همین که کودک به نگاه کردن به کتاب، دیدن نوشته ها و توجه به کلمات محیط پیرامونش عادت کند به تدریج می تواند برخی از حروف و کلمات را بشناسد.
تشخیص کلمات
ابتدا وقتی کودک شروع می کند به شناختن حروف و کلمات بهتر است بر نشان دادن کلمات به او تاکید کنید به ویژه کلماتی که برای او معنایی واقعی دارند مانند اسامی دوستان، افراد خانواده، اسباب بازی ها و حیوان خانگی. وقتی کلمه ای را به کودک نشان می دهید چندین بار آن را تکرار کنید ولی نه بیش از حد به طوری که او را خسته کند.
کلمات را جدا از زمینه یا متنی که در آن معنا می دهد برای کودک مطرح نکنید. تصاویری که کلماتی بر آن نوشته شده، تابلوهای سر در مغازه ها یا جاهای مختلف و نوشته های روی چیزها و کالاها به کلمات معنا و مفهوم می بخشند. درست نیست که از کودک بخواهید کلمات را جدا از بسته معنایی شان حفظ کند. پیشرفت بزرگی است اگر کودک کلمات را از روی خودشان بشناسد، منتها زودتر از حد معمول چنین انتظاری از کودک نداشته باشید.
شناختن حروف
زمانی می رسد که کلمات ناشناخته برای کودک مشکل ایجاد می کنند. این کلمات را همیشه نمی توان به عنوان یک کلمه واحد شناخت یا از روی متنی که در آن قرار گرفته اند حدس زد. در این مرحله کودک به روش دیگری برای فهم کلمه نیاز دارد. شناختن صدای حرف اول کلمه می تواند سر نخ خوبی باشد اما فقط بر صدای حرف نخست تاکید کنید. در مراحل اولیه فراگیری خواندن آموزش صدا کشیدن کلمه کار درستی نیست.
ابتدا وقتی که صدای حروف را به کودک یاد می دهید از کلمه ای که کودک می شناسد استفاده کنید. بیشتر کودکان از شناختن حرف اول نام خود و اسم چیزها و افراد پیرامون شان شروع می کنند. سپس می توانند آن حروف را در متن های گوناگون تشخیص دهند.
حروف آخر و حروف غیر آخر
حروفی که در نوشتار هم به صورت آخر، تنها و هم به صورت غیر آخر یا چسبان به کار می روند شکل های گوناگونی دارند. هر جا که کودک به آن ها برخورد کرد برایش توضیح دهید که این ها شکل های گوناگون یک حرف هستند و یک صدا دارند، مانند حرف ج در جوجه و کاج.
الفبا
کتاب های خوب زیادی برای آموزش الفبا به کودک وجود دارد که به کمک آن می توان شکل و صدای حروف را به کودک آموخت. در یاد دادن حروف به ترتیب الفبایی آن عجله نکنید زیرا هنگامی که مشاهده کنید او با چه سرعتی آن ها را خواهد آموخت تعجب خواهید کرد.