تا حالا به این سوال فکر کرده‌اید که آیا سلامت دندان شما در دوران بارداری روی دندان‌های کودک شما تأثیر میگذارد یا خیر؟
در این مقاله از سایت برترین ها قصد داریم به موضوع تاثیر خرابی دندان مادر بر دندان نوزاد بپردازیم پس با ما همراه باشید.

تاثیر خرابی دندان مادر بر دندان نوزادان


بیشتر بخوانید : بهترین زمان مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری


اثرات بارداری و سلامت دهان و دندان بر دندان‌های نوزاد

اگر باردار هستید، می‌دانید که انتخاب‌های سبک زندگی شما می‌تواند روی سلامت کودک در دوران بارداری و هنگامی که به دنیا می‌آید تأثیر گذار باشد. پزشک متخصص زنان و زایمان بدون شک مصرف ویتامین‌های دوران بارداری، محدود کردن کافئین و اجتناب از سیگار و الکل را به شما توصیه کرده است. اما آیا پزشک به شما گفته است که رعایت بهداشت دهان و دندان برای سلامتی کودکتان مهم است؟
به نقل از سایت hurstpediatricdentistry، بهداشت ضعیف دهان و دندان در زنان باردار میتواند با پره اکلامپسی، زایمان زودرس، نوزادان کم وزن و نوزادان با افزایش خطر پوسیدگی دندان مرتبط شود. اگر چه مراقبت‌های بهداشتی دهان و دندان بخش مهمی از مراقبت‌های دوران بارداری است اما، اغلب نادیده گرفته می‌شود.

سلامت دهان و دندان چه تاثیری روی بارداری دارد؟

اگر چه دلیل ارتباط سلامت دهان و دندان با بارداری به خوبی شناخته و درک نشده است، اما مطالعات مکررا ارتباط بین بیماری پریودنتال (لثه) در زنان باردار با زایمان زودرس، نوزادان کم وزن و ... را نشان داده است. در واقع، یک مطالعه نشان داد که تقریباً 18 درصد از نوزادان نارس و کم وزن به دلیل بیماری پریودنتال در مادران خود نارس به دنیا آمده‌اند.
همه ما میدانیم نارس بودن نوزاد و یا وزن کم هنگام تولد با خطر مرگ و میر یا افزایش خطر ابتلا به برخی از مشکلات سلامتی در نوزاد همراه است.
همچنین مطالعات نشان می‌دهند که بیماری پریودنتال در مادران باردار ممکن است شانس ابتلا به پره اکلامپسی را افزایش دهد. پره اکلامپسی یک اختلال فشارخون جدی مرتبط با بارداری است که می‌تواند منجر به زایمان زودرس، مرده زایی و سکته شود. یک مطالعه دیگر نشان داد که زنان باردار مبتلا به پره اکلامپسی 3.5 برابر بیشتر از زنان غیر پره اکلامپسی در معرض ابتلا به بیماری پریودنتال هستند.

مشکلی که وجود دارد این است که، در بارداری احتمال ابتلا به بیماری پریودنتال و افزایش شدت آن وجود دارد. تغییرات هورمونی در دوران بارداری می‌تواند لثه‌های شما را تحت تاثیر قرار دهد و ممکن است منجر به وضعیتی به نام ژنژیویت بارداری (التهاب و خونریزی لثه در دوران بارداری) شود.

مضرات شیر برای دندان


بیشتر بخوانید : بهترین دندانپزشکی در لواسان


تاثیر سلامت دندان مادر در بارداری بر دندان نوزاد

همانطور که گفته شد بهداشت دهان و دندان در بارداری میتواند روی سلامت نوزاد اثرگذار باشد اما آیا روی دندان نوزاد هم اثر میگذارد؟
به طور خلاصه باید گفت بله!
تاثیر خرابی دندان مادر بر دندان نوزاد، اینگونه است که وجود پوسیدگی درمان‌ نشده در دهان مادر می‌تواند خطر پوسیدگی دندان نوزاد را در کودکی یا خردسالی افزایش دهد.
پوسیدگی دندان یک بیماری عفونی و قابل انتقال است که تا حدودی ناشی از تجمع باکتری‌های پوسیدگی‌زا در دهان است. این باکتری‌ها می‌توانند از طریق بزاق از فردی به فرد دیگر، از جمله از مادر به نوزاد تازه متولد شده، منتقل شوند.

