از آن جایی که تعداد زیادی از افراد جامعه مبتلا به دندان های حساس هستند، در این فرصت می خواهیم بدانیم حساسیت دندان چیست؟! روش درمان آن چگونه است؟
حساسیت دندان در واقع به درد های تیز موقتی در دندان ها گفته می شود که در اثر برخی کارها مانند مسواک زدن، نوشیدن و خوردن خوراکی های خیلی سرد مانند بستنی یا خیلی داغ مانند چای داغ ممکن است ایجاد شود. البته توجه داشته باشید که اصولاً درد دندان پس از خوردن خوراکی های سرد می تواند نشان از پوسیدگی دندان باشد. اما حساسیت دندان با پوسیدگی فرق دارد. چرا که حساسیت و گزگز کردن دندان یا حساسیت عاج به صورت درد یا ناراحتی دندان در واکنش به برخی محرک ها مانند دمای سرد، گرم، ترشی و اسیدی بروز می کند.
حساسیت دندان ممکن است موقتی و گذرا باشد و یا یک مشکل مزمن باشد که دائماً تجربه می کنید. همچنین ممکن است در یک یا چند دندان و یا در همه دندان ها آن را احساس کنید.
بیشتر بخوانید : بهترین مارک خمیر دندان چیست؟!
کسانی که حساسیت دندان دارند در واکنش به بعضی محرک ها، دندان های آن ها درد می گیرد. ممکن است این درد را در ریشه های دندان داشته باشید. برخی از شایع ترین محرک های حساسیت دندان که پس از آن دچار ناراحتی یا درد دندان خاصی می شوید، عبارتند از غذاها و نوشیدنی های گرم یا سرد، هوای سرد، شیرینی جات، غذاها و نوشیدنی های ترش و اسیدی، آب سرد، مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن، دهان شویه های الکل دار.
البته دقت کنید که همیشه بنا به دلایل خارجی علائم حساسیت دندان را تجربه نمی کنید و گاهی اوقات ممکن است بدون هیچ دلیل مشخصی حساسیت دندان شروع شود. شدت آن نیز ممکن است از درد خفیف تا شدید متغیر باشد. . در ادامه این مقاله از سایت برترین ها همراه ما باشید تا راه درمان این مشکل را به شما بگوییم.
عوامل ایجاد حساسیت دندان
برخی از افراد دندان های حساس تری از بقیه دارند، چون مینای دندان نازک تری دارند. مینا لایه بیرونی دندان ها است که بخش های حساس تر داخلی را حفاظت می کند. در برخی از موارد مینا به دلایلی ساییده یا فرسوده می شود و همین امر منجر به حساسیت دندان ها می شود.
مواردی مانند سفت مسواک زدن دندان ها یا استفاده از مسواک سفت و محکم، دندان قروچه در شب ها، زیاد خوردن مواد غذایی یا نوشیدنی های شیرین یا اسیدی، سفید کردن زیاد دندان ها با مواد سفید کننده دندان، شکستگی دندان، بیماری لثه و درمان های دندانپزشکی مکرر همگی ممکن است باعث بروز حساسیت در دندان ها بشود.
برخی اوقات عوامل دیگری که به غیر از موارد دهان و دندان، موجب از بین رفتن مینا و درد دندان می شوند. عواملی مانند رفلاکس معده که در آن اسید معده بالا آمده و وارد مری و حلق می شود و به دهان می رسد. این حالت به دلیل اسیدیته بالا باعث می شود مینای دندان حل شده و از بین برود. همچنین استفراغ های مکرر مانند اختلال خوردن بولیمی یا پرخوری روانی و تنبلی یا فلج معده "gastro paresis" نیز همین اثرات را ممکن است بر روی دندان ها بگذارند. اگر به دنبال یک دندانپزشک خوب در شمال تهران هستید می توانید از صفحه دندانپزشک در پاسداران دیدن نمایید.
بیشتر بخوانید : آیا جرم گیری دندان ضرر دارد؟!
در هر صورت بسته به شرایط دندان و علت حساسیت شما، ممکن است راهکارهای زیر برای درمان آن توصیه شود :
- خمیر دندان مخصوص دندان های حساس: معمولاً پس از چندین بار استفاده از آن، حساسیت دندان کمتر می شود.
- فلوراید: فلوراید باعث استحکام بیشتر مینای دندان می شود. فلوراید ممکن است از طریق خمیر دندان، ژل و دهانشویه و یا به صورت خوراکی تجویز شود.
