ساعت بیولوژیکی بدن که در هیپوتالاموس مغز قرار دارد، از هزاران سلول عصبی تشکیل شده است و عملکردها و فعالیت های بدن را تنظیم می کند. این ساعت مرکزی که توسط گروهی از سلول های مغزی به نام هسته های سوپراکیاسماتیک ایجاد شده است، ساعت های شبانه روزی موجود در تمام اندام های بدن که ساعت های محیطی نامیده می شوند را هماهنگ می کند.
به گزارش سیناپرس، تا پیش از این تصور می شد که همگام سازی چرخه شبانه روزی در پستانداران، مکانیسم یک طرفه ای است که در آن هسته های سوپراکیاسماتیک به تنهایی ساعت های محیطی را هماهنگ می کنند؛ اما محققان مرکز ملی پژوهش های علمی فرانسه، در مطالعه اخیر خود نشان داده اند که کبد نیز بر ساعت های محیطی تأثیر می گذارد.
بیشتر بخوانید: خواب راحت ندارید؟ این 5 نکته را امتحان کنید
یافته ها نشان داد: سلول های کبد، می توانند بر کل فیزیولوژی ریتمیک حیوانات از جمله ساعت های محیطی آنها تأثیر بگذارند.نتایج این مطالعه همچنین نشان داد: تغییر ساعت کبدی در شرایط پاتولوژیک مانند سیروز، می تواند بر عملکرد هماهنگ سازی ساعت مرکزی تأثیر بگذارد. این امر، به نوبه خود می تواند کل فیزیولوژی شبانه روزی، از جمله چرخه خواب و بیداری را تحت تاثیر قرار دهد و به ایجاد بیماری متابولیک کمک کند. دانشمندان اظهار داشته اند، بازگرداندن ریتم بیولوژیکی مختل شده کبد می تواند برای متابولیسم بدن مفید باشد. یافته های تحقیقاتی در مجله Science Advances منتشر شده اند.