فهرست:
چگونگی عملکرد قرص لووتیروکسین
نحوه مصرف قرص تیروئید کم کار لووتیروکسین
آیا بعد از مصرف قرص لووتیروکسین میتوان خوابید؟
اهمیت آزمایش خون در زمان مصرف قرص تیروئید لووتیروکسین
چگونگی عملکرد قرص لووتیروکسین
غده تیروئید، هورمونی به نام تیروکسین تولید میکند. تیروکسین میزان انرژی بدن را کنترل میکند (میزان متابولیسم). این هورمون در سیستم گوارش، نحوه عملکرد قلب، عملکرد عضلات، رشد مغز و سلامت استخوان نقش کلیدی دارد. وقتی غده تیروئید، تیروکسین کافی تولید نمیکند (کم کاری تیروئید)، بسیاری از عملکردهای بدن کند میشوند. قرص لووتیروکسین، نسخه مصنوعی هورمون تیروکسین است. برخی از رایجترین علائم غده تیروئید کم کار عبارتند از:
خستگی
احساس سرما
مشکل در تمرکز
افزایش وزن
احساس افسردگی
بیمار قرص لووتیروکسین مصرف میکند تا جایگزین تیروکسینی شود که غده تیروئید، قادر به تولید آن نیست و از علائم کم کاری تیروئید جلوگیری کند. علاوه بر این، هنگامی که بر اثر ابتلا به گواتر یا سرطان تیروئید، عمل برداشتن و حذف غده تیروئید انجام میشود نیز باید قرص لووتیروکسین بهطور مادام العمر مصرف شود.
بیشتر بخوانید: اختلالات تیروئید و تاثیر آن بر افسردگی
نحوه مصرف قرص تیروئید کم کار لووتیروکسین
قبل از شروع مصرف لووتیروکسین پزشک برای تعیین میزان دوز دارو برای بیمار، آزمایش خون را انجام میدهد.
معمولاً به بیماران توصیه میشود که قرص لووتیروکسین را به صورت ناشتا و حداقل نیم ساعت قبل از اولین وعده غذایی خود، یعنی صبحانه با معده خالی و فقط با آب مصرف کنند. اما برای بیمارانی که ممکن است بخواهند در وعده صبحانه، قهوه، چایی، غلات و شیر مصرف کنند، بهترین زمان خوردن قرص لووتیروکسین، شب قبل از خواب است. هر چند که مصرف شب هنگام این قرص برای همهی بیماران توصیه نمیشود. افرادی که یک روال ثابت خواب دارند و داروهای دیگری را قبل از خواب مصرف نمیکنند، میتوانند قرص لووتیروکسین را قبل از خواب مصرف کنند.
بیشتر بخوانید: ماموگرافی و غربالگری بانوان
این مهم است که قبل از اینکه تغییری در زمان مصرف قرص لووتیروکسین ایجاد کنید، با پزشک خود مشورت نمایید. همچنین باید بدانید که اگر قصد دارید، لووتیروکسین را قبل از خواب مصرف نماید، باید بین آخرین وعده غذایی یا میان وعده شما با لووتیروکسین ۴ ساعت فاصله وجود داشته باشد. برای افرادی که عادت به شب خواری دارند، این تغییر زمان مصرف لووتیروکسین، توصیه نمیگردد. نکته مهم دیگر در برنامهریزی برای دوز لووتیروکسین هنگام خواب در نظر گرفتن سایر داروهایی است که مصرف میکنید. در حالت ایده آل لووتیروکسین باید تنها دارویی باشد که قبل از خواب مصرف میشود. درست مانند دوزهای صبحگاهی، بهتر است از مصرف همزمان با سایر داروها مانند استاتینها، داروهای فشار خون و متفورمین خودداری شود. شواهد علمی زیادی وجود دارد که نشان میدهد مصرف لووتیروکسین به همراه یک وعده غذایی، باعث کاهش جذب آن در بدن میشود و ممکن است در سطح TSH تغییراتی ایجاد کند.
به همین دلیل توصیه میشود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه پس از مصرف قرص تیروئید، صبحانه میل کنید. به ویژه افرادی که از سرطان تیروئید رنج میبرند یا زنان باردار و بیمارانی که به نوسانات تیروئید حساس هستند.
آیا بعد از مصرف قرص لووتیروکسین میتوان خوابید؟
هیچ هشدار یا دستورالعملی در مورد دراز کشیدن یا خوابیدن پس از قرص کم کاری تیروئید لووتیروکسین وجود ندارد. مصرف لووتیروکسین در زمان خواب تاثیر قابل توجهی در سطح هورمونهای تیروئید دارد و میتواند آنها را بهبود بخشد. اما بهتر است برای انتخاب بهترین زمان مصرف قرص لووتیروکسین خود با پزشک نیز مشورت کنید.
اهمیت آزمایش خون در زمان مصرف قرص تیروئید لووتیروکسین
همان طور که ذکر شد، پزشک قبل از از شروع مصرف لووتیروکسین، آزمایش خون را برای بررسی سطح هورمونهای تیروئید در بدن انجام میدهد. آزمایش خون باید بهطور منظم، در ابتدا هر ۴ تا ۶ ماه یکبار و سپس سالی یک بار انجام شود. این کار به پزشک اجازه میدهد تا دوز مناسب بیمار را تنظیم کند. در موارد زیر نیاز به آزمایش خون بیشتری است:
بارداری
شروع به مصرف یا قطع مصرف دارویی که با لووتیروکسین تداخل دارد.
علائمی که نشان میدهد دوز دارو نامناسب است.
تداخل دارویی و غذایی با قرص لووتیروکسین
بسیاری از غذاها و داروها از قبیل مکملهای حاوی کلسیم، سویا و آهن در جذب لووتیروکسین اختلال ایجاد میکنند. به عبارت سادهتر، برخی از مواد غذایی و دارویی شناخته شده در صورت مصرف همزمان با قرص لووتیروکسین، مانع از جذب هورمونهای تیروئید جایگزین در این قرص میشوند. تغییر در میزان جذب لووتیروکسین منجر به تغییر در آزمایش خون تیروئید میگردد. این آزمایش برای بررسی مناسب بودن دوز دارو از اهمیت بسزایی برخوردار است.
بیشتر بخوانید: فشار خون داری؟ این موارد رو رعایت کن
به عنوان مثال، محققان بر اساس یافتههای پژوهشی به این نتیجه رسیدهاند که کلسیم و پروتئین موجود در شیر میتواند بهطور مستقیم در میزان جذب مناسب و کامل لووتیروکسین تداخل ایجاد کند و مدیریت هیپوتیروئید یا کم کاری تیروئید را دشوار و پیچیده نماید.
بنابراین بهتر است از مصرف همزمان غذاهای غنی از کلسیم مانند شیرگاو، ماست، انواع پنیرها، بستنی، ماست و شیرهای غنی لبنی که از بادام سویا تهیه میشوند با قرص لووتیروکسین خودداری شود. حداقل یک ساعت بین مصرف لووتیروکسین و این قبیل از مواد غذایی بلافاصله را رعایت نماید.