فهرست:
روند شروع شنوایی جنین
صدا در داخل رحم چگونه است؟
تأثیرات صدای بلند بر جنین
مراحل رشد و تکامل سیستم شنوایی جنین
تأثیر موسیقی بر رشد و تکامل جنین
کلام پایانی
اطلاعات و دانستنیهای جالبی در رابطه با سیستم شنوایی جنین وجود دارد. شاید برای شما نیز جالب باشد که در رابطه با سن شنوایی یا اینکه آیا جنین صدای بیرون را میشنود اطلاعات مناسبی را به دست بیاورد. بسیاری از والدین در رابطه با اینکه فرزند تا چند هفتگی داخل رحم میتواند صدای محیط بیرون را بشنود سؤالات متعددی دارند. برای پاسخ به این سؤال باید توجه داشته باشید که سیستم شنوایی جنین از هفته ششم بارداری شروع خواهد شد و در هفته نهم کامل میشود. در واقع اگر در هفته نهم بارداری اقدام به سونوگرافی کنید میتوانید دو شکاف کوچک در کناره سر جنین مشاهده نمایید که به منظور کامل شدن سیستم شنوایی است. تا پایان این مقاله از سایت برترین ها همراه ما باشید.
روند شروع شنوایی جنین
معمولاً از هفته شانزدهم تا هجدهم بارداری جنین توانایی شنیدن بسیاری از صداها را دارد. در این هفتهها جنین با توجه به کامل شدن سیستم شنوایی خود قادر است تا صداهای محیط را بشنود. نکته جالبی که در رابطه با سیستم شنوایی جنین وجود دارد این است که زمان شنیدن صدا در جنینها از اواخر سه ماهه دوم به طور کامل آغاز خواهد شد و جنین میتواند نسبت به صداهایی که از محیط اطراف میشنود واکنش نیز نشان دهد.
پس از تکمیل شدن سیکل تشکیل سیستم شنوایی، جنین صداهای اطراف و مخصوصاً صدای مادر را میتواند بشنود و نسبت به صداهای شنیده شده واکنشهای مختلف و متفاوتی را نشان دهد. در واقع صدای مادر یکی از صداهایی است که جنین میتواند به صورت واضح آن را بشنود. روند انتقال صدا به سیستم شنوایی جنین به واسطه هوا و سپس از طریق رحم به آن انتقال پیدا خواهد کرد. زمانی که مادر اقدام به صحبت کردن میکند ارتعاشی از صدا در استخوانها و سایر نقاط بدن طنین انداز خواهد شد.
بر اساس مطالعاتی که در رابطه با روند شروع شنوایی جنین انجام شده است، ضربان قلب جنین در زمان شنیدن صدای مادر افزایش پیدا خواهد کرد. در واقع این موضوع نشانگر این است که هنگامی که مادر اقدام به صحبت میکند، جنین نیز هوشیارتر خواهد شد.
زمان شنیدن صدا در جنینها و کامل شدن سیستم شنوایی برای بسیاری از مادران جالب و حائز اهمیت است. به همین منظور بسیاری از مادران پس از تکمیل شدن سیستم شنوایی نوزادان اقدام به خواندن با صدای بلند یا گفتگو با جنین میکنند. به این واسطه میتوانند صدای خود را به جنین بشناسانند. نکته جالب دیگری که در رابطه با شنوایی جنین وجود دارد این است که در شکم مادر جنین میتواند بسیاری از صداهای دیگر را بشنود و تشخیص دهد، به طوری که حتی میتواند صدای پدر را به خاطر بسپارد.
بیشتر بخوانید: غربالگری ناهنجاری جنین در دوران بارداری
صدا در داخل رحم چگونه است؟
یکی از موارد جالبی که در رابطه با زمان شنیدن صدا در جنینها وجود دارد این است که جنین چه صدایی را در داخل رحم میشنود؟ به طور کلی میتوان گفت صداهای بسیار متعددی مانند ضربان قلب و صدای جریان خون و همچنین صدای سیستم دستگاه گوارش در رحم به واسطه جنین شنیده خواهند شد؛ اما در هفته بیست و سوم بارداری، جنین علاوه بر تمامی صداهای داخل رحم میتواند صداهای محیط بیرون را متوجه شود. این صداها میتواند گفتگوی مادر یا موسیقی باشد. هر چه جنین رشد کند، صداها با وضوح و بلندی بیشتری قابل شنیدن هستند.
تأثیرات صدای بلند بر جنین
همواره یکی دیگر از مهمترین سؤالاتی که به واسطه والدین مطرح میشود در رابطه با تأثیرات صدای بلند بر جنین است. بسیاری از والدین سؤال میکنند که آیا شرکت در برخی از کنسرتها یا مراسمات که موسیقی با صدای بلند در آنها نواخته میشود، برای جنین مضر است یا خیر. برای پاسخ به این سؤال باید به مطالعات و تحقیقات انجام شده رجوع کرد. این مطالعات نشان میدهند که قرار گرفتن برای مدت زمان زیاد و طولانی در معرض صداهای بلند باعث کم شنوایی در کودک خواهد شد. بنابراین توصیه میشود تا در مراسماتی که موسیقی با صدای بلند در آنها نواخته میشود حاضر نشوید و همچنین در معرض آژیر و صداهای بلند مانند برخی از دستگاهها و یا هواپیما قرار نگیرید.
