فهرست:
علل شل شدن روکش دندان
نشانههای لق شدن روکش
در هنگام شل شدن یا جدا شدن روکش چه کنیم؟
روکش دندان قابلیت ترمیم شدن دارد؟
به هنگام افتادن روکش موقت چه کنیم؟
چگونه از لق شدن روکش پیشگیری کنیم؟
سخن پایانی
روکش دندان که به منظور پر کردن جای خالی دندان طبیعی از دست رفته در درمانیهایی نظیر ایمپلنت، عصب کشی، ترمیم دادنهای آسیب دیده و.. مورد استفاده قرار میگیرد. این روکشها دارای جنسهای مختلف و مدلهای متفاوت هستند که با چسبهای مخصوص به نام سمان به دندان چسبیده و آب بندی میشوند و همانند یک کلاهک بر روی دادن قرار میگیرند. لق شدن روکش دندان یک امر طبیعی بوده که در دراز مدت ممکن است اتفاق بیافتد. در زمان لق شدن روکش، سریعا به پزشک مراجعه نمایید چرا که ممکن است آن منطقه در معرض عفونت، باکتری و... قرار گیرد. در ادامه این مقاله از سایت برترین ها با ما همراه باشید.
علل شل شدن روکش دندان
روکشهای دندانی دارای انواع مختلفی بوده که برای دندانهای جلو از روکش Emax و برای روکشهای یک روزه Cerec استفاده میشود و معمولا برای دندانهای عقب روکش PFM مورد استفاده قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید : 8 علت افتادن روکش دندان، مراقب باشید!
شل شدن روکش دندان که بسیار حساس بوده و نیاز به مراجعه سریع به دندانپزشک را به همراه دارد، علل مختلفی داشته که به شرح ذیل است:
پوسیدگی دندان
پوسیدگی دندان که در خود دندان اتفاق میافتد و ربطی به روکش ندارد، در کنار لثهها بوده که دندان طبیعی به روکش وصل شده است. در این زمان، با توجه به میزان پوسیدگی و نظر پزشک معالج میتوان تصمیم گرفت که آیا روکش قابل استفاده است یا به روکش جدید نیاز است. در زمان پوسیدگی دندان، دندان طبیعی باید کاملا تخلیه شود و محل تخلیه شده پر گردد و روکش بر روی آن قرار گیرد.
وارد شدن فشار به روکش
یکی از اساسیترین دلایل، بازی کردن با روکش و فشار غیر طبیعی یا ساییدن دندان بر روی روکش است که باعث شل شدن یا لق شدن دندان میشود. تا حد امکان از بازی کردن با دندان بپرهیزید.
خوردن غذاهای چسبناک
یکی دیگر از عوامل لق شدن روکش دندانها خوردن غذاهای سفت و چسبناک است. خوراکیهایی نظیر آبنبات، تافی و... روکش دندان را تحریک کرده و حتی امکان کنده شدن در دهان وجود دارد. در این زمان، میتوان به دندانپزشک مراجعه نمود و با چسب مخصوص، روکش را در جای خود قرار داد.
خطای انسانی
در زمان نصب و یا ساخت روکش دندان ممکن است خطاها یا مشکلاتی به وجود آید که در لق شدن روکش دندان موثر باشد که باعث تحریف روکش و تغییر در ابعاد آن گردد. همچنین در زمان قرار دادن روکش و استفاده از چسب سمان، ممکن است با آب دهان ترکیب شده و خاصیت اولیه خود را از دست بدهد و پیوند کمتر و ضعیفتری بین دندان و روکش ایجاد گردد.
ضعیف شدن چسب روکش یا دندان طبیعی
روکشهای دندان که سالهای زیادی قابلیت استفاده دارند و از مواد مرغوب و سختی ساخته شدهاند، استحکام بالایی داشته و دوام میآورند. اما چسبی که باعث متصل شدن روکش به دندان میشود امکان تضعیف شدن داشته و به یک لایه نازک تبدیل میشود که میتوان به راحتی دوباره آن را تجدید کرد. همچنین دندانهایی که نیاز به روکش دارند غالبا دندانهای شکسته، ترک خورده و.. هستند که ساختار مناسب و کاملی نداشته که بتوانند روکش را بر روی خود حفظ نمایند.
عفونت زیر روکش
در زمان عصب کشی یا قرار دادن روکش، درمان ریشه صورت میگیرد که اگر بیمار این کار را انجام نداده باشه، عصبهای موجود باعث ایجاد عفونت میکنند. علاوه بر این، بروز عفونت ناشی از نشت باکتری به داخل و زیر روکش، پر شدگیهایی که در قدیم صورت گرفته باشد، است.
کرم خوردگی
همچنین کرم خوردگی در محل اتصال دندان با روکش نیز یکی دیگر از دلایل لق شدن روکش دندان بوده که باید مورد بررسی پزشک قرار گیرد تا تشخیص داده شود آیا روکش قابل استفاده است یا نیاز به روکش جدید خواهد بود.
