاز كم به آب، دنبال گیاهانی باشید كه در شرایط مختلف آب و هوایی خم به ابرو نمیآورند. گیاهانی كه قرار باشد با یك تابش تند خورشید خانم یا وزش نسیم ملایم صبحگاهی قهر كنند، اهل پشتبامنشینی نیستند.
از كجا بخرید؟
یك توصیه كوچك اما مهم یادتان باشد. این توصیه همیشه جواب میدهد. گیاهانی كه قرار است تهیه کنید را از فروشندگان محلی و دست اول بخرید؛ چون مغازههای پرآب و تاب قیمتشان بیشتر است و قدرت جیب شما محدود.
از گیاهان آپارتمانیای استفاده كنید كه جای كمتری میگیرند. قرار نیست سرو شیرازی روی پشتبامتان داشته باشید یا یك درخت سكویا بالای آسمانخراشتان پرورش دهید؛ همینقدر كه حال خودتان و هوای شهرتان خوب شود، كافی است.
آب بدهید!
این توصیه به نظر عجیب میرسد اما تو را به خدا حواستان به آب دادن گیاهانتان باشد و همانقدری كه واقعا به آب نیاز دارند، سیرابشان كنید. افراط و تفریط نكنید. قرار نیست شلنگ آب را شبانهروز باز بگذارید. از طرفی هم نباید بندگان سبز خدا را به امید باران رها كنید. اگر زمانی باران گرفت، خودتان آب به درختها ندهید و بگذارید خودشان با آب باران صفا كنند. این توصیه آخر را هم از ما داشته باشید؛ حواستان به آب دادن منظم به گلهایتان باشد. به قول شازده كوچولو آدم در برابر گلهایی كه اهلیشان كرده، مسئول است.
منبع : مجله منزل