در حال حاضر که ویروس کرونا دوباره روند افزایشی و شیوع شدیدی را در پیش گرفته است، شاید تزریق دوز چهارم واکسن کرونا تنها راه قطعی برای خلاصی از این بیماری همهگیر باشد. البته که رعایت نکات بهداشتی و عمل کردن به دستورالعملهای پزشکی نیز بیتاثیر نخواهد بود ولی اما و اگرهایی در مورد دوز چهارم واکسن کویید 19وجود دارد. در این مقاله از سایت برترین ها هر آنچه لازم است در این رابطه بدانید را به شما خواهیم گفت.
افراد کاندید برای تزریق واکسن کویید 19
علاوه بر بیماران و افراد واجد شرایطی که باید واکسن کویید 19 را تزریق کنند، در ابتدای امر و به هنگام بررسی عوارض و عواقب جانبی واکسنهای کشفشده برخی از افراد برای تزریق این واکسن داوطلب شدند. افرادی که برای تزریق این واکسن داوطلب میشوند باید شرایط زیر را داشته باشند:
- نباید به ویروس کویید 19 مبتلا باشند
- نباید مشکوک به ابتلا به بیماری کرونا باشند
- باید از ارزیابیهای تبسنجی زیر بغلی بگذرند
- باید از تبسنج لیزری برای ارزیابی سلامتی آنها استفاده شود
- باید دمای بدن آنها ارزیابی شود
- نباید تب بدن آنها بالاتر از 37 درجه سلسیوس باشد
- نباید به هیچ یک از آلرژیهای شدید مبتلا باشند
- نباید واکنش دارویی از خود نشان دهند
- افرادی که عمر زیادی ندارند مناسب کاندید شدن نخواهند بود
- ارائه رضایتنامه فرد یا قیم و سرپرست او الزامی است
بیشتر بخوانید : راه های پیشگیری از کرونا
در صورتی که فرد کاندید تمام شرایط ذکرشده را رعایت کند و هیچ مشکلی در اصول اولیه تزریق واکسن داوطلبانه او وجود نداشته باشد، باید فرم رضایت را آگاهانه و با رضایت قلبی خود تکمیل و امضا کند.
در نظر داشته باشید حتی به هنگام تزریق واکسن به افراد داوطلب تیم درمانی اورژانسی برای رسیدگی به موارد احتمالی، حاضر خواهد بود. زیرا ممکن است حتی با رعایت تمام اصول و ارزیابیهای مشخص شده باز هم شاهد بروز شوک یا سایر عوارض غیرقابل پیشبینی باشند.
شرایط تزریق دوز چهارم واکسن کرونا
طبق گزارشات به دست آمده از کشورهایی که دوز چهارم واکسن کرونا را تزریق کردهاند، امکان ابتلا این افراد 2 برابر کمتر از سایر افراد خواهد بود. همچنین شدت بیماری در میان افرادی که دوز چهارم واکسن کویید 19 را دریافت کردهاند 4 برابر کمتر از سایر افراد است. بنابراین دوز چهارم بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
در ضمن براساس تحقیقات به عمل آمده حتی تزریق دوز چهارم واکسن کرونا نیز همانند سایر دوزهای این واکسن ضروری است. برای تزریق این دوز در ابتدا افرادی که دارای شرایط ویژه هستند، در صدر لیست قرار دارند. افرادی که به بیماریهای زمینهای دچار هستند یا افرادی که بالای 65 سال سن دارند.
از جمله افرادی که جزء واجدین شرایط برای تزریق به حساب میآیند، افراد چاقی هستند که به بیماریهای مزمن مبتلا شدهاند. همچنین اولویت با افرادی است که با متابولیک درگیر هستند. در ضمن این دوز در ابتدا به افرادی تزریق میشود که از نظر گروههای سنی واجد شرایط خواهند بود.
بهترین واکسن کرونا برای دوز 4
اگر قصد دارید برای تزریق دوز چهارم واکسن کرونا دست به کار شوید شاید برایتان سوال شود دوز4 این واکسن را چه چیزی بزنید؟ توجه داشته باشید اگر قصد سفر به کشورهای خارجی را دارید، سعی کنید واکسنی بزنید که مورد تایید کشور مقصد شما باشد.
البته بهترین واکسن کویید برای دوز 4 به نوع واکسن شما در دوزهای قبلی بستگی دارد. برای مثال اگر سه دوز قبلی خود را برکت تزریق کردهاید، برای دوز چهارم میتوانید یکی از واکسنهای زیر را استفاده کنید:
- برکت
- پاستور
- اسپایکوژن
- رازی
- آسترازنکا
بیشتر بخوانید : هر آنچه در مورد ویروس کرونا باید بدانید
