فهرست:
اقدامات مهم و اورژانسی بعد از ضربه به سر و صورت چیست؟
بعد از وارد شدن ضربه به سر تا چند ساعت نباید خوابید؟
وارد شدن ضربه به سر و صورت چه عوارضی را به دنبال دارد؟
نحوه تشخیص آسیب به سر یا صورت چگونه است؟
کلام آخر
بهتر است بدانید که سالانه بسیاری از افراد بزرگسال بر اثر وارد شدن ضربه به سر دچار مرگ یا معلولیت میشوند. از همینرو برای هر فردی نیاز است که بداند اقدامات مهم و اورژانسی بعد از ضربه به سر و صورت کدامند تا بعد از وارد شدن ضربه به سر هر فردی این اقدامات را انجام دهد. هر فردی با وارد شدن ضربه به سرش ممکن است با هر یک از مشکلات تورم خفیف یا خونریزی، شکستگی جمجمه و تخریب بافتهای مغزی مواجه شود. هنگامی که ضرب احتمالی به سر هر فرد وارد میشود نیاز است تا تمام بررسیهای لازم انجام شود و برای جلوگیری از صدمات احتمالی که امکان دارد به مغز وارد گردد اقداماتی انجام شود. تا انتهای این مقاله از سایت برترین ها همراه ما باشید.
بیشتر بخوانید : 7 تاثیر ورزش بر فعالیتهای مغزی
اقدامات مهم و اورژانسی بعد از ضربه به سر و صورت چیست؟
با توجه به اینکه در زمان وارد شدن ضربه به سر و صورت هر فرد ما این آگاهی را نداریم که ضربه وارد شده بر کدام ناحیه از سر یا صورت فرد آسیب زده است، پس بهتر بوده که در اولین مرحله ناحیه ضربه خورده را با استفاده از یخ بپوشانید. در این هنگام بهتر است به فردی که سر یا صورتش ضربه خورده اطلاع دهیم که بهترین کار در این زمان این است که دراز بکشد. بعد از انجام دادن این کارها بهتر است تا سریعاً با اورژانس تماس بگیریم. توجه داشته باشید که اگر این امکان وجود دارد که شما فرد را سریعتر از اورژانس به بیمارستان منتقل کنید بهتر است در این امر کوتاهی نکنید و هر چه سریعتر فرد را به یکی از نزدیکترین بیمارستانها منتقل نمایید.
بیشتر بخوانید : عوامل خطرساز در بروز سکته های مغزی
بعد از وارد شدن ضربه به سر تا چند ساعت نباید خوابید؟
یکی دیگر از مهمترین موضوعاتی که بعد از وارد شدن ضربه به سر یا صورت باید به آن توجه داشته باشید نخوابیدن است. در واقع اطلاع از این موضوع برای هر فردی لازم است و باید بدانید که بعد از وارد شدن ضربه به سر یا صورت تا چند ساعت نباید بخوابید. جالب است بدانید در گذشته که امکان استفاده از تصویربرداری به روش سی تی اسکن یا ام آر آی وجود نداشت برای اینکه بتوانند از بروز مشکلات جدیتر برای بیماران جلوگیری کنند آنها را ساعتها بیدار نگه میداشتند. اما امروزه که علم با پیشرفت مواجه شده و افراد بعد از وارد شدن ضربه به سر یا صورتشان تصویربرداریهایی به صورت ام آر آی یا سی تی اسکن انجام میدهند دیگر نیازی به بیدار نگه داشتن ندارند و میتوانند بعد از انجام این تصویربرداریها به استراحت بپردازند.
وارد شدن ضربه به سر و صورت چه عوارضی را به دنبال دارد؟
افرادی که با وارد شدن ضربه به سر یا صورت مواجه هستند ممکن است مشکلات متعددی را تجربه کنند که این مشکلات کاملاً بستگی به نوع و شدت ضربهای دارد که به سر یا صورت وارد شده است. باید بدانید که مشکلات ناشی از وارد شدن ضربه به سر و صورت ممکن است به صورت یک توهم سطحی باشند یا تا شکستگی پیش بروند و ضایعات مغزی عمیق ایجاد کنند. به صورت کلی عوارضی که ممکن است در هنگام وارد شدن ضربه به سر یا صورت برای افراد به وجود آید در ادامه نام برده میشود.
1) تغییر میزان هوشیاری که از کما تا مرگ ممکن است ادامه پیدا کند.
