یکی از سوالات مهم و پرتکرار در دوران بارداری و قبل از آن این است که بهترین زمان مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری هفته و ماه چندم بارداری است؟
متأسفانه عموم مردم بر این باورند که مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری برای مادر و جنین مضر است. این باور اشتباه باعث می‌شود زنان باردار از مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری خودداری کنند و هم سلامت خودشان و هم فرزندشان را به خطر بیاندازند. در صورتی که با اطمینان می‌گوییم مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری نه تنها ضرر ندارد بلکه ضروری هم هست زیرا عوارض عدم درمان عفونت‌های دندانی بسیار بیشتر از داروهای دندانپزشکی است.

دندانپزشکی در دوران بارداری


بیشتر بخوانید : بهترین دندانپزشکی در لواسان


اگر نمی‌دانید که بهترین زمان مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری چه زمانی است با این مقاله از سایت برترین ها همراه باشید.

معاینات دندان‌پزشکی پیش از بارداری

به نقل از سایت westenddental، قبل از این که برای باردار شدن اقدام کنید لازم است از سلامت بدن خود اطمینان حاصل کنید.
دندان‌ها هم یکی از موارد مهمی است که باید قبل از بارداری به آنها رسیدگی شود. بارداری سلامت دهان و دندان را تحت تاثیر قرار می‌دهد و اگر دندان‌ها از قبل وضعیت خوبی نداشته باشند ممکن است در دوران بارداری مشکلاتی برای مادر و جنین ایجاد شود.
پس توصیه ما به شما این است که قبل از اقدام به بارداری برای جلوگیری از خطرات احتمالی حتما از سلامت دهان و دندان خود مطمئن شوید و چکاپ دندان قبل از بارداری را جدی بگیرید.

تاثیر بارداری روی سلامت دهان و دندان چیست؟

تغییراتی که در دوران بارداری در بدن مادر ایجاد می‌شود می‌تواند مشکلات و بیماری‌هایی برای سلامت دهان و دندان ایجاد کند. این مشکلات شامل موارد زیر می‌شوند:

  • تغییرات هورمونی که سبب التهاب، خونریزی و حساسیت لثه‌ها می‌شود، همچنین افزایش هورمون‌های پروژسترون و استروژن می‌توانند باعث لق شدن دندان‌ها شوند.
  • پوسیدگی دندان در اثر رفلاکس معده، سوزش معده در بارداری و حالت تهوع باعث اسیدی شدن محیط دهان و در نتیجه نازک شدن مینای دندان می‌شود.
  • تومورهای بارداری (گرانولوم پیوژنی)، تومورهای سرطانی نیستند. این توده‌ها به دلیل وجود پلاک دندانی روی لثه و معمولا بین دندان‌ها ایجاد میشوند.
  • رعایت کمتر بهداشت در این دوران رایج است به این دلیل که ممکن است مسواک زدن و نخ دندان کشیدن تهوع مادر را بیشتر کند.

دندانپزشکی در ماه آخر بارداری


بیشتر بخوانید : درمان پوسیدگی دندان و مسئولیت دندانپزشک


مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری ایمن است؟

سوالی که برای بیشتر خانم‌های باردار پیش می‌آید این است که اصلا مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری ایمن است؟
بله همانطور که در بالا گفته شد عوارض رفتن به دندانپزشکی در دوران بارداری نسبت به عدم درمان بیماری‌های دهان و دندان در این دوران بسیار ناچیز است.
در صورت عدم درمان به موقع مشکلات جدی و دائمی ایجاد می‌شود و برای مادر و جنین خطرناک است. به عنوان مثال اگر عفونت دندان در دوران بارداری نادیده گرفته شود و درمان نشود ممکن است عفونت وارد خون مادر شود یا فرد دچار تحلیل لثه و از دست دادن دندان شود و همچنین ممکن است خانم باردار دچار زایمان زودرس شود.

