فهرست:
اطلاعات کلی در رابطه با خارپاشنه
علائم و علت های خارپاشنه چیست؟
علت خارپاشنه
چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟
روش های درمان خارپاشنه پا
کلام پایانی
عارضهای که موجب التهاب در لیگامانهای کف پا میشود به خارپاشنه معروف است. خارپاشنه باعث میشود تا فرد زمانی که کف پای خود را بر روی زمین میگذارد درد شدید احساس کند. رباتهایی که از ابتدا تا انتهای کف پا وجود دارند و استخوان پاشنه پا را به انگشتان متصل مینمایند، همان لیگامانهای کف پا محسوب میشوند. در واقع وجود قوس کف پا نیز به لیگامانهای بلند و نازک ارتباط دارد. در صورتی که یک زائده استخوانی در ناحیه پاشنه به وجود بیاید در واقع به اصطلاح خارپاشنه پدید آمده است. این زائده دقیقاً در جایی که استخوان پاشنه به رباط فاشیای کف پا متصل میشود به وجود خواهد آمد. عوامل بسیار متعدد و گوناگونی وجود دارد که باعث به وجود آمدن خارپاشنه میشود. تا انتهای این مقاله از سایت برترین ها همراه ما باشید.
بیشتر بخوانید : بهترین راهکار برای درمان خارپاشنه
اطلاعات کلی در رابطه با خارپاشنه
خارپاشنه به مرور زمان به وجود میآید به همین دلیل بیشتر افراد و بیماران از این عارضه اطلاعی ندارند. در واقع زمانی که بیمار احساس درد شدیدی در قسمت کف پا میکند اقدام به درمان ضروری میشود. نکته جالب و حائز اهمیت در رابطه با خارپاشنه این است که این زائده به خودی خود دردی به وجود نمیآورد و زمانی که تیزی این زائده وارد بافت نرم کف پا میشود فرد دچار درد شدیدی خواهد شد. زائدهای که تحت عنوان خارپاشنه شناخته میشود با چشم غیر مسلح قابل دیدن نخواهد بود.
طول خارپاشنه به طور معمول حدود ۲ سانتیمتر است. برای درمان خارپاشنه روشهای زیادی وجود دارد به عنوان مثال متخصص میتواند از جراحی و همچنین روشهای غیر جراحی برای درمان این عارضه استفاده نمایید. همان طور که گفتیم به دلیل اینکه که خارپاشنه دارای علائم واضحی در زمان بروز نیز از این بیماری به عنوان یک بیماری خاموش نیز نام میبرند.
علائم و علت های خارپاشنه چیست؟
در حقیقت خارپاشنه دارای علائم و نشانههایی است که لازم است به آنها دقت کافی داشته باشید این علائم میتواند مانند درد در ناحیه پاشنه پا و کف پا باشد. در واقع بیماری که به عارضه خارپاشنه مبتلا است در ابتدای حرکت درد بیشتری را احساس میکند. در حقیقت درد به میزانی است که بیمار نمیتواند به حرکت ادامه دهد. همچنین یکی دیگر از علائم و نشانههای وجود خارپاشنه احساس سوزش و سفتی و همچنین درد در ناحیه پاشنه پا است زمانی که بیمار ناحیه آسیب دیده را لمس میکند متوجه یک احساس گرما در این ناحیه میشود. لازم است دقت کنید برخی از بیماریها هیچ گونه علائم و نشانه خاصی ندارند و برای تشخیص آنها لازم است تا از آزمایشات تصویربرداری استفاده کنید.
علت خارپاشنه
به طور کلی میتوان گفت افرادی که به عارضه خارپاشنه مبتلا شدهاند از التهاب کف پا احساس ناراحتی دارند. دلیل این التهاب رسوب ماده معدنی کلسیم در قسمت پاشنه پا خواهد بود. این رسوب به مرور زمان باعث میشود تا بیرون زدگی استخوان در این قسمت را شاهد باشیم. در واقع زائده استخوانی همان رسوب ماده معدنی کلسیم در استخوان است. علتهایی که باعث به وجود آمدن خارپاشنه میشود میتواند آرتروز و همچنین اضافه وزن باشد.