- باندینگ کامپوزیت: در مواردی که علت نمایان شدن ریشه های دندان است، با استعمال موضعی رزین کامپوزیت بر روی ریشه های دندان، حساسیت را درمان می کنند.
روش های خانگی برای درمان حساسیت دندان
قبل از هر چیز باید بدانید که تا زمانی که عامل حساسیت دندان برطرف نشود، درمان آن حساسیت کامل نمی شود. اگر لثه پسروی کرده است ممکن است علت آن عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باشد. بنابراین باید هر روز مسواک بزنید و دندان ها را نخ بکشید. چنان چه علت حساسیت دندان، روش مسواک زدن یا نوع مسواک است، باید آن را اصلاح کنید و اگر عامل حساسیت دندان مورد دیگری به غیر از سلامت دهان و دندان باشد باید ابتدا آن مشکل را برطرف نمایید.
برای مثال اگر رفلاکس معده باعث فرسایش و از بین رفتن مینا شده است، باید با داروهای کاهش اسید معده، رفلاکس معده خود را کنترل کنید یا اگر بولیمی و پرخوری روانی باعث شده است، مرتب استفراغ عمدی بکنید باید به روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنید تا آن را برطرف کنید.
اگر دندان های خود را به هم فشار می دهید یا می سایید، باید جلوی آسیب دیدن دندان ها را بگیرید. با محافظ دهان شبانه می توانید جلوی ساییده شدن دندان ها و وارد شدن فشار بیش از حد بر آن ها را بگیرید. همچنین اگر علت دندان قروچه شما اضطراب و استرس است، باید روشهایی پیدا کنید تا استرس خود را مدیریت نمایید.
خوردن غذاها و نوشیدنی های اسیدی را ترک کنید و اگر نمی توانید ترک کنید، حتماً بعد از مصرف آن ها دهان خود را با آب بشویید. اگر به خاطر استفاده بیش از اندازه از دهان شویه دچار حساسیت شدید، مصرف دهانشویه را کم کنید و از دهان شویه مخصوص دندان های حساس استفاده کنید.
گاهی اوقات با تمام مراقبت ها باز هم دندان ها دچار حساسیت می شوند، در این صورت بهترین کار مراجعه به دندان پزشک است. همچنین ژل فلوراید باعث استحکام مینای دندان میشود و حساسیت را کمتر می کند. اگر ساکن غرب تهران هستید و دنبال یک دندانپزشک متخصص میگردید حتما به صفحه دندانپزشک در شهرک غرب مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید : فلوراید تراپی دندان چیست و چه فوایدی دارد؟
جمع بندی
حساسیت دندان در واقع به درد های تیز موقتی در دندان ها گفته می شود که در اثر برخی کارها مانند مسواک زدن، نوشیدن و خوردن خوراکی های خیلی سرد مانند بستنی یا خیلی داغ مانند چای داغ ممکن است ایجاد شود. البته حساسیت دندان با پوسیدگی فرق دارد. چرا که حساسیت و گزگز کردن دندان یا حساسیت عاج به صورت درد یا ناراحتی دندان در واکنش به برخی محرک ها مانند دمای سرد، گرم، ترشی و اسیدی بروز می کند.
حساسیت دندان ممکن است موقتی و گذرا باشد و یا یک مشکل مزمن باشد که دائماً تجربه می کنید. همچنین ممکن است در یک یا چند دندان و یا در همه دندان ها آن را احساس کنید.
برخی از شایع ترین محرک های حساسیت دندان که پس از آن دچار ناراحتی یا درد دندان خاصی می شوید، عبارتند از غذاها و نوشیدنی های گرم یا سرد، هوای سرد، شیرینی جات، غذاها و نوشیدنی های ترش و اسیدی، آب سرد، مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن، دهان شویه های الکل دار.
قبل از هر چیز باید بدانید که تا زمانی که عامل حساسیت دندان برطرف نشود، درمان آن کامل نمی شود. چنان چه علت حساسیت دندان، روش مسواک زدن یا نوع مسواک است، باید آن را اصلاح کنید.
اگر دندان های خود را به هم فشار می دهید یا می سایید، باید جلوی آسیب دیدن دندان ها را بگیرید. با محافظ دهان شبانه می توانید جلوی ساییده شدن دندان ها و وارد شدن فشار بیش از حد بر آن ها را بگیرید. همچنین اگر علت دندان قروچه شما اضطراب و استرس است، باید روش هایی پیدا کنید تا استرس خود را مدیریت نمایید.
خوردن غذاها و نوشیدنی های اسیدی را ترک کنید و اگر نمی توانید ترک کنید، حتماً بعد از مصرف آن دهان خود را با آب بشویید.