روش های گوناگونی درباره پیشگیری از بارداری وجود دارد. هر کدام از این روش ها معایب و مزایا خود را دارند. برخی از آنها اثرگذاری بیشتر و برخی خطر ریسک بیشتری در پی دارند. با توجه به اینکه شما پیش از امروز صاحب فرزند شده اید یا خیر، پیش زمینه مشکلات هورمونی و زنانه داشته اید و یا برنامه طولانی مدت تان برای بارداری به چه شکل است، پزشک زنان و زایمان میتواند روش مناسب را برایتان توضیح دهد.
یکی از این روش های محبوب، استفاده از دستگاه iud یا آی یو دی است. این متد سالهاست که در سرتاسر ایران و جهان رواج دارد و اغلب مورد استفاده افرادی است که صاحب فرزند شده اند و تمایل ندارند، فرزند دیگری داشته باشند. با ما در این مقاله از سایت برترین ها همراه باشید تا با این دستگاه، نحوه کارکرد، طول عمر و تمامی مسائل پیرامون پیشگیری از بارداری با آی یو دی، آشنا شوید.
 

ای یو دی هورمونی چیست

 

آی یو دی iud چیست؟

دستگاه آی یو دی یک دستگاه پیشگیری از بارداری است که به شکل T ساخته شده و در دهانه رحم قرار میگیرد. جنس آی یو دی میتواند از نوع هورمونی یا مسی باشد. در هر دو حالت بعد از برداشته شدن دستگاه، توانایی باروری به فرد بازمیگردد. البته باید در نظر داشته داشت که با توجه بدن هر فرد، بازگشت این توانایی باروری در برخی ها به محض برداشتن دستگاه ای یو دی انجام می‌پذیرد و در برخی مدتی به طول می انجامد.

این روش با توجه به توانایی 99 درصدی در پیشگیری از بارداری، روشی موثر محسوب میشود که خطر ریسک و شکست پایینی دارد و نیاز به مراقبت دائمی در آن وجود ندارد. به طور مثال در مقایسه با روش پیشگیری به کمک قرص های ضد بارداری که اگر یک نوبت خوردن آن فراموش شود، ریسک بارداری وجود دارد؛ متد بهتری محسوب میشود. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید از روز قرار دادن دستگاه ای یو دی تا حدود 10 سال بعد این دستگاه کارآیی خواهد داشت.

این دستگاه اگر از نوع مسی باشد، بدنه ای از جنس پلاستیک سازگار با بدن دارد، البته ممکن است برای افراد بسیار کمی موجب ایجاد حساسیت شود. یک سیم پیچی از جنس مسی در این دستگاه وجود دارد که به عنوان کشنده اسپرم کار میکند.

ساختار آی یو دی مناسب برای پیشگیری از بارداری

همانطور که بیان کردیم آی یو دی یک دستگاه T شکل است که جایگزین مناسبی برای سایر روش های پیشگیری از بارداری محسوب میشود. این دستگاه به کمک اسپکولوم و توسط دکتر در رحم قرار میگیرد. زمان قرار دادن این دستگاه بیشتر از چند دقیقه نیست اگرچه ممکن است کمی درد در ناحیه لگن شما ایجاد کند اما این درد مزمن نبوده و در اغلب موارد نیاز به استفاده از بی حسی موضعی وجود ندارد، گرچه ممکن است پزشک توصیه استفاده از مسکن هایی مانند بروفن را داشته باشد. شاید برایتان جالب باشد بدانید که پیشگیری با استفاده از آی یو دی حتی می تواند یک روش اورژانسی محسوب شود! و در صورتیکه تا 5 روز بعد از رابطه محافظت نشده در بدن قرار بگیرد از بارداری جلوگیری کند.

استفاده از آی یو دی، خصوصا انواع هورمونی، ممکن است موجب ایجاد پریود نامنظم شما شود. ممکن است زودتر از حالت معمول پریود شوید یا لکه بینی را مشاهده کنید. برخی از مارک های موجود در بازار به طور کامل پریود شما را برای چندین ماه قطع میکنند. در این باره پزشک شما میتواند بهتر و بیشتر راهنمایی تان کند.