استفاده از کفشهای نامناسب و مشکلات راه رفتن و همچنین استفاده از کفشهای کهنه میتواند منجر به بروز عارضه خارپاشنه شود. لازم به ذکر است افرادی که زیاد از دمپایی استفاده میکنند نیز مستعد ابتلا به عارضه خارپاشنه هستند. کبودی پاشنه پا نیز از علتهای دیگری است که در خارپاشنه مؤثر است. یکی از علتهایی که باعث بروز خارپاشنه میشود و بسیاری از افراد متأسفانه از آن اطلاعی ندارند، پرونیشن است.
پپرونیشن یا چرخش کف پا به خارج به دلیل فشار بیش از حد وارد میشود. در این گونه مواقع نیز امکان بروز خارپاشنه وجود دارد. قوس زیاد کف پا نیز میتواند منجر به ابتلاء خارپاشنه شود. بسیاری از ورزشکاران و کسانی که ضربات متعددی با کف پا وارد میکنند به مرور زمان دچار عارضه خارپاشنه میشوند. همچنین دوندگانای که به صورت مکرر اقدام به دویدن میکنند و به دلیل نداشتن و رعایت نکردن اصول ورزشی استفاده نکردن از کفش ورزشی مناسب دچار این عارضه میشود.
راه رفتن بر روی سطوح ناهموار نیز از علتهای دیگر خارپاشنه است. افزایش سن بالا رفتن سن باعث میشود تا جنس بافت فاشیای پلانتار تغییر نماید به همین دلیل افرادی که دارای سن زیادی هستند امکان ابتلا به خارپاشنه دارند.
چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟
اگر بخواهیم مهمترین علامت وجود خارپاشنه را معرفی کنیم باید بگوییم احساس درد در ناحیه پاشنه پا به عنوان مهمترین علامت به حساب میآید. در حقیقت بسیاری از بیماران که به عارضه خارپاشنه مبتلا هستند پس از این که درد شدیدی را در قسمت کف پا احساس میکنند به متخصص ارتوپد مراجعه میکنند. به طور کلی در صورتی که پس از رانندگی یا نشستن اقدام به حرکت کرده و درد شدیدی در ناحیه پاشنه و کف پا حس میکنید، احتمال مبتلا شدن شما به خارپاشنه زیاد است.
در این صورت حتماً باید به متخصص مراجعه کنید و روند درمان را آغاز نمایید. در بعضی از مواقع نیز مشاهده شده بیماران حتی در زمان راه رفتن نیز این درد را تجربه میکنند. پیشنهاد میکنیم در صورتی که علائم این چنینی را مشاهده کردید به متخصص ارتوپد مراجعه کرده تا پیش از اینکه بیماری شدت بیشتری بگیرد متخصص ارتوپد بتواند با روشهای غیر جراحی درمان را انجام دهد.
روش های درمان خارپاشنه پا
برای درمان خارپاشنه موارد بسیار مهم و حائز اهمیت وجود دارد که انجام آنها میتواند در درمان این عارضه بسیار تأثیرگذار و مؤثر باشد. بر همین اساس لازم است تا توجه داشته باشید که استراحت و تغییر سبک زندگی اولین قدم برای درمان خارپاشنه پا محسوب میشود. اگر به عارضه خارپاشنه پا مبتلا هستید حتماً استراحت و پرهیز از فعالیتهای پر تنش را کنار بگذارید چرا که این فعالیتها باعث افزایش بیماری خواهند شد. نکته دیگری که در درمان خارپاشنه بسیار تأثیرگذار خواهد بود، استفاده از کمپرس سرد است.
کمپرس سرد شدت جریان خون در ناحیهای که دچار آسیب و التهاب شده است را به میزان چشمگیری کاهش میدهد. در حقیقت با کاهش خون در ناحیه ملتهب نیز کاهش پیدا میکند. از کمپرس سرد میتوانید ۳ تا ۴ بار در روز و هر بار به مدت ۱۵ دقیقه استفاده کنید. تزریق داروهای ضد التهابی نیز در کاهش درد و همچنین در درمان خارپاشنه مؤثر است. به همین دلیل بسیاری از افرادی که به این عارضه مبتلا هستند با تجویز متخصص اقدام به مصرف داروهای ضد التهابی میکند. این داروها میتوانند احساس درد را در ناحیه قوس و پاشنه پا از بین ببرد.