یکی از شناخته شده‌ترین انواع باکتری‌های پوسیدگی‌زا، استرپتوکوک موتانس (MS) است. سطح استرپتوکوک موتانس (MS) در داخل دهان فرد به عنوان شاخصی برای سطح خطر پوسیدگی فرد استفاده می‌شود، به عبارت دیگر میتوان اینطور گفت که MS بیشتر در داخل دهان فرد به معنای خطر بالاتر ابتلا به پوسیدگی است.
این باکتری می‌تواند درست از بدو تولد در دهان نوزاد شروع به فعالیت کند، حتی قبل از اینکه نوزاد دندانی داشته باشد. هر چه سطح این باکتری در دهان مادر بیشتر باشد، احتمال اینکه او باکتری را به نوزادش منتقل کند و در دهان نوزاد جمع شود هم بیشتر می‌شود. اگر باکتری استرپتوکوک موتانس به دهان نوزاد منتقل شود، پس از در آمدن دندان‌هایش، احتمال پوسیدگی دندان نوزاد بالا میرود.

خرابی دندان در بارداری


مطلب پیشنهادی سایت برترین ها : علت سوزش معده در بارداری چیست؟!


نکاتی برای سلامت دندان در دوران بارداری

بیماری پریودنتال و ایجاد باکتری استرپتوکوک موتانس اغلب قابل اجتناب هستند. برای کاهش خطر ابتلا به بیماری پریودنتال و پوسیدگی دندان، نکات زیر را برای سلامت دندان در دوران بارداری دنبال کنید تا هم شما و هم کودکتان درگیر مشکلات جدی دهان و دندان نشوید:

  • بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
  • میتوانید از دهانشویه بدون الکل در این دوران استفاده کنید.
  • بعد از استفراغ در بارداری دهانتان را با آب بشویید و حداقل یک ساعت صبر کنید و بعد از آن مسواک بزنید زیرا استفراغ دندان‌های شما را با اسید معده می‌پوشاند و می‌تواند با ایجاد دمینرالیزاسیون به دندان‌های شما آسیب برساند (به خارج شدن مواد معدنی از روی مینای دندان دمینرالیزاسیون گفته میشود)
  • مصرف کربوهیدرات‌های ساده و شیرینی‌جات را به حداقل برسانید. باکتری‌های پوسیدگی‌زا، از قند موجود در این نوع مواد غذایی تغذیه می‌کنند و از آن‌ها برای رشد و تکثیر استفاده می‌کنند. میوه‌ها و سبزیجات تازه، آجیل، پنیر، گوشت، ماهی و غلات کامل گزینه‌های بهتری هستند.
  • در دوران بارداری هم به طور منظم به  یک دندانپزشک متخصص در تهران مراجعه کنید. دندانپزشک می‌تواند به شناسایی و درمان بیماری پریودنتال و پوسیدگی دندان قبل از بدتر شدن آن‌ها کمک کند. معاینات منظم دندانپزشکی جزو مراقبت‌های ضروری دوران بارداری است.
  • اگر قصد بارداری دارید قبل از اقدام به بارداری در کنار چکاپ‌های دیگر که برای اطمینان از سلامت خود انجام میدهید برای اطمینان از سلامت دهان و دندانتان هم به دندانپزشکی مراجعه کنید.

در ضمن اگر درگیر بیماری پریودنتال و پوسیدگی دندان هستید بعد از به دنیا آمدن فرزندتان در اسرع وقت به دندانپزشک اطفال مراجعه کنید تا بتوانید از مشکلات احتمالی پیشگیری کنید.

تاثیر شیر مادر بر دندان


بیشتر بخوانید : معرفی دندانپزشک برای درمان و ترمیم دندان شیری کودکان در تهران


جمع بندی

هدف از مقاله تاثیر خرابی دندان مادر بر دندان نوزاد، ارائه اطلاعات درمورد سلامت و بهداشت دهان و دندان مادران و نوزادان است و نباید از این مطلب برای تشخیص یا درمان بیماری استفاده شود و یا جایگزین مراجعه شما به دندانپزشک شود. اگر هر گونه سوالی درمورد بیماری دهان و دندان یا درمان آن در بارداری دارید همیشه از دندانپزشک خود یا سایر ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی واجد شرایط مشاوره بگیرید.
و در آخر توصیه ما به شما این است که مراقبت‌های دهان و دندان در بارداری را جدی بگیرید زیرا این موضوع نه تنها خود شما بلکه نوزاد شما را هم درگیر میکند.