آی یو دی دارای رشته هایی در انتها است که این رشته ها بین یک تا دو اینچ از رحم بیرون می‌مانند. این رشته ها از بیرون قابل مشاهده نیستند اما انقدر طول دارند که اگر انگشت وارد واژن شود، قابل لمس شدن باشند. این روشی است که به خانمها اطمینان میدهد آی یو دی هنوز در رحم قرار دارد. علت پایین آمدن آی یو دی میتواند گوناگون باشد. هر چند یک بار حتما آزمایش کنید که این دستگاه همچنان سرجایش هست یا خیر.
 

قیمت آی یو دی

 

استفاده از آی یو دی برای چه کسانی مناسب است؟

همانطور که اشاره شد این روش به دلیل ضریب شکست و خطای بسیار پایینی که دارد برای اغلب خانمها مناسب است. بنابراین اگر شما برای زمانی طولانی قصد باردار شدن ندارید، پیشگیری با آی یو دی برای شما روش مناسبی است. البته افرادی که طول رحم آنها کمتر از 6 سانتی متر است، نمیتوانند از آی یو دی استفاده کنند. همچنین چناچه باردار باشید، به سرطان دهانه رحم مشکوک باشید یا مبتلا به سرطان باشید، در رحم شما سوراخ وجود داشته باشد و خونریزی های پراکنده ای غیر از پریود در طول ماه داشته باشید، آی یو دی روش مناسبی برای شما نیست.

پزشکان معتقدند قرار دادن آی یو دی در رحم افرادی که تا به حال تجربه زایمان نداشته اند، موجب ایجاد دردی بیشتر از سایرین میشود. بنابراین پیشنهاد میکنند اغلب بانوان بعد از بارداری اول به آی یو دی روی آورند.

انواع آی یو دی برای جلوگیری از حاملگی

  • آی یو دی هورمونی

این نوع با آزاد کردن هورمون پروژستین، از رسیدن اسپرم به تخمک جلوگیری میکند. در اصل میتوان این نوع از آی یو دی را مشابه قرص های ضدبارداری دانست. خبر خوب این است که این دسته، پریود را سبک میکند و احتمالا دردهای شکمی و گرفتگی های عضلات شما را کاهش میدهد. در نظر داشته باشید در ماه های ابتدایی پس از قرار دادن آی یو دی، هرگونه تغییری در عادت ماهیانه طبیعی محسوب میشود. البته نباید درد یا خونریزی عجیب و بی سابقه ای داشته باشید، لذا در صورتیکه با چنین موضوعی برخورد داشتید، حتما با پزشک مشورت کنید.

  • آی یو دی مسی

شاید شما هم از آی یو دی و عفونت واژن شنیده باشید. اما باید بگوییم این روش پیشگیری یکی از امن ترین روش هاست و به طور کلی موجب ایجاد عفونت در واژن نمیگردد. اگر آی یو دی از نوع مسی باشد اثرگذاری آن بیشتر است و تاثیرات کمتری روی سیکل پریود خواهد داشت.

درنهایت باید گفت اینکه کدام نوع از آی یو دی های موجود در بازار برای شما مناسب تر است، بستگی به سن، سابقه بارداری، وضعیت هورمونی و نظر پزشک شما دارد.
 

