پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان ساده است. جرم‌گیری در دوران رشد کودک بسیار مهم است، بنابراین سعی کنید فرزندتان را دست‌کم سالی دو بار برای جرم‌گیری به نزد دندانپزشک ببرید تا جرم و پلاک جمع‌شده روی دندان‌ها که در برابر مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مقاوم است از بین برود و پاک شود. به کمک جرم‌گیری مرتب و رعایت بهداشت دهان و دندان در خانه همواره لبخندی زیبا بر لبان فرشته کوچکتان نقش خواهد بست.
دو بار در سال جرم‌گیری کردن اقدام پیشگیرانه موثری برای به حاشیه راندن بیماری‌های دهان و دندان است. دندانپزشک نشانه‌های اولیه ناراحتی‌های دندان را در ویزیت‌های دوره‌ای تشخیص می‌دهد و با درمان به موقع لزوم انجام درمان‌های گسترده‌تر و گران‌تر را از بین می‌برد.
جرم‌گیری دندان
دندانپزشک با انجام جرمگیری دندان بهتر متوجه وضعیت سلامت دندان‌های کودک می‌شود و پی می‌برد که آیا واقعاً در خانه مسواک می‌زند و نخ دندان می‌کشد یا خیر.
جرم‌گیری مرتب باید به محض درآمدن نخستین دندان‌های شیری شروع شود. مراحل عمل جرم‌گیری به شرح زیر است:
1ـ دندانپزشک دندان‌ها را معاینه می‌کند و وجود پوسیدگی یا جمع شدن پلاک دندان ( جرم دندان کودکان ) را بررسی می‌نماید.
2ـ پلاک‌های جمع شده از روی دندان زدوده می‌شود. دندانپزشک بین دندان‌های کودک را نخ می‌کشد و جرم دندان، یعنی پلاک سخت شده، را با وسایل مخصوص می‌تراشد.
3ـ سپس دندانپزشک با مسواک برقی و نوعی خمیردندان مخصوص دندان‌ها را مسواک می‌زند و پولیش می‌کند.
4ـ دندانپزشک غالباً برای اطمینان کامل از سلامت دهان و دندان دستور عکس‌برداری می‌دهد.
5ـ در پایان معمولاً فلورایدتراپی به منظور محافظت از دندان‌ها انجام می‌شود.
                                                   
گونه‌های متفاوت جرم‌گیری
جرم‌گیری به شیوه‌های متفاوتی انجام می‌شود، اما یگانه هدف تمام این روش‌ها حفظ سلامت دهان و دندان است. متخصصین دندانپزشکی ما ابتدا بافت لثه را به منظور اطمینان از سلامت لثه‌ها و همچنین تعیین روش مناسب جرم گیری اندازه گیری می‌کنند.
پروفیلاکسی
پروفیلاکسی (بهداشت‌درمانی) نوعی جرم‌گیری است که برای کودکان دارای بافت لثه سالم توصیه می‌شود. در این عمل پلاک، لکه‌ها و جرم از روی ساختار دندان کودک پاک می‌شود. هدف اصلی پروفیلاکسی حفظ سلامت دهان و دندان است.
جرم دندان ابتدا از روی دندان تراشیده می‌شود، سپس دندان‌ها پولیش می‌شود تا لکه‌ها و پلاک‌های نرم نیز زدوده شود. کل عمل کمتر از 45 دقیقه زمان می‌برد. البته مدت زمان جرم‌گیری به میزان پلاک بستگی دارد و زمان عمل گاهی بیش از یک ساعت می‌شود.
تراشیدن جرم و پلاک (دبریدمان کامل دهان)
چنانچه مدت زیادی از آخرین بار جرم‌گیری گذشته باشد، دبریدمان روش مناسبی خواهد بود. هدف اصلی این روش که جرم‌گیری دو مرحله‌ای نیز نامیده می‌شود، از بین بردن پلاک و جرم جمع شده روی دندان‌ها است تا دندانپزشک بتواند دندان‌ها را بهتر معاینه کند.
نخستین مرحله از بین بردن جرم است، سپس دندانپزشک کودک جرم و پلاک باقیمانده را نیز پاک و دندان را پولیش می‌کند. دندانپزشک در مرحله بعد بررسی می‌کند که آیا جرم‌گیری عمیق و روت پلنینگ ضروری است یا خیر. کل عمل حدود یک ساعت زمان می‌برد.
جرم‌گیری سطحی و پولیش
جرم‌گیری سطحی و پولیش متداول‌ترین نوع جرم‌گیری است که برای از بین بردن لکه‌های سطحی و دیگر ذرات روی سطوح دندان بالای خط لثه ضروری است. این نوع جرم‌گیری با استفاده از دستگاه اولتراسوند یا پروفی‌جت انجام می‌شود.
جرم‌گیری معمول شش ماهه
جرم‌گیری معمول شش ماهه یا در صورت جمع شدن جرم و پلاک، چهار ماهه برای حفظ سلامت دهان و دندان ضروری است. این نوع جرم‌گیری با استفاده از اسکیلر اولتراسوند و دستگاه دستی روی تمام سطح دندان بالا و زیر خط لثه یا خط رویش دندان انجام می‌شود تا کوچکترین اثری از پلاک و جرم و رسوب مواد معدنی روی دندان باقی نماند. جرم‌گیری دوره‌ای با جرم‌گیری سطحی و پولیش قابل انجام با پروفی‌جت ترکیب می‌شود.
جرم‌گیری عمیق
جرم‌گیری عمیق به بیمارانی توصیه می‌شود که دچار بیماری پیشرفته لثه هستند. در صورت عمیق بودن پاکت‌های لثه یا مشاهده تحلیل رفتن استخوان در عکس‌های رادیوگرافی انجام جرم‌گیری عمیق توصیه می‌شود.
جرم‌گیری عمیق نیاز به بی‌حسی موضعی دارد و درمان ظرف چهار جلسه کامل می‌شود. رفع جرم دندان به ویژه در شرایطی مفید است که بیماری لثه استخوان را درگیر کرده باشد. دقت کنید که به این روش می‌توان بیماری را کنترل و نه درمان کرد. مدت عمل به شدت عارضه بستگی دارد و حدود دو ساعت است. لب‌ها و لثه‌های کودک در صورت تزریق داروی بی‌حسی تا چند ساعت بی‌حس خواهد بود. ناراحتی حاصل از این عمل بسیار جزیی است.
مراقبت پس از جرم‌گیری
رعایت بهداشت دهان و دندان صرف نظر از ابتلا به بیماری لثه یا میزان پیشرفت بیماری مهم و حیاتی است. دقت داشته باشید که کودک پس از فرآیند از بین بردن جرم دندان توصیه‌های زیر را رعایت کند:
مسواک زدن و نخ دندان کشیدن پس از هر وعده غذایی یا حداقل دو بار در روز
مصرف سبزیجات بیشتر
پیشگیری از بیماریهای لثه راحت است اما درمان آن بعد از ابتلا، کار مشکلی است. بنابراین مراقبت در منزل از اهمیت اساسی برخوردار است. دندانپزشکان ما می‌توانند مشکل لثه شما را رفع نمایند ولی حفظ و پیشگیری از مشکلات بعدی به عهده خود شما خواهد بود.