از آن جایی که اعتماد به نفس در هر شخصی نقشی بسیار مهم در موفقیت های شغلی و مالی و روابط اجتماعی او دارد، در این مجال می خواهیم به راهکار های اساسی و مهم برای بالا رفتن اعتماد به نفس در فرد بپردازیم.
در واقع اولین تلاش ها و سنگ بنا ها برای افزایش اعتماد به نفس در هر فرد در نظام خانواده او پی ریزی می شود. والدین یک شخص اولین کسانی هستند که می توانند با تعریف ها و تشویق های واقعی از توانایی ها و استعداد های شخص اعتماد به نفس او را بالا ببرند و یا برعکس با کوبیدن نقطه ضعف های یک شخص بر سر او باعث پایین آوردن اعتماد به نفس وی شوند.
پس اگر به دنبال بالا بردن اعتماد به نفس کودکان خود هستید، از هیچ تشویق و تعریفی دریغ نکنید و در هر فرصتی توانایی ها و استعداد ها و زیبایی های فرزند خود را در جمع و یا در خلوت دو نفره خود بیان کنید.
اگر هم خود بزرگسال هستید و از سن تشویق و تایید خانواده گذر کرده اید که بهتر است خودتان خود را تشویق و تایید کنید. می توانید برای هر موفقیت کوچک در ایجاد عادات خوب یا انجام کارهای مثبت به خود پاداش یا هدیه بدهید. مثلاً برای انجام یک ساعت پیاده روی یا ورزش برای خود نوشیدنی یا خوراکی مورد علاقه خود را بخرید. یا دیدن یک فیلم یا یک ساعت خواب بیشتر را به خود هدیه کنید.
همچنین ایجاد عادت های مثبت و یا جایگزین کردن عادت های منفی با رفتار های مثبت می تواند در شما ایجاد حس اعتماد به نفس کند. برای مثال ترک سیگار یا الکل و جایگزینی آن با عادت های مثبت مانند ورزش یا پیاده روی در افزایش اعتماد به نفس شما نقش بسیار موثری دارند. در ادامه این مطلب از سایت برترین ها راهکار های مهم و اساسی برای بالارفتن اعتماد به نفس را به طور کامل توضیح خواهیم داد.
 

افزایش اعتماد به نفس در مردان

 

راهکارهای رفتاری برای بالا رفتن اعتماد به نفس

ایجاد حس های مثبت و شادی در دیگران و کمک کردن به افراد نیز می تواند به بالا رفتن اعتماد به نفس شما بیانجامد. هر لبخندی که بر اثر رضایت بر لبان شخص دیگری می نشانید در واقع مهر تاییدی است بر روح و روان شما و باعث ارتقای روح و شخصیت شما می گردد. بنابراین از هر فرصتی که برای کمک کردن شما به دیگران پیش می آید، استقبال کنید و از انجام کمک دریغ نورزید. این کار ها می تواند از کوچک ترین کمک ها به کودکان و فرزندان شما شروع شود و تا بزرگ ترین کمک های مالی به افراد فقیر جامعه یا کمک های فکری و خدمات به ارباب و رجوع محل کار شما ادامه داشته باشد. 
راهکار دیگر برای افزایش اعتماد به نفس در افراد بالغ تعیین اهداف کوچک مالی و یا شغلی و رسیدن به آن هدف ها است. فقط نکته ای که در این روش وجود دارد، آن است که اهداف بسیار بزرگ و دست نیافتنی تعریف نکنید. بلکه اهداف شما بایستی قابل دسترس و معقول باشند و با توجه به امکانات شما شکل گرفته باشند. مثلاً برای شخصی که بیکار است، تعیین هدف مالی رسیدن به درآمد ماهیانه ده میلیون تومان یک هدف غیر معقول و دست نیافتنی است. زیرا این شخص هنوز به شغلی که در آن کسب درآمد داشته باشد، نرسیده است. برای این شخص می تواند پیدا کردن یک شغل مناسب در طی چند ماهه آینده یک هدف عقلایی باشد.
یادگیری و آموزش نیز از آن دسته کارهای مفیدی است که در افزایش اعتماد به نفس شما تاثیر به سزایی دارد. امروزه با گسترش فضا های مجازی تقریباً می توان گفت که هر نوع آموزشی به صورت رایگان در فضای وب وجود دارد. بنابراین حتی بدون نیاز به پرداخت هزینه می توانید روش های یادگیری را بشناسید و از این روش ها برای آموزش استفاده کنید.