به طور کاملاً دقیق مشخص نیست که چه میزان صدا میتواند باعث به وجود آمدن برخی از مشکلات برای جنین در حال تکامل باشد. با در نظر گرفتن اینکه صدا و صوت تأثیرات زیادی را بر زنان باردار میگذارد، بنابراین قرار گرفتن مادر در صداهای بالاتر از ۱۱۵ دسیبل توصیه نمیشود. برای آشنایی با بهترین دکتر زنان در تهران به این صفحه مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: دلایل و مراحل انجام فریز جنین
مراحل رشد و تکامل سیستم شنوایی جنین
به طور کلی از هفته دوم بارداری سیستم شنوایی جنین شروع به کامل شدن میکند. در ابتدا گوشها در دو طرف سر به صورت دو چین پوستی مشاهده میشوند. با گذشت چند هفته و پس از رسیدن جنین به هفته هجدهم، گوشها برآمدهتر شده و از سر فاصله میگیرند. به بیانی دیگر از هفته هجدهم و زمانی که شاهد برآمدگی گوش جنین هستیم، قابلیت شنوایی به آنها افزوده خواهد شد.
در هفته هجدهم بارداری علاوه بر تکمیل شدن سیستم شنوایی، قسمتی از مغز نیز که وظیفه ادراک شنوایی را بر عهده دارد، تفکیک میشود. در هفته بیست و دوم تا بیست و چهارم، جنین میتواند برخی از صداها را که دارای فرکانس پایینی هستند را بشنود، در واقع این صداها را صدای بم میگویند. در این رده سنی جنین، امکان شنیدن صداهای خارج از رحم فراهم است. هنگامی که جنین رشد میکند دستگاه شنوایی آن نیز کاملتر شده و میتواند بسیاری از صداهای مختلف خارج از رحم را با وضوح بالاتری بشنود.
بر اساس پژوهشها و تحقیقاتی که در رابطه با زمان شنیدن صدا در جنینها انجام شده است مشخص میشود که از هفته بیست و پنجم بارداری تکامل قدرت شنوایی جنین آغاز میشود و تا پنج یا شش ماهگی نیز همچنان ادامه دارد. البته در بسیاری از کشورهای دنیا نیز از نوزادانی که تازه متولد میشوند تست شنوایی میگیرند. این تست در کشور ایران نیز انجام میشود. در برخی از مواقع خاص اخذ تست شنوایی از نوزاد تا سه هفتگی ادامه دارد. برای انجام تست شنوایی سنجی نوزاد میتوانید به بهترین شنوایی سنجی در ونک مراجعه نمایید.
تأثیر موسیقی بر رشد و تکامل جنین
موسیقی بر رشد و تکامل جنین تأثیرات زیادی را دارد. در واقع با در نظر گرفتن مطالعاتی که در این زمینه انجام شده است، مشخص میشود که کودکانی که در دوران بارداری مادر از موسیقیهای آرام و مناسب بهره میبردند؛ تکامل بهتر و بیشتری در مقایسه با کودکانی که در دوران جنینی برای آنها موسیقی پخش نشده است، دارند. این جنینها پس از تولد، رشد مناسبتری را نیز تجربه خواهند کرد و در زمان نوزادی واکنش و توجه آنها به برخی از محرکهای محیطی افزایش پیدا میکند.
یکی دیگر از موارد بسیار مهمی که از تأثیرات موسیقی بر رشد و تکامل جنین بوده و در زمان شنیدن صدا در جنینها مورد مطالعه قرار گرفته است، توانایی بیشتر این نوزادان در تقلید صدای اطراف است. در واقع نوزادانی که تحت تأثیر موسیقی در زمان بارداری قرار میگیرند، میتوانند مهارتهای کلامی و شناختی بهتری داشته باشند. بر همین اساس توصیه میشود تا در زمان بارداری برای جنین اقدام به پخش کردن برخی از موسیقیهای آرام کنید؛ اما یکی از موارد مهم میزان صدا برای جنین است.
برای پخش کردن موزیک برای جنین نیازی نیست تا از صداهای بلند استفاده کنید. در واقع در ماههای فوق الذکر میتوانید از صداهای متوسط برای پخش موسیقی استفاده نمایید؛ چرا که صداهای زیاد باعث تحریک بیش از حد جنین شده و میتواند جنین را در شرایط استرس قرار دهد. میتوانید هنگام گوش دادن به موسیقی واکنش جنین خود را نیز متوجه شوید. برای یادگیری و آشنایی با مراقبت از جنین در دوران بارداری لازم است یک پزشک خوب انتخاب کنید برای این کار میتوانید به صفحه بهترین دکتر زنان در دولت مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: تعیین جنسیت جنین
کلام پایانی
برای رسیدن به پاسخ این سؤال که آیا جنین صدای بیرون را میشنود باید اقدام به بررسی و مطالعه سیستم شنوایی جنین نمود. به طور کلی جنین از ۱۸ هفتگی تا ۲۸ هفتگی به صداها واکنش زیادی نشان میدهد. این واکنشها میتواند به صورت عکس العمل عضلانی باشند. بر اساس مطالعاتی که انجام شده است مشخص میشود که برخی از صداها باعث بیقراری و افزایش استرس در جنین خواهد شد و برخی از صداها نیز موجب آرامش بیشتر جنین میشوند. موسیقی نیز تأثیرات مناسبی را بر جنین و نوزاد خواهد گذاشت، به شرطی که از موسیقیهای مناسب استفاده شود.