لوپ ضد بارداری

 

مزایا و معایب آی یو دی

تا اینجا که با انواع آی یو دی آشنا شدیم و ساختار کلی این دستگاه را از نظر گذراندییم، زمان آن رسیده است که به عوارض و مزایا و معایب این روش پیشگیری بپردازیم. به طور کلی میتوان گفت مزایای استفاده از آی یو دی بسیار بیشتر از معایب و عوارض آن است. از جمله مزایای این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نیاز به مراقبت دائمی ندارد و مانند قرص های هورمونی امکان فراموش کردن دوز آن وجود ندارد
  • با توجه به اینکه یک بار قرار داده میشود و تا حدود ده سال ماندگاری دارد، روش بسیار مقرون به صرفه ای محسوب میشود
  • ریسک شکست بسیار پایینی دارد و تا حدود 99.9 درصد از بارداری ناخواسته جلوگیری میکند. درصورتی که بارداری اتفاق بیفتد، این بارداری خارج از رحم خواهد بود.
  • در اغلب موارد به محض برداشته شدن، قدرت باروری را به فرد باز میگرداند.
  • موجب منظم شدن سیکل عادت ماهیانه در طولانی مدت و کاهش دردهای شکمی در بیشتر افراد میشود

اما بپردازیم به معایب آی یو دی :

  • ممکن است دستگاه از بدن شما خارج شود و متوجه این امر نشوید
  • ممکن است رشته های انتهایی دستگاه موجب اذیت شما یا همسرتان شود. در چنین شرایطی پزشک میتواند رشته ها را کوتاه کند یا از سر راه کنار بزند.
  • در افراد بسیار کمی ایجاد حساسیت نسبت به آی یو دی امکان پذیر است.
  • در شرایط خاصی در هفت روز ابتدایی پس از قرار دادن آی یو دی امکان ایجاد عفونت در رحم وجود دارد. که با گذر زمان این احتمال کاهش پیدا میکند.

قیمت آی یو دی IUD

پیشگیری از بارداری با آی یو دی روشی مقرون به صرفه محسوب میشود، چرا که نیاز به ترمیم دائمی ندارد و با یک بار قرار دادن تا ده سال بعد کارایی خواهد داشت. اما قیمت آی یو دی IUD  به چه شکل است؟ باید بگوییم که پاسخ این سوال به عوامل گوناگونی از جمله نوع آی یو دی که مسی یا هورمونی باشد بستگی دارد. همچنین هر نوع دارای مارک های معروف خود است از جمله میرنا، لیتلا و اسکایلا که از برترین برندهای سازنده آی یو دی هورمونی هستند. با توجه به اینکه این دستگاه ها از خارج کشور وارد می شوند، لذا تغییرات نرخ ارز روی قیمت نهایی آن ها تاثیرگذار است. همچنین دستمزد پرشک به سابقه، میزان تبحر و مهارت او و مکان قرارگیری مطب بستگی دارد. بنابراین نمیتوان قیمت واحدی برای آی یو دی بیان کرد.

در مورد اینکه قرار دادن آی یو دی شامل بیمه میشود یا نه، باید گفت بستگی به سازمان بیمه کننده شما دارد. اما بیمه تامین اجتماعی تا حدودی هزینه ها را پرداخت میکند. در نظر داشته باشید که قیمت این دستگاه از داروخانه تا بازار آزاد نوسانات زیادی دارد. به طور مثال در ابتدای تابستان 1401 انواع آی یو دی IUD  از حدود پانصد هزار تومان تا سه میلیون تومان در بازار پیدا میشدند.

علت کمر درد بعد از ای یو دی
 

جمع بندی

پیدا کردن روش مناسب برای پیشگیری از بارداری، امری مهم و موثر است که عوامل متفاوتی در آن دخیل است. از جمله تمایلات شما و همسرتان، اوضاع هورمونی شما و برنامه طولانی مدت شما برای بارداری، تعدد فرزندان و ... .

پیشگیری با آی یو دی IUD  یکی از موثرترین روش هاست که انتخاب بانوان بسیاری در سرتاسر جهان محسوب میشود. این دستگاه انواع گوناگونی دارد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. امید است خواندن این مقاله شما را در انتخاب آی یو دی مناسب با شرایطتان یاری داده باشد. ما در سایت برترین ها پزشک متخصص زنان در تهران را برای نصب ای یو دی به شما معرفی کرده ایم. از همراهی شما عزیزان سپاسگزاریم.