 

چه روش‌هایی برای  افزایش اعتماد به نفس وجود دارد؟

ورزش کردن نیز از جمله راهکار های دیگر برای افزایش اعتماد به نفس شما محسوب می شود. زیرا علاوه بر افزایش قدرت عضلانی و بدن شما با به جریان انداختن انرژی های حیاتی در بدن باعث جلوگیری از استرس و افزایش شادی و نشاط در فرد می شود.
لیست کردن و به یاد آوردن موفقیت ها و پیروزی های شما نیز نقش بسیار مهمی در بالا بردن اعتماد به نفس شما دارد. تمام موفقیت های تحصیلی و شغلی از زمان کودکی تا به الان را در یم برگه کاغذ بنویسید و به خود بابت خلق آن ها افتخار کنید. این افتخار کردن به خود نه تنها موجب خودستایی نمی شود بلکه در سلامت روانی و بالا رفتن اعتماد به نفس شما بسیار تاثیر دارد.
انجام دادن کارهای عقب افتاده یا به عمد به تعویق انداخته شما نیز می تواند در بالا بردن اعتماد به نفس شما موثر باشد. زیرا همیشه در گوشه ذهن شما به عنوان ترس هایی خودنمایی می کنند. به همین دلیل نیز سری بزنید به پروژه های درسی یا کاری عقب افتاده خود و سعی کنید آن ها را به اتمام برسانید. تکمیل هر کار یا پروژه دانشگاهی می تواند یک گام بزرگ برای افزایش اعتماد به نفس شما باشد.
علاوه بر آن سعی کنید از پذیرش تصمیم های بدون اراده خود جلوگیری کنید. به این معنی که در روبایستی های اجتماعی یا فامیلی یا خانوادگی قرار نگیرید و یا نخواهید تحت تاثیر آن الزامات بی پایه و اساس تصمیم گیری کنید. این تصمیم ها در پایین آوردن اعتماد به نفس شما نقش دارند. همیشه  بر اساس آنچه واقعاً برایتان اهمیت دارد، تصمیمات عاقلانه بگیرید. به خصوص تصمیم های مهم زندگی خود مانند انتخاب همسر یا شغل را بر مبنای اولویت های خود بگیرید و از تصمیم گیری بر اساس اراده دیگران سر باز بزنید.

 

اعتماد به نفس قوی داشته باشیم

 

تاثیر محیط بر افزایش اعتماد به نفس

دیگر روش ها به منظور افزایش اعتماد به نفس ، قرار گرفتن در میان افرادی است که شما را تشویق می کنند و حامی و مشوق شما هستند. به جای این که در میان افرادی قرار بگیرید که شما را دست کم می گیرند و دائماً نقطه ضعف های شما را یاد آوری می کنند، وقت خود را بیشتر با افرادی بگذرانید که مشوق شما هستند. زیرا این افراد اعتماد به نفس شما را تقویت می کنند.
پذیرش اشتباهات قبلی خود یکی دیگر از راهکار های بالا بردن اعتماد به نفس است. به خود اجازه اشتباه کردن بدهید و از پذیرش اشتباهات قبلی خود خجالت زده نباشید. هر انسانی حق تجربه کردن دارد و گاهی این تجربه ها ممکن است بهای بیشتری را در زندگی داشته باشند. از پرداخت بهای اشتباهات گذشته شرمگین و خجالت زده نباشید و این حق را به خود بدهید که ممکن است گاهی در تصمیم گیری اشتباه کنید و این ها همه تجربیات زندگی هستند.
تمیزی و نظم محل اطراف شما در بالا بردن اعتماد به نفس شما نقش موثری دارد. بنابراین اگر محیط کار یا محل زندگی شما بی نظم و نامرتب است، وقت بگذارید تا آن جا را کاملاً تمیز و مرتب کنید. به این شکل بیشتر به خودتان افتخار می کنید و حس بهتری نیز به محیط کار و محل زندگی خود پیدا می کنید.
علاوه بر آن سر و وضع مناسب و لباس های شایسته و در خور شان نیز به بالا رفتن اعتماد به نفس فرد کمک بزرگی می کنند. در نتیجه سعی کنید همیشه مرتب و تمیز لباس بپوشید و تا حد امکان خوش پوش و شایسته به نظر برسید. زیرا هر چقدر حس شما نسبت به خودتان بهتر باشد، اعتماد به نفس شما قوی تر است. داشتن برخی بیماری ها می تواند افراد را از محیط شاد دور کرده و به غم و اندوه فرو ببرد. برای مثال تیروئید و تاثیر آن بر افسردگی می تواند زندگی شاد شما را از این رو به آن رو کرده و موجب گوشه گیری و کاهش اعتماد به نفس در شما گردد. پس برای تحقق این امر ابتدا از سلامت جسمی خود مطمئن شوید.