تمرینات فیزیوتراپی و کششی یکی دیگر از فرآیندهای درمان به حساب میآید. در حقیقت بیمارانی که به عارضه خارپاشنه مبتلا هستند باید توجه داشته باشند که استفاده از تمرینات فیزیوتراپی و کششی از ملزومات درمان به حساب میآید برای داشتن نتیجه بهتر میبایست حرکات را به درستی و با اصول صحیح انجام دهید چرا که هر حرکتی دارای دامنه حرکتی مخصوص به خود است و همچنین در بازه زمانی مناسبی باید انجام شود.
تمرینات فیزیوتراپی و کششی میتوانند باعث کشش عضلات در ناحیه پاشنه و فاشیای کف پا شوند. در این زمینه حتماً با متخصص فیزیوتراپ در ارتباط باشید تا مناسبترین حرکاتی را که برای درمان خارپاشنه تأثیرگذار است را آموزش ببینید. برای درمان خارپاشنه استفاده از کفیهای مناسب کفش پیشنهاد میشود. کفیهای مناسب کفش در واقع باعث میشوند تا فشار به صورت یکسان و یکنواخت در سطح کف پا پخش شود.
یکی از بهترین راه های درمان استفاده از لیزر شاک ویوتراپی است که با سر زدن به صفحه لینک داده شده می توانید با بهترین مراکز فیزیوتراپی که از این دستگاه استفاده می کنند آشنا شوید.
این کفیها را باید در طول روز استفاده کرد مخصوصاً افرادی که پیادهروی بیشتری دارد و یا مدت زمان بیشتری را ایستاده هستند کفیهای مناسب میتواند باعث تسکین درد نیز در ناحیه آسیب دیده شود. یکی از روشهایی که برای درمان خارپاشنه از آن استفاده میشود روش امواج صوتی است. در این روش که به نام شاک ویو تراپی شناخته میشود به وسیله امواج صوتی در ناحیه پاشنه تحریک میکنند که در نهایت این روش منجر به بهبودی خارپاشنه میشود.
روش دیگری که برای درمان خارپاشنه استفاده میشود جراحی خارپاشنه است. به طور کلی میتوانیم ۹۰ درصد بیماران بدون نیاز به عمل جراحی و با روشهای غیر جراحی درمان میشوند اما در صورتی که شرایط بیمار به گونهای بود که روشهای غیر جراحی برای درمان خارپاشنه نتیجه بخش نبود، متخصص با در نظر گرفتن شرایط موجود اقدام به جراحی خارپاشنه میکند.
همان طور که گفتیم تنها افراد کمی از جراحی خارپاشنه برای درمان استفاده میکنند. همچنین باید توجه داشته باشید درمان کامل خارپاشنه زمانبر است و دوره نقاهت نسبتاً طولانی دارد. در زمان بهبودی خارپاشنه باید توجه داشته باشید تا نکات زیر را به درستی رعایت کنید.
- استراحت دادن به پا در دوران بهبودی خارپاشنه بسیار مهم است.
- استفاده از یخ میتواند التهاب موجود در ناحیه آسیب دیده را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
- به کار بردن تجهیزات حمایتی در روند بهبود درمان خارپاشنه بسیار تأثیرگذار است.
بیشتر بخوانید : درمان خار پاشنه پا با لیزر شاک ویو تراپی
کلام پایانی
بسیاری از افراد عارضه خارپاشنه مبتلا هستند. در حقیقت عارضه خارپاشنه به دلایل مختلفی مانند اضافه وزن میتواند به وجود بیاید. این عارضه در واقع رسوب ماده کلسیم در کف پا است که باعث به وجود آمدن یک زائده استخوانی در این قسمت میشود. این زائده زمانی که به بافت نرم پا وارد میشود باعث بروز درد خواهد شد. برای درمان خارپاشنه میتوان از روشهای جراحی و همچنین روشهای غیر جراحی استفاده کرد. لازم به ذکر است بسیاری از بیماران برای درمان از روشهای غیر جراحی استفاده میکنند و اندکی از بیماران مجبور به جراحی برای درمان خارپاشنه میشوند.