همه افراد دوست دارند فرزندانی سالم با عادیترین شرایط به دنیا آورند اما متاسفانه در برخی موارد ما شاهد تولد کودکانی هستیم که از نظر سلامتی در شرایط خوبی به سر نمیبرند. به منظور درک بهتر از شرایط سلامتی جنین میتوان از روشهای خاصی استفاده کرد که یکی از بهترین روشها غربالگری نام دارد. غربالگری جنین روشی برای بررسی شانس بیشتر سلامت جنین است که با سونوگرافی میتوان بهتر به نتیجه نهایی دست یافت. در واقع با ترکیب سونوگرافی و غربالگری جنین میتوان وجود هر نوع مشکلی را در سلامت جنین تشخیص داد و به موقع برای اقدامات لازم دست به کار شد. در نتیجه میتوان گفت سونوگرافی غربالگری جنین امری بسیار مهم در دوره بارداری است که مادران عزیز نباید آن را نادیده بگیرند.
غربالگری جنین چیست؟
با کمک این تست درمانی، در صورت وجود هر نوع اختلال سلامتی در جنین پزشکان خیلی سریع متوجه میشوند و میتوانند زودتر این اختلالات را درمان کنند. در ضمن این تستها به طور بالقوه در تولد کودکان موثر هستند و مادران و پدران میتوانند تصمیمات آگاهانهای در مورد سلامت فرزندان خود بگیرند.
توجه داشته باشید این تستها خیلی کامل و صحیح نیستند زیرا در برخی موارد به افراد گفته میشوند نوزادشان وضعیت سلامتی خوبی ندارد در حالی که این نظریه اشتباه بوده و جنین آنها شانس بیشتری برای تولدی سالم داشته است.
در مقابل نیز ممکن است به فردی بگویند فرزند او در وضعیت سلامتی خوبی به سر میبرد در حالی که این امکان وجود دارد که جنین شانس سلامتی کمتری داشته باشد. تستهای غربالگری به همراه سونوگرافی انجام میشوند و تا حد زیادی از اهمیت بالایی برخوردار خواهند بود.
با انجام تست غربالگری و سونوگرافی میتوان میزان احتمال ابتلای نوزاد به سندرم داون یا سایر اختلالات را بررسی کرد. در نهایت اینکه آزمایشهای غربالگری و سونوگرافی جنین بررسی میکنند که آیا احتمال ابتلای نوزاد به یک بیماری خاص بیشتر یا کمتر است.
اما به طور قطعی نمیتوان تعیین کرد که نوزاد به بیماری خاصی دچار است یا اینکه در سلامت کامل به سر میبرد. توجه داشته باشید سونوگرافی غربالگری هیچ خطری برای مادران و فرزند آنها به همراه ندارد.
بهترین زمان برای انجام سونوگرافی غربالگری جنین
توجه داشته باشید در دوران بارداری تستهای غربالگری متفاوتی انجام میشوند. برای مثال آزمایش غربالگری اختلالاتی همانند تالاسمی باید در اولین فرصت ممکن قبل از هفته 10 بارداری انجام شود. غربالگری آزمایش خون ایدز، هپاتیت ب و سیفیلیس باید در اوایل بارداری انجام شود.
به عبارت دیگر به منظور محافظت از سلامت مادران و کاهش احتمال ابتلای نوزاد، همچنان دریافت مراقبت و درمان تخصصی این نوع آزمایشهای غربالگری پیشنهاد میشود. توصیه میکنیم این آزمایشهای خون را تا قبل از اولین سونوگرافی غربالگری جنین خود انجام دهید و آن را به تاخیر نیندازید.
در ادامه این روند، سونوگرافی غربالگری جنین برای بررسی اختلالات مربوط به سندرم داون در هفتههای 11 تا 14 بارداری انجام میشوند.
در ضمن در هفته 18 تا 21 دوران بارداری نیز به منظور بررسی رشد کودک بهتر است سونوگرافی غربالگری جنین انجام شود. یک سونوگرافی 20 هفتهای نیز میتواند در بررسی وضعیت نوزاد کمک بزرگی ارائه دهد.
در صورت مشاهده مشکل در سونوگرافی غربالگری جنین چه باید کرد؟
از آنجایی که سلامتی جنین و نوزاد برای والدین بسیار حائز اهمیت است، به طور معمول والدین از سونوگرافی غربالگری برای بررسی به موقع وضعیت فرزند خود کمک میگیرند. در صورت مشاهده هر نوع اختلال و مشکل در نتیجه سونوگرافی غربالگری، باید به پزشک متخصص یا مشاور بارداری خود مراجعه کنند.
در واقع تنها با کمک پزشکان حاذق میتوان تصمیم گرفت که نتیجه به دست آمده چه نوع خطری را نشان میدهد. با زبان ساده باید از بالا بودن احتمال خطر پیشرو مطمئن شوند و سپس برای تشخیص قطعی مشکل ایجاد شده اقدامات لازم را انجام دهند.
والدین محترم در نهایت با کمک متخصصان حاضر در این حوزه برای تولد یا سقط جنین خود تصمیم میگیرند. البته بعد از مشاهده هر نوع اختلال و مشکل میتوان دوباره آزمایشها و تستهای غربالگری دیگری انجام داد تا از نتیجه صحیح آزمایش قبلی مطمئن شد.
سونوگرافی غربالگری جنین میتواند اختلالات کروموزومی یا برخی دیگر از اختلالات مربوط به کلیهها را نشان دهد اما به هر حال نمیتوان از قطعی بودن وجود این اختلالات مطمئن بود.
سونوگرافی غربالگری جنین را کجا انجام دهیم؟
از آنجایی که سونوگرافی غربالگری جنین در دوران بارداری بسیار مهم است و نتیجه آن اهمیت زیادی دارد. توصیه میکنیم از بهترین مراکز سونوگرافی که از دستگاههای تمام دیجیتال استفاده میکنند برای اجرای سونوگرافی غربالگری جنین خود کمک بگیرید.