مهم ترین تکنیک برای پیاده سازی اعتماد به نفس

از جمله تکنیک ها برای اعتماد به نفس انجام دادن کارهای دلخواه و آرزوهای شخصی است. بنابراین لیستی از فعالیت های دلخواه و مطلوب خود تهیه کنید و به انجام آن ها بپردازید. البته لازم به ذکر است که این کارهای دلخواه نباید به هیچ وجه به شما و دیگران آسیبی برساند. برای مثال شاید کسی بگوید من از کشیدن سیگار لذت می برم. ولی این یک عادت مضر و مخرب است که علاوه بر شما به افراد دیگر حاضر در آن مکان نیز صدمه جسمی و ریوی می رساند. بنابراین منظور از انجام فعالیت های دلخواه، عادت های مثبت و صحیح اجتماعی است و نه هر کاری که ذهن شما آن را مطلوب بپندارد.
علاوه بر آن دیدگاه مثبت شما نسبت به جسم تان و وزن دلخواه شما نیز می تواند بر بالا رفتن اعتماد به نفس شما تاثیر بگذارد. بنابراین در اولین فرصت نسبت به اصلاح قد و هیکل خود بکوشید و ورزش های مخصوص برای تناسب اندام را انجام دهید تا در کل از ترکیب جسم و هیکل خود راضی باشید.
تکنیک دیگر تمرین برای نه گفتن مودبانه است. تمرین کنید که به هر درخواست غیر دلخواه تان به آسانی و مودبانه نه بگویید. زیرا هر فردی لازم نیست که به تمام درخواست هایی که از او می شود، جواب بله بدهد. این کار یعنی همیشه بله گفتن به همه اطرافیان، نشانه قربانی بودن شما است و به معنی عدم اعتماد به نفس شما تلقی می شود. یک انسان با اعتماد به نفس بالا باید بتواند در هر شرایطی و به هر کسی نه بگوید. حتی به افراد خانواده خود و یا به عزیزترین افراد زندگی اش. بنابراین نه گفتن را تمرین کنید و شهامت نه گفتن را در خود ایجاد کرده و تقویت نمایید.
 

نشانه های اعتماد به نفس بالا

راه حل ساده برای بالا رفتن اعتماد به نفس

یکی دیگر از تکنیک های مفید برای بالا رفتن اعتماد به نفس برنامه ریزی روزانه برای فعالیت ها و دنبال کردن آن برنامه ها برای اجرا و مشاهده پیشرفت خودتان است. برای مثال یک خانم خانه دار برنامه ای برای کم کردن وزن خود در منزل می ریزد. هر روز مدت زمان مشخصی را به انجام نرمش های ساده ویژه کاهش وزن انجام می دهد و یک رژیم غذایی مناسب را نیز در پیش می گیرد. بدین ترتیب او با وزن کردن هر چند روز یکبار خود پی به کاهش وزن تدریجی خود می برد و برای رسیدن به تناسب اندام دلخواه خود فعالیت می کند. مشاهده این پیشرفت در اهداف شخصی وی به تقویت اعتماد به نفس او کمک می کند. ضمن آن که داشتن اندامی متناسب نیز بر اعتماد به نفس او می افزاید.
همچنین است حذف عادت های بد و مخرب مانند ترک سیگار یا ترک الکل که با پیشرفت تدریجی در آن ها به تقویت اعتماد به نفس خود کمک می کنید. برای مثال یک آقای جوان سیگاری که قبلاً در طی روز ده عدد سیگار می کشیده است، تصمیم به کم کردن تعداد سیگار های استعمال شده خود در روز می کند. هر روز تصمیم می گیرد یک عدد از سیگار هایی را که در طی شبانه روز می کشیده است، کم کند. در طی ده روز به یک عدد سیگار استعمال شده در یک شبانه روز می رسد و به راحتی می تواند آن یک عدد سیگار را هم ترک کند. 
به همان نسبت می تواند از محل ذخیره پولی که بابت سیگار پرداخت می کرده است، برای خود خوراکی های خوشمزه ای را به عنوان جایزه بخرد. به این ترتیب در طی یک مدت زمان کوتاه هم به سلامتی دست پیدا می کند و هم یک عادت مخرب را ترک کرده است.

