یکی از مسائلی که اغلب پدران و مادران در فصل تعطیلی مدارس با آن روبرو می شوند، پر کردن اوقات فراغت کودکان در تابستان است. البته انواع کلاس های فوق برنامه در همه محله ها و شهر های ایران کم و بیش وجود دارند، ولی مساله بسیاری از خانواده ها هم هزینه های بالای این کلاس ها است و هم انتخاب دوره مناسب برای فرزندشان در بین انواع کلاس هایی که در اطراف آن ها وجود دارد.
پر کردن اوقات فراغت کودکان برای خانواده هایی که از لحاظ مالی در سطحی هستند که بتوانند فرزند خود را در یک باشگاه ورزشی یا استخر یا دوره آموزشی ثبت نام کنند، کار بسیار راحتی است. در این گونه موارد می توان با پرس و جو از علایق فرزندمان و مشورت با او در مورد علایق و هدف های آینده او، به دوره ای که باید او را ثبت نام کنیم، پی ببریم.
مقدمه
پر کردن اوقات فراغت کودکان در تابستان به روش اصولی دغدغه بسیاری از پدران و مادران امروز جامعه ایران است. زیرا آن ها به این فکر می کنند که فرصت تعطیلات تابستانی بهترین زمان برای کودک است که به پرورش استعداد های خود بپردازد و در یک رشته هنری یا ورزشی یا شغلی خاصی مهارت کافی را کسب کند. تا بدین ترتیب بتواند در پایان سال های مدرسه خود علاوه بر تحصیل دستاورد شغلی خاصی را نیز برای تامین هزینه های زندگی خود در چنته داشته باشد. صد البته که این طرز فکر والدین بسیار درست و منطقی است.
امروزه ثبت نام در کلاس های مختلف زبان انگلیسی جزء یکی از رایج ترین شیوه های پر کردن تایم خالی و اوقات فراغت کودکان در هر منطقه ای شده است. در حقیقت یادگیری یک زبان بین المللی دوم برای هر کودکی در عصر جدید لازم و ضروری است. بنابراین بسته به توانایی مالی خود سعی کنید که کودکان را در یک کلاس آموزش زبان انگلیسی خوب یا متوسط ثبت نام کنید و خود نیز پیگیر پیشرفت او در این زمینه باشید.
چنان چه سرمایه لازم و کافی برای ثبت نام کودک خود در کلاس های آموزش زبان انگلیسی بیرون را ندارید، می توانید خود یا همسرتان این وظیفه را بر عهده بگیرید و روزانه چند ساعتی را به آموزش زبان انگلیسی به کودک دلبندتان اهتمام ورزید. در این مقاله از سایت برترین ها همراه ما باشید تا هر آنچه در این رابطه لازم است بدانید را به شما بگوییم.
بیشتر بخوانید : رشد و شکوفایی کودکان
ایده هایی برای پر کردن اوقات فراغت کودکان در تابستان
پر کردن زمان فراغت فرزندانتان بستگی زیادی به میزان همکاری و همفکری شما با همسر و کودکتان دارد و هم به امکانات مادی و غیر مادی که در اختیار شما قرار دارد. برای مثال ممکن است شما از لحاظ مالی به هیچ وجه در مضیقه نباشید و بتوانید کودک خود را در هر کلاس آموزشی یا هر باشگاه ورزشی ثبت نام کنید، ولی دختر نوجوان شما بسیار کم تحرک و تنبل باشد و فقط بخواهد تابستان را در خواب یا با بازی های داخل گوشی موبایل بگذراند. این کلاس ها یا بیشتر جنبه نظری و تئوری دارند و می توانند تقویت کننده پایه های درسی کودک در سال های آینده باشند یا برای تخلیه انرژی فیزیکی کودکان در یک رشته ورزشی خاص تدارک دیده شده اند. اغلب این کلاس ها بیشتر مناسب کودکان آرام و نوجوانان است و بسته به نوع آموزش آن ممکن است برای همه کودکان ضروری و مناسب باشد. به عنوان مثال کلاس محاسبه ذهنی و چرتکه. یا این که کودک شما بسته به استعداد و علاقه خود می تواند در یک رشته ورزشی خاص به مهارت و جایگاه بالایی برسد.