2) تغییر حس بویایی یا چشایی
3) تشنج
4) از دست دادن بینایی یا بروز حالت دوبینی
5) تجمع مایع مغزی نخاعی در سر فرد
6) مشکلات بلع
7) انواع عفونتهای مغزی یا نخاعی
8) سرگیجه
9) تخریب عروق مغزی
10) بروز حس خواب آلودگی
11) زنگ زدن گوش
12) سردرد
13) از دست دادن شنوایی یا بروز حس کم شنوایی
14) از دست دادن حس صورت یا فلج شدن صورت
بیشتر بخوانید : مراحل تشخیص سریع سکته مغزی
بعد از وارد شدن ضربه به سر ممکن است با برخی دیگر از عوارض مواجه شوید که این عوارض بسیار خطرناک هستند و باید فرد هر چه سریعتر به بیمارستان منتقل شود. در این هنگام باید بررسیهای لازم بدون اتلاف وقت بر روی فرد بیمار انجام شود و آن فرد زیر نظر پزشک متخصص قرار گیرد. این عوارض شامل: بیهوش شدن، خارج شدن مایع شفاف از گوش، سردردهای مدام یا مزمن، ناتوانی در زمان بیدار شدن از خواب، حالت تهوع یا استفراغهای مکرر، تشنج، از دست دادن تعادل، گشاد شدن یک یا هر دو مردمک چشم، ضعف و بی حسی انگشتان دست یا پا خواهد بود.
نحوه تشخیص آسیب به سر یا صورت چگونه است؟
بعد از اینکه فردی بر اثر وارد شدن ضربه به سر یا صورتش دچار مشکل میشود اقداماتی انجام داده خواهد شد که نحوه آسیب به سر یا صورت را مشخص میسازند. حتی ممکن است در برخی مواقع بلافاصله بعد از وارد شدن ضربه به سر یا صورت امکان تشخیص وجود نداشته باشد که در این مواقع نیاز است ارزیابیهای پزشکی و آزمایشهایی انجام شود که در نهایت میزان آسیب وارد شده به سر مشخص شود. در این هنگام شاید برای تشخیص آسیب وارد شده با سر یا صورت فرد نیاز باشد تا از شخص آزمایشهایی گرفته شود که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
1) استفاده از اشعه ایکس: یکی از تستهایی که بعد از وارد شدن ضربه به سر یا صورت افراد میتوانیم از آن استفاده کنیم اشعه ایکس نام دارد. با استفاده از این اشعه پرتوهای انرژی الکترومغناطیسی به صورت مرئی وارد بدن فرد بیمار میشوند و تصاویری از بافتهای داخلی، اندامها و استخوانها آماده میکنند.
2) سی تی اسکن: یکی دیگر از روشهایی که برای تشخیص میزان آسیب وارد شده در هنگام ضربه به سر یا صورت مورد استفاده قرار میگیرد سی تی اسکن است. با استفاده از سی تی اسکن این امکان محیا میشود که تصاویری دقیق از هر قسمت بدن شما مانند استخوانها، ماهیچهها، چربیها و اندامها تهیه شود. بهتر است بدانید که سی تی اسکن روشی برای تصویر برداری افقی از قسمتهای بدن فرد با استفاده از اشعه ایکس و فناوری کامپیوتری است.
3) الکتروانسفالوگرام: در این روش با استفاده از الکترودهایی که به پوست سر متصل میشوند فعالیت الکتریکی مغز شما مورد بررسی قرار داده میشود.
4) تصویربرداری رزونانس مغناطیسی( ام آر آی): در این روش با استفاده از آهنرباهای بزرگ، فرکانسهای کامپیوتری و رادیویی، تصاویری دقیق از قسمتهای مختلف بدن گرفته میشود.
بیشتر بخوانید : سردردهای خطرناک را بشناسید!
کلام آخر
در زمانی که ضربه به سر یا صورت افراد وارد میشود باید بلافاصله اقدامات مهم و اورژانسی بعد از ضربه به سر و صورت انجام داده شوند. به همین دلیل بهتر است شما با این اقدامات مهم و اساسی آشنایی داشته باشید تا در زمان بروز این حادثه بتوانید به فرد آسیب دیده کمک کنید. زمانی که شما با این مشکل مواجه میشوید بهتر است در ابتدا بر روی ناحیه ضربه خورده مقداری یخ قرار دهید و به سرعت به اورژانس مراجعه کنید.