نشانههای لق شدن روکش
روکش کردن دندان یک امر با دوام و ماندگار است که سالها برای شما کار میکند. اما گاهی ما احساس میکنیم که روکش در دهان ما لق شده و تکان میخورد که دارای نشانههایی نظیر موارد زیر است:
- احساس شدید و ناگهانی گرما و سرما از غذا
- درد یا احساس ضربان زیر روکش
- حساس شدن نسبت به در معرض هوا بودن
- حساسیت نسبت به فشار در هنگام جویدن غذا
- تکان خوردن بیشتر روکش نسبت به دندانهای طبیعی
- احساس ناراحتی و درد در فک
بیشتر بخوانید : آیا بر روی روکش دندان می توان کامپوزیت انجام داد؟
در هنگام شل شدن یا جدا شدن روکش چه کنیم؟
هر زمان که متوجه لق شدن روکش دندان شدید، حتما به پزشک مراجعه نمایید. اما تا زمان فرا رسیدن نوبت، اقداماتی را باید انجام دهید تا لق شدن دندان تشدید نشود. هم چنین برای آشنایی با بهترین دندانپزشک در شمال تهران لازم است به صفحه لینک داده شده مراجعه نمایید.
- در صورت شل شدن روکش، به آن زبان نزنید و با آن بازی نکنید.
- در هنگام میل غذا، از سمت مخالف غذا را بجوید.
- میتوان از چسب موقت دندانپزشکی استفاده نمود و تا فرا رسیدن نوبت، دندان را از حساسیتها و گرمی و سردی حفظ نمود.
- میتوان از آدامس بدون قند یا چسب دندانپزشکی در زمانی که روکش دندان به طور کامل شکسته است استفاده نموده و بر روی دندان خود قرار دهید.
- اگر روکش به طور کامل کنده شد، آن را جای مطمئن قرار داده و با خود به مطب ببرید.
- اگر احساس درد دارید، از مسکنهایی مثل استامینوفن، ایبویروفن و... استفاده نمایید.
- در این زمان از خوردن غذاهای چسبناک و سفت خودداری نمایید و همچنین خوراکیهایی مثل چیپس، کراکرها و... نیز بپرهیزید.
- به آرامی اقدام به مسواک زدن و نخ دندان کشیدن نمایید.
روکش دندان قابلیت ترمیم شدن دارد؟
لق شدن روکش دندان یا به دلیل از بین رفتن چسب بوده یا به دلیل شکسته شدن خود روکش است. اگر دلیل لق شدن چسب باشد، میتوان با مراجعه به پزشک آن را اصلاح و دوباره به حالت اول بازگرداند که در این زمان پزشک معالج ابتدا حفره زیر روکش را پر کرده و روکش را سر جای خود قرار میدهد. اما اگر روکش دچار شکستگی شده باشد، نیاز به روکش جدید خواهد بود.
به هنگام افتادن روکش موقت چه کنیم؟
روکش موقت که به مدت دو هفته بر روی دندان شما قرار میگیرد و به منظور ساخت روکش اصلی است. در این زمان تا جای ممکن از خوردن غذاهای سخت و سفت و چسبناک بپرهیزید، چرا که تنها با چسب موقت چسبانیده میشوند. در زمان افتادن و یا لق شدن روکش موقت با پزشک خود تماس گرفته و از او بخواهید تا دستورات لازم را صادر نماید.
بیشتر بخوانید : روکش تمام سرامیک دندان چیست؟ هزینه 1402
چگونه از لق شدن روکش پیشگیری کنیم؟
در زمان قرار گیری روکش در دهان بهتر است یک سری کارها و مراقبهایی را پیش گرفته تا از لق شدن روکش جلوگیری نمایید که این مراقبها شامل:
- به طور مرتب و منظم دو بار در روز مسواک بزنید.
- نخ دندان را فراموش نکنید.
- از خوردن یخ بپرهیزید.
- خوردن غذاهای و خوراکیهای سفت و چسبناک ممنوع.
- از مسواک بین دندانی برای حذف مواد غذایی و پلاکهای موجود بین دندان و روکش استفاده نمایید.
- استفاده از محافظ دندان برای بیمارانی که در شب عادت به دندان قروچه و فشردن دندانها بر روی هم دارند، الزامی است.
سخن پایانی
روکش دندان که یکی از واجباب در دهان و دندان است، باید مورد توجه و مراقبت قرار گیرد. گاهی بر اثر فشار وارده یا عادات نادرست در سبک زندگی شاهد لق شدن روکش دندانها خواهیم بود. نشانههایی وجود دارد تا تشیخص دهیم آیا روکش دندان لق شده است یا خیر، که با مشاهده این نشانهها، باید خود را سریعا به مطب پزشک معالج رساند. همچنین با انجام ندادن برخی کارها میتوان از روکش دندان خود محافظت نمود و از درد و ناراحتی دوری کرد.