هم چنین می توانید از اپلیکیشن های مختلف آموزشی که در فضای وب وجود دارد، استفاده کنید و هنر یا حرفه ای را به کودک خود آموزش دهید. به عنوان مثال اپلیکیشن آموزش زبان انگلیسی یا اپلیکیشن های آموزش ورزش و نرمش های خاص در خانه یا بازی های تقویت حافظه که در برنامه بازار موبایل ها وجود دارد. یاد گرفتن فن یا حرفه خانگی یا مهارتی مانند کلاس های آموزش خیاطی، نجاری و سفالگری و امثال آن که در صورت تکمیل مهارت می تواند به عنوان یک شغل و منبع درآمد برای کودک شما در آینده بزرگسالی او باشد. همان گونه که ذکر شد این کلاس ها هم می تواند در بهترین آموزشگاه تهران و به صورت حرفه ای باشد و هم می تواند به صورت آموزش خانگی باشد.
بیشتر بخوانید : نکاتی در مورد روانشناسی کودک که باید بدانید
1.شرکت در کلاس های آموزشی یا ثبت نام در باشگاه های ورزشی
پر کردن اوقات فراغت کودکان در تابستان عبارتند از ثبت نام او در کلاس آموزشی یا دوره یا باشگاه ورزشی. به عنوان مثال اگر کودک شما تمایل به سمت هنر از خود نشان می دهد او را در کلاس سفالگری یا نقاشی یا کارگاه های چوب ثبت نام کنید و اگر تمایل او بیشتر به سمت انواع رشته های ورزشی است وی را در همان رشته در باشگاه نزدیک منزل ثبت نام کنید. تنها به خاطر داشته باشید که یادگیری آن هنر یا آن رشته ورزشی با سن، شخصیت، توانایی ها و میزان انرژی کودک تناسب داشته باشد. برای مثال نمی توانید کودکی را که بسیار آرام است در کلاس فوتبال ثبت نام کنید و چنان چه حتماً اصرار دارید که وی در یک رشته ورزشی مهارت کسب کند، باید به یک رشته کم تحرک تر مانند شطرنج بسنده کنید.
2.آموزش زبان انگلیسی به کودک در منزل
ایده آموزش زبان انگلیسی به فرزند در منزل توسط والدین می تواند ایده مناسبی برای پر کردن اوقات فراغت کودکان باشد. به این ترتیب در پایان فصل تابستان هم زبان انگلیسی شما مرور شده است و هم تا حد توان به آموزش زبان انگلیسی به فرزندتان نائل شده اید. این کار هم می تواند احساس رضایتی را در شما به وجود آورد و هم اعتماد به نفس فرزندتان را بالا ببرد.
3. نصب برنامه آموزشی برای کودکان
پر کردن اوقات فراغت کودکان هم می تواند نصب برنامه های آموزشی بر روی موبایل یا تبلت یا لپ تاپ شخصی شما و پیگیری هر روزه مراحل آموزش کودک از طریق شما باشد.
4. کارگاه های فنی و حرفه ای (مهارتی) خانوادگی
آموزش فن یا حرفه در منزل توسط مادر یا پدر می تواند سرگرمی جالبی برای کودکان باشد. مانند آموزش آشپزی یا قلاب بافی مادر به دختر نوجوان خود یا آشنایی با نجاری و کار با چوب که پدران به پسران خود آموزش می دهند.
حتی اگر خود شما مهارت خاصی ندارید، می توانید از پدربزرگ و مادر بزرگ کودک یا اقوام دیگر بخواهید که مهارت خاص خود را به کودک شما آموزش بدهند.
البته تمامی موارد گفته شده بسته به امکانات موجود شما و شهر یا روستایی است که در آن زندگی می کنید. به عنوان مثال شاید شما خواهان ثبت نام کودک تان در یک باشگاه ورزشی فوتبال یا یک کارگاه آموزش نقاشی رنگ روغن باشید ولی در شهر یا روستای شما چنین امکاناتی وجود نداشته باشد. در صورتی هم که امکانات مالی شما محدود باشد، می توانید از روش های رایگان و خلاقانه پر کردن اوقات فراغت کودکان در تابستان که در بخش های آینده به آن می پردازیم،
استفاده کنید.
5..ورزش و فعالیت بدنی کودک در فضای باز
ورزش کردن هر روز در فضا های باز و پارک ها به همراه فرزندتان است که البته یک ایده رایگان نیز هست می تواند بسیار سرگرم کننده باشد.