پس می‌توانیم با اطمینان به سوال مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری ایمن است؟ پاسخ دهیم و بگوییم در صورت مشکلات دهان و دندان نه تنها مراجعه به دندانپزشکی ایمن است بلکه ضروری هم هست.

آیا گرفتن عکس رادیولوژی دندانپزشکی در دوران بارداری بی‌خطر است؟

اشعه ایکس (x-rays) برای انجام بسیاری از خدمات درمانی دندانپزشکی، به ویژه موارد اضطراری ضروری است. طبق اعلام انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) و آکادمی پزشکان خانواده آمریکا، اشعه ایکس دندانپزشکی در دوران بارداری بی‌خطر تلقی می‌شود. حتماً قبل از انجام عکس دندان به دندانپزشک یا رادیولوژیست اطلاع دهید که باردار هستید تا برای محافظت بیشتر جلیقه سربی یا پیشبند به شما بدهند.
اشعه ایکس دیجیتال جدید، دوز کمتری از اشعه ایکس نسبت به اشعه ایکس سنتی استفاده می‌کند و در نتیجه ایمن‌تر است.

با این حال، این که می‌خواهید از اشعه ایکس غیر ضروری در دوران بارداری خودداری کنید قابل درک است. برای این کار لازم است برخی از کارهای دندانپزشکی را تا زمان تولد نوزاد به تأخیر بیاندازید مانند خدمات زیبایی یا ایمپلنت دندان.

آیا بی‌حسی دندان در دوران بارداری بی خطر است؟

مطالعه‌ای در سال 2015 در مجله انجمن دندانپزشکی آمریکا (JADA) منتشر شد و نشان داد که درمان دندانپزشکی با بی‌حسی موضعی بی‌خطر است. محققان هیچ تاثیری در نتایج بارداری در بین زنانی که در دوران بارداری بی‌حسی موضعی دریافت کرده‌اند، پیدا نکردن
محققان ادعا می‌کنند که بسیاری از خانم‌ها هنگام بارداری مراجعه به دندانپزشک را به تأخیر می اندازند، حتی در صورت بروز مشکلات جدی دندانپزشکی. دکتر هاگای گفت: "این یک دوره مهم در زندگی یک خانم است و حفظ سلامت دهان و دندان مستقیما با سلامت مادر و جنین در ارتباط است. دندانپزشکان و پزشکان باید زنان باردار را به حفظ سلامت دهان و دندان و مراجعه منظم به دندانپزشکی ترغیب کنند."

 اگر در دوران بارداری نگران بی‌حسی دندانپزشکی هستید، با یک دندانپزشک متخصص در تهران مشورت کنید و از او بخواهید تا زمانی که درد شدیدی احساس نمی‌کنید از بی‌حسی کمتری استفاده کند.

عوارض رفتن به دندانپزشکی در دوران بارداری


بیشتر بخوانید : بی حسی موضعی در دندانپزشکی - بررسی مزایا و عوارض آن


زمان مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری

در این قسمت به مهمترین سوال دوران بارداری که، بهترین زمان مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری چه زمانی است پاسخ می‌دهیم.
درمان مشکلات و بیماری‌های دهان و دندان در دوران بارداری را به سه بازه زمانی سه ماهه اول، دوم و سوم تقسیم می‌کنیم در هر یک از این سه دوره مطابق با شرایط رشد جنین درمان‌های دندانپزشکی باید با ملاحظات خاصی انجام شود.

