فهرست:

علت افتادن روکش دندان چیست؟
اگر روکش دندان افتاد چکار کنیم؟
پیشگیری از افتادن روکش
سخن پایانی

روکش دندان که برای دندان‌های آسیب دیده و شکسته مورد استفاده قرار می‌گیرد، حدود 10 الی 15 سال می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. با رعایت برخی نکات می‌توان طول عمر روکش را افزایش داد که باید از پزشک خود این دستورالعمل‌ها را جویا شد. در زمان کشیدن دندان و یا تراشیدن آن، دندان در معرض آلودگی و گرما و سرما خواهد بود که در این زمان، از روکش موقت برای دندان شما استفاده می‌شود که باید در حفظ و سلامت روکش موقت کوشا باشید تا از افتادن روکش دندان خود جلوگیری نمایید. تا انتهای این مقاله از سایت برترین ها با ما همراه باشید.


بیشتر بخوانید : آیا بر روی روکش دندان می توان کامپوزیت انجام داد؟


عمر دندان روکش شده

علت افتادن روکش دندان چیست؟

روکش دندان که هم جنبه زیبایی و هم جنبه مراقبتی از دندان را دارد، گاهی بر اثر عواملی نحت تاثیر قرار گرفته و می‌افتد که جای نگرانی نیست و می‌توان با آرامش خاطر آن را درمان و به حالت اولیه آن در آورد. دلایل افتادن روکش دندان به شرح ذیل است.

1.    پوسیدگی مکرر دندان
پوسیدگی دندان یکی از دلایل افتادن روکش است که بر اثر درست مسواک نزدن و نکشیدن نخ دندان اتفاق خواهد افتاد. همچنین پوسیدگی دندان در زمان قرار دادن روکش بر روی دندان در زمان جراحی اتفاق خواهد افتاد که پزشک معالج شما، دندان مورد نظر را به خوبی تخلیه و یا آمده نکرده است.

2.    عدم تناسب یا ساخت نامناسب
در زمانی که شما ساختار کامل و مناسبی برای حفظ روکش نداشته باشید امکان افتاد روکش دندان وجود دارد زیرا دندان طبیعی شما توانایی حمایت و ساپورت روکش را نخواهد داشت. همچنین گاهی ما شاهد نامناسب بودن روکش برای دندان خود هستیم که خطا در ساخت روکش بوده و لابراتور دچار خطا شده است. زمانی با این اتفاق روبه رو هستیم که زمان زیادی از نصب روکش نگذشته ولی شاهد افتادن روکش دندان هستیم.

3.    ضربه یا تروما به دندان
برخی افراد عادت به باز کردن و یا شکستن برخی اجسامی سخت را با دندان دارند که همین امر باعث لق شدن و افتادن روکش خواهد شد. همچنین وارد آمدن ضربه یا فشار شدن به روکش مثل تصادف، دعوا، زمین خوردن و... باعث افتادن روکش خواد شد.

4.    کهنه شدن روکش 
روکش‌ها نیز معمولا دارای طول عمر مخصوص به خود هستند که این طول عمر حدود 10 سال است. البته باید در حفظ روکش دندان دقت نمایید.

5.    خراب شدن سمان یا چسب دندان
سمان که چسب مورد استفاده در دندان پزشکی است و برای چسباندن روکش به دندان استفاده می‌شود، گاهی خاصیت خود را از دست داده و باعث شل شدن و افتادن روکش دندان می‌شود. در این شرایط می‌توان دوباره از روکش استفاده نمود و نیاز به روکش جدید نیست. فقط کافی است تا سمان‌های قدیمی را از روی روکش پاک کرده و از سمان جدید استفاده نمود.

6.    مصرف غذاهای چسبناک و سفت
زمانی که از روکش برای دندان خود استفاده می‌کنید باید یک سری از عادات غذایی خود را کنار بگذارید یا نسبت به مصرف آنها نهایت دقت را به نمایید. مصرف برخی از خوراکی‌ها مثل آدامس، آبنبات، گاز زدن یخ و... باعث شل شدن و افتادن روکش خواهند شد.

7.    دندان قروچه
یکی از معضلاتی که برخی افراد با آن مواجه هستند، دندان قروچه است. داندان قروچه به هنگام خواب اتفاق افتاده که باعث افتادن روکش خواهد شد. در این صورت می‌توان با مشورت گرفتن از پزشک، از وسایل مراقبتی مثل نایت گارد استفاده نمایید. چراکه اگر ادامه یابد علاوه بر شل شدن سمان، شاهد شکستن خود روکش هم خواهیم بود.