با این ترفند هم شما به عنوان پدر یا مادر کودک مجبور به ورزش و نرمش می شوید و هم انرژی های فراوان کودک در کانالی مثبت خرج می شود. در نتیجه با یک تیر سه نشان را زده اید. هم شما سلامت و تناسب اندام خود را به دست می آورید، هم کودک شما به تقویت قوای جسمانی خود می پردازد و هم از یک روش کاملاً رایگان و صحیح به پر کردن اوقات فراغت کودکان در تابستان نائل شده اید.
6.بردن کودک به محل کار برای آشنایی او با رایانه
می توانید کودک خود را به همراه خود به محل کار خود ببرید و او را با مهارت های خود آشنا کنید. حتی اگر شغل شما اداری است می توانید کودک خود را با نرم افزار های اداری مانند ورد یا اکسل و کار با کامپیوتر آشنا کنید. یا اگر شغل آزاد دارید مهارت های فروش و کسب و کار را به فرزند خود یاد بدهید. به این ترتیب فرزند شما با بازار مشاغل و کسب و کار سریعتر آشنا می شود.
7. انجام بازی های خانوادگی همرا با کودک
انجام بازی ها و سرگرمی های خانوادگی و فامیلی علاوه بر افزایش صمیمیت شما با فرزندتان می تواند به خوبی کودک را سرگرم کند. آموزش انواع بازی هایی که مادر و پدر در کودکی های خود بازی می کردند و الان دیگر از یاد رفته است. به عنوان مثال بازی هفت سنگ یا لی لی بازی. در این خصوص می توانید از برنامه های زیادی که از شبکه پویا پخش می شود، نیز ایده بگیرید و آن ها را در منزل با سایر اعضاء خانواده بازی کنید.
8. آموزش مهارت توسط فرزند بزرگتر به کودک
اگر شما دارای چندین فرزند هستید می توانید از برادر یا خواهر بزرگتر او بخواهید که مهارت یا آموزشی را به فرزند کوچکتر یاد بدهد. به عنوان مثال آموزش زبان انگلیسی از روی کتاب و جزوه های قدیمی فرزند بزرگتر و یا آموزش رشته ورزشی که فرزند بزرگتر در آن مهارت دارد. مانند فوتبال یا یادگیری انواع نرم افزار های اداری خواهر کوچکتر از برادر بزرگتر.
9. واگذاری مسئولیت در خانه به کودک
به کودکان خود در منزل مسئولیت هایی را در فصل تابستان بدهید تا او را با مهارت های اجتماعی که باید در بزرگسالی داشته باشد، آشنا کنید. برای مثال به کودک خود بگویید این ماه مسئولیت خرید های خانه با تو است و به او ذره ذره یاد بدهید که چطور هوشمندانه خرید کند. یا به دختر خود مسئولیت آشپزی کردن بعضی از غذاها را در تابستان بدهید. می توانید در ابتدا مرحله به مرحله به او غذایی ساده را آموزش بدهید و در دفعات بعدی ببینید او چه میزان می تواند خود به تنهایی آشپزی کند.
10. تشویق کودک به خواند کتاب یا مجله
کودک خود را همه روزه و برای ساعات مشخصی تشویق به خواندن کتاب یا مجله های مفید و آموزنده کنید و یا او را به عضویت یک کتابخانه عمومی در آورید. حتی اگر فرزند شما دارای خواهر یا برادر کوچکتر است می توانید به او بسپارید که هر روزه چند صفحه از کتاب داستان برادر یا خواهر کوچکترش را برای او بخواند و او را سرگرم کند.
مطلب پیشنهادی سایت برترین ها : راهنمای خرید سرویس خواب کودک و نوزاد، ویژگی و قیمت
باید ها و نباید های پر کردن اوقات فراغت کودکان در تابستان
نکته اصلی در رابطه با پر کردن اوقات فراغت کودکان مفید و مثبت بودن آن دوره یا آموزش است، به نحوی که هم کودک شما رضایت داشته باشد و هم آن دوره یا کلاس آموزشی ارزشی را به کودک اضافه کند.
به عنوان مثال برخی کودکان عادت به بازی با گوشی موبایل دارند و در نگاه اول نیز این نحوه پر کردن اوقات فراغت کودک شما رایگان و بدون دردسر به نظر برسد. ولی باید ببینید دستاورد او از روزی 8 ساعت بازی با موبایل یا تبلت چیست؟ آیا مهارتی را به او اضافه می کند؟ آیا آموزش مفیدی را به او می دهد که در آینده به کار او بیاید؟ مسلم است که خیر.
