نگهداری سالمندان یک تخصص در پرستاری است که به ارائه خدمات پرستاری به سالمندان و افراد پیر می‌پردازد.

عموماً سالمندی به بازه سنی بالای ۶۰ تا ۶۵ سال گفته می‌شود.
این تغییر که با گذشت زمان حاصل می‌شود جنبه‌های مثبت و منفی زیادی دارد.
امروزه در همه کشورها از جمله در ایران جمعیت سالمندان به صورت چشمگیری افزایش یافته‌است و به همین روی مراقبت از سالمند نیز اهمیت یافته‌است.

مراقبت از سالمندان
در کشورهای توسعه یافته جهان مشاهده می‌کنیم که خدمات پرستار منزل و مراقبتی از سالمندان به صورت کاملاً برنامه‌ریزی شده و علمی صورت می‌گیرد،
فردی که به عنوان پرستار سالمند یا پرستار کودک در منازل مشغول به کار می‌شود به شرح وظایف خود مسلط است و قادر است خدمات خود را به صورت کاملاً اصولی ارایه کند.
از دیگر جهت، آموزش‌هایی که پرستاران و مراقبین در چنین کشورهای در حال توسعه دیده‌اند باعث می‌شود خانواده سالمندان و کودکان به آن‌ها اعتماد لازم جهت سپردن امور سالمند خود را داشته باشند.

در ایران ارایه خدمات پرستاری و مراقبتی در منزل بیشینه طولانی ندارد و اگر پرستاران سابقه هم داشته باشد به صورت کاملاً سنتی بوده‌است،
سال‌هاست که حرفه و ایده امور پرستار سالمند در منزل و مراقب سالمند در منزل به همین شکل در ایران رواج داشته و مشکلات متعددی را برای خانواده‌ها و پرستاران در پی داشته‌است.

وظایف فرد مراقبت کننده از سالمندان
سالمندان گروه خاصی از افراد جامعه هستند که مانند سایر قشرها جامعه نیازهای مختص سن خود را دارند و مراقبت از این افراد نیازمند شناخت و تخصص بالاست.
در کشور ما، جمعیت سالمندان روز به روز افزایش می‌یابد و به همین دلیل نیازهای مراقبتی، رفاهی و اجتماعی آن‌ها باید مورد توجه قرار گیرد.
سالمندان آرام با فراهم آوردن کلیه امکانات رفاهی، خدمات مراقبتی و پرستاری، خدمات پزشکی و توانبخشی کلیه نیازهای سالمندان عزیز را به صورن حرفه ای سنجیده و آماده خدمات دهی به صورت حرفه ای می باشد.

 

 

امروزه با صنعتی شدن جامعه سنتی ما و مشغله فراوان و بیشتر شدن دغدغه کاری، مراقبت از سالمندان برای اعضای خانواده میسر نیست .
و آن‌ها به تنهایی نمی‌توانند از سالمند خود نگهداری کنند.
در نتیجه مراکزی در جامعه تحت عنوان خانه سالمندان شکل گرفته‌است.
در مراکز سالمندان، پرستاران سالمند با ویژگی‌های مربوط به این دوران و روحیات و ویژگی‌های آن‌ها کاملاً آشنا هستند و به صورت علمی آموزش دیده‌ اند.
به دلیل تجربه زیاد و تسلط بالای این پرستاران به وظایف نگهداری سالمندان، خانواده‌ها به راحتی می‌توانند به آن‌ها اطمینان کنند و سالمندان خود را به آن‌ها بسپارند.
مهم‌ترین وظایف مرکز سالمندان را می‌توان در پنج گروه خلاصه کرد:
وظایف مربوط به بهداشت سالمند، وظایف مربوط به سلامتی جسمی، وظایف مربوط به سلامت روحی روانی، وظایف مربوط به تغذیه، وظایف مربوط به امور تفریحی سالمندان.