سه ماه اول بارداری

مراجعه به دندانپزشکی در ماه اول بارداری، همچنین ماه‌های دوم و سوم توصیه نمی‌شود زیرا ارگان‌های اصلی جنین در این زمان در حال شکل گیری هستند.
همچنین توصیه می‌شود تا هفته 13 بارداری از قرار گرفتن در معرض اشعه رادیولوژی (X-Ray) و استفاده از داروی بی‌حسی خودداری کنید.
اگر دندان درد خفیف دارید بهتر است درمان‌ را از سه ماهه اول به سه ماهه دوم منتقل کنید، البته با مشورت متخصص زنان و دندانپزشک معالجتان.
اما اگر درد دندان بسیار شدید و غیر قابل تحمل است یا دچار عفونت شدید لثه شده‌اید لازم است درمان دندانپزشکی را با رعایت نکات زیر انجام دهید:

  • استفاده از دارو و گرفتن عکس از دندان حتما باید زیر نظر پزشک زنان و زایمان انجام شود.
  • در سه ماه اول بارداری، دندانپزشک معمولا برای کاهش درد و رفع خطر عفونت دندان، از درمانی به نام پالپوتومی (فقط عصب‌های روی تاج دندان برداشته می‌شوند) استفاده می‌کند. بعد از انجام پالپوتومی دندان پانسمان می‌شود تا در سه ماه دوم خانم باردار برای تکمیل درمان مجدد به دندانپزشک مراجعه کند.

سه ماه دوم بارداری

ماه‌های چهارم، پنجم و ششم بهترین زمان مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری برای انجام درمان‌های دندانپزشکی است، زیرا جنین به اندازه کافی رشد کرده است. در سه ماهه دوم می‌توان درمان‌های ضروری مثل ترمیم و کشیدن دندان را انجام دارد. در این دوره هم لازم است تا حد امکان از اشعه ایکس دوری کنید ولی در صورتی که انجام آن ضروری است باید از پوشش سربی یا پیشبند استفاده شود.

سه ماه سوم بارداری

در ماه‌های هفتم، هشتم و نهم جنین تقریبا به طور کامل رشد کرده است ولی دراز کشیدن به مدت زیاد در یونیت دندانپزشکی می‌تواند برای جنین و مادر مضر باشد، پس بهتر است ترجیحا مراجعه به دندانپزشکی در ماه آخر بارداری به بعد از زایمان موکول شود و به جای آن مراقبت و بهداشت ‌‌دهان و دندان برای جلوگیری از مشکل بیشتر شود.

 البته در صورت داشتن مشکل جدی و درد شدید مراجعه به دندانپزشک ضروری است.

نکاتی برای مراقبت از دهان و دندان در دوان بارداری

  • انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) توصیه می‌کند که زنان باردار باید یک رژیم غذایی متعادل داشته باشند تا ویتامین‌های لازم و کلسیم به اندازه کافی به بدنشان برسد.
  • بعد از هر وعده غذایی دندان‌های خود را با خمیر دندان فلوراید تایید شده ADA مسواک کنند و نخ دندان بکشند.
  • در دوران بارداری بعد از استفراغ حتما دهان خود را بشویند.
  • در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی مراجعه منظم به دندانپزشک لازم است.
  • قبل از شروع درمان به دندانپزشک خود اطلاع دهند که باردار هستند.
  • درمان‌های زیبایی و غیر ضروری به بعد از زایمان موکول شوند.
  • در خوردن شیرینی‌جات زیاده روی نکنند
  • از دهانشویه‌های بدون الکل استفاده کنند.

دندانپزشکی بارداری در تهران


بیشتر بخوانید : دندانپزشک خوب در خیابان مطهری


جمع بندی

در این مطلب بهترین زمان مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری، اثرات بارداری روی دندان‌ها و ... را متوجه شدیم.
در آخر لازم دانستیم مجدد تاکید کنیم که در صورت مشکل جدی دهان و دندان در دوران بارداری بدون توجه به سن بارداری به پزشک مراجعه کنید زیرا عدم درمان ممکن است عوارض بیشتری برای شما و جنینتان به همراه داشته باشد، پزشکان متخصص با توجه به شرایط بارداری شما بهترین و کم خطرترین روش درمانی را به شما پیشنهاد خواهد داد پس جای نگرانی وجود ندارد.