8.    ریزنشت
ریزنشت زمانی اتفاق می‌افتد که قستمتی از سمان که باعث چسبیدن دندان به روکش می‌شود از بین برود که در این صورت ما شاهد یک حرفه در کنار دندان و لثه خواهیم بود که می‌تواند باعث افتادن روکش دندان گردد.


بیشتر بخوانید : روکش تمام سرامیک دندان


دلایل افتادن روکش دندان

اگر روکش دندان افتاد چکار کنیم؟

در زمان افتادن روکش نیز لازم است تا برخی موارد را رعایت نماییم تا بتوانیم در حفظ روکش و تحویل سالم آن به پزشک موفق باشیم. در اینصورت می‌توان از همان روکش استفده نمود و نیاز به روکش جدید نیست، به شرط آن که روکش نشکسته باشد.

فوراً با دندانپزشک تماس بگیرید

اگر احساس کردید که روکش دندان شما لق شده یا روکش دندان را در دهان خود معلق احساس کردید، آرامش خود را حفظ نمایید و فورا با پرشک خود تماس بگیرید تا از ایشان مشورت گرفته و نوبت برای شما رزرو گردد. همچنین در تماس تلفنی، نحوه مراقبت از دندان را جویا باشید تا بتوانید کمترین آسیب را به دندان خود وارد نمایید.برای آشنایی با بهترین دندانپزشک در غرب تهران به صفحه لینک داده دشه مراجعه نمایید.

تاج را تمیز کنید و نگه دارید

روکش دندان خود را از دهان خارج نموده و با آب ولرم آن را کامل بشویید. در حفظ و مراقبت از روکش دندان کوشا باشید تا آسیبی به روکش وارد نشود زیرا ممکن است قابلیت استفاده شدن داشته باشد که در هزینه‌های شما صرفه جویی خواهد شد.

با درد و ناراحتی مقابله کنید

زمانی که روکش بر روی دندان شما نباشد، با کمترین گرما یا سرما و یا در معرض هوا بودن، دندان شما از خود واکنش نشان داده و احساس درد خواهید کرد. می‌توان برای کاهش درد از مسکن و داروهایی مثل ناپروکسن، ایبوپروفن و... استفاده نمود و درد ناشی از افتادن روکش دندان را کاهش داد.

از برخی غذاها اجتناب کنید و به آرامی مسواک بزنید

خوردن غذاهای سفت، خیلی گرم یا خیلی سرد، غذاهای چسبناک و... برای شما کاملا اشتباه بوده و مشکل ساز است. همچنین در هنگام خوردن غذا از سمت مخالف دهان خود استفاده نمایید تا فشار کمتری به دندان شما وارد شود.


بیشتر بخوانید : ایمپلنت بهترین جایگزین برای دندان از دست رفته


پیشگیری از افتادن روکش

روش‌ها و مراقبت‌هایی وجود دارد که با رعایت این موارد می‌توان از روکش دندان‌ مراقبت نمود و آسیب را به حداقل رساند.

  • استفاده از مسواک بین دندانی برای حذف غذاها و پلاک در منطقه‌ای که دندان و روکش با لثه در تماس است.
  • جویدن یخ را ترک کنید.
  • حداقل دو بار در روز مسواک و نخ دندان کشیدن به طور مداوم فراموش نکنید.
  • استفاده از محافظ دندان برای بیمارانی که مبتلا به دندان قروچه به هنگام شب و در خواب هستند.
  • نصب و ساخت روکش بسیار مهم و حساس است. برای انجام این امر از یک متخصص و یک کلینیک معتبر کمک بگیرید.
  • سعی کنید هر شش ماه یک بار به پزشک خود مراجعه نمایید تا اگر خطری روکش را تهدید نمود فورا آن را برطرف نمود.

استفاده مجدد از روکش دندان

سخن پایانی

با توجه به نیاز دندان به روکش، می‌بایست اطلاعات کافی از نحوه مراقبت از آن را داشت تا بتوانیم روکش خود را به مدت 10 الی 15 سال حفظ نماییم. همچنین دلایلی وجود دارد که باعث افتادن روکش دندان خواهند شد که خراب شدن دندان، کهنه شدن روکش، از بین رفتن سمان یا چسب دندان پزشکی، وارد آمدن ضربه یا فشار به روکش دندان و... نمونه‌هایی از آن دلایل خواهد بود. با مراجعه هرچه سریع‌تر می‌توان به حفظ و استفاده دوباره در صورت شکسته نشدن روکش کمک نمود.