مهم ترین راهکار برای بالا رفتن اعتماد به نفس

حذف افراد منفی از دایره روابط اجتماعی خود و یا قطع و اصلاح روابط سمی با افراد منفی اطراف خود نیز در بالا رفتن اعتماد به نفس هر فرد تاثیر به سزایی دارد. دوستان، همکاران و حتی افراد فامیلی که دارای انرژی های منفی و تضعیف کننده روحیه ما هستند، جزء انسان های سمی اطراف ما به حساب می آیند. برای تقویت اعتماد به نفس خود باید روابط با این افراد را قطع کنید. با شهامت به آن ها نه بگویید و سعی کنید که وقت کمتری از روز های خود را با آن ها بگذرانید. حتی اگر در اعضای خانواده خود فردی هست که دائماً نقطه ضعف ها و شکست های شما را یادآوری می کند، باید حتی المقدور برخورد های خود را با او کم و کمتر کنید. این کار علاوه بر کمک به افزایش اعتماد به نفس شمامی تواند درمان موثر برای افسردگی نیز باشد.
می توانید اتاق خود را با او جدا کنید و یا با لحنی دوستانه به آن عزیز بگویید که این صحبت های منفی او درباره خود را نمی پسندید و به همین دلیل تمایلی ندارید با او وقت بگذرانید. در هر صورت یاد بگیرید که وارد روابط سمی و مخرب با انسان های منفی نگر نشوید و یا اگر بر حسب ضرورت های خانوادگی با آن ها برخورد دارید، واکنش ها را مدیریت کنید تا کمترین آسیب به اعتماد به نفس شما وارد شود.
از پذیرفتن نقشه های چند گانه در برابر دیگران بپرهیزید. این کار هم برای شما انتقادات زیادی را در بر خواهد داشت و هم وظایف شما را سنگین تر می کند و در صورت انجام ندادن آن ها اعتماد به نفس شما ضعیف می شود. برای مثال همسرانی که علاوه بر همسر بودن، نقش مادری را نیز بازی می کنند، هم توقع طرف مقابل را از خود بالا می برند و هم در صورت برآورده نکردن انتظارات وی، دچار تضعیف اعتماد به نفس می شوند. 
 

ویژگی افراد با اعتماد به نفس

 

تکنیک های رفتاری برای بالا رفتن اعتماد به نفس

تکنیک های رفتاری دیگری که سبب تقویت اعتماد به نفس شما می شود، عبارت است از بهره بردن از فرصت ها و استفاده به موقع از شانس هایی که هر روز به ما رو می کند. در واقع حضور در لحظه و آگاهی از فرصت هایی که در هر لحظه از سمت جهان هستی در اختیار ما قرار می گیرد، موجب ایجاد حس های خوب در ما و تقویت اعتماد به نفس ما می شود. بنابراین از همین امروز شروع کنید و از فرصت های پیش رو به بهترین وجه ممکن استفاده کنید و از افزایش اعتماد به نفس خود لذت ببرید.
تکنیک رفتاری دیگری که شاید چندان شاخص به نظر نرسد، کمک گرفتن از دیگران است. بله به همین سادگی، اجتناب از انجام کارهای سخت به تنهایی و کمک خواستن از دیگران برای مشارکت در انجام کارها می تواند به اعتماد به نفس شما کمک کند. البته باید توجه داشته باشید که هر شخصی قدرت انتخاب دارد و ممکن است برخی افراد نیز به درخواست کمک شما جواب منفی بدهند. به هر حال نباید از این آزادی بیان دیگران ناراحت و دلخور شوید. حتی فرزندان شما نیز اجازه دارند که به درخواست کمک شما نه بگویند. با این وجود همیشه مشارکت دیگران  با شما در انجام کارهای دشوار برای شما می تواند اعتماد به نفس شما را تقویت نماید.
 

دلایل عدم اعتماد به نفس

جمع بندی 

راهکار های زیادی برای بالا بردن اعتماد به نفس وجود دارد. از آن جمله می توان به تشویق و تایید دیگران و یا پاداش دادن به خود در هنگام کسب موفقیت و پیروزی هایی هر چند کوچک اشاره کرد. همچنین تعیین اهداف در دسترس و عقلایی و تلاش برای رسیدن به آن ها نیز می تواند در تقویت اعتماد به نفس شخص موثر باشد.
علاوه بر آن انجام دادن کارهای معوقه خود نیز می تواند باعث بالا رفتن اعتماد به نفس فرد شود. ضمن آن که کمک کردن به دیگران و ایجاد شادی و حس های مثبت در اطرافیان نیز می تواند سبب تقویت اعتماد به نفس شخص شود. به علاوه شهامت نه گفتن به دیگران  و اجتناب از پذیرش تصمیم های بدون اراده در زندگی خودمان نیز باعث افزایش اعتماد به نفس ما می شود. ما در سایت برترین ها بهترین روانپزشک در تهران به معرفی کرده ایم تا در این راه همراه و همگام شما باشند.