بنابراین به عنوان یک پدر و مادر آگاه برای اوقات فراغت کودک خود درست برنامه ریزی کنید تا در آینده از نحوه پرورش و تربیت او راضی باشید.
علاوه بر آن این نکته را نیز باید به یاد داشته باشید که هرگز به هدف پر کردن اوقات فراغت کودکان آن ها را مجبور به گذراندن دوره هایی نکنید که تنها از نظر شما الزامی و ضروری است ولی کودک شما هیچ علاقه ای به آن رشته ندارد و تنها به زور و اجبار شما به آن کلاس ها می رود. اولویت اول شما بایستی انتخاب خود کودک باشد و سپس ایده های شما برای کشف استعداد های او. زیرا ثبت نام کودک در کلاس هایی که خود علاقه ای به آن ها ندارد، باعث اتلاف هزینه و هدر رفتن وقت و عمر فرزند شما می شود.
بیشتر بخوانید : تقویت مغز کودک، این راه ها را امتحان کنید
موانع پر کردن اوقات فراغت کودکان در تابستان
غفلت شما به عنوان والدین کودک می تواند به عنوان اولین مانع برای پر کردن اوقات فراغت کودکان در تابستان باشد. با این تصور که من در این وضعیت اقتصادی چگونه می توانم به فکر پر کردن اوقات فراغت کودک خود باشم، هرگز از شما سلب مسئولیت نمی کند. هرگز عدم توانایی مالی خود را برای پرداخت هزینه های ثبت نام کلاس های تابستانی توجیه مناسبی برای این غفلت شما نخواهد بود. بلکه این تنها بهانه آوردن شما یا عدم آگاهی شما را به وظایف خود به عنوان پدر و مادر کودک نشان می دهد.
تنبلی و بازیگوشی کودک شما می تواند به عنوان دومین مانع برای پر کردن اوقات فراغت او باشد. نمی توان به صرف این که کودک من تنبل است و فقط عادت به بازی با گوشی موبایل یا تبلت را دارد، هیچ برنامه مدونی برای تعطیلات تابستانی او نداشته باشید.
درست است که تابستان فصل استراحت و نفس کشیدن کودک شما است ولی می توانید با همکاری همسر خود ساعت های فراغت او را و حداقل یک ساعت در هر روز را به آموزش یک مهارت خاص یا انجام یک فعالیت ورزشی در خانه اختصاص بدهید. در مقابل تنبلی کودک خود بایستید و او را تشویق به انجام فعالیت های مثبت و هدفمند کنید. حتی اگر این فعالیت مثبت، گوش دادن یک فایل آموزشی زبان انگلیسی در منزل و زیر نظر مادر او باشد.
بیشتر بخوانید : چگونه هوش هیجانی کودک را رشد دهیم
سخن پایانی
پر کردن اوقات فراغت کودکان در تابستان یکی از دغدغه های والدین است. به ویژه اگر شما کودک پر انرژی و فعالی داشته باشید که به هیچ وجه تمایلی به در خانه ماندن ندارد. در مورد خانواده هایی هم که از سطح مالی ضعیف تری برخوردار هستند، این اقدام کمی احتیاج به فکر و خلاقیت والدین دارد. به عنوان مثال می توانید خود یا همسرتان مهارت یا حرفه ای را که بلد هستید به کودک آموزش بدهید یا از اقوام نزدیک خود بخواهید که این کار را بر عهده بگیرند.
اگر شما دارای چندین فرزند هستید می توانید از برادر یا خواهر بزرگتر او بخواهید که مهارت یا آموزشی را به فرزند کوچکتر یاد بدهد. یا می توانید به کودکان خود در منزل مسئولیت هایی را در فصل تابستان بدهید تا او را با مهارت های اجتماعی که باید در بزرگسالی داشته باشد، آشنا کنید. به عنوان مثال مسئولیت انجام خرید های هر روزه خانه به پسران یا مسئولیت آشپزی یک وعده غذا در روز به دختران.
به علاوه می توانید کودک خود را همه روزه تشویق به خواندن کتاب یا مجله های مفید و آموزنده کنید و یا او را به عضویت یک کتابخانه عمومی در آورید. حتی اگر فرزند شما دارای خواهر یا برادر کوچکتر است می توانید به او بسپارید که هر روزه چند صفحه از کتاب داستان برادر یا خواهر کوچکترش را برای او بخواند و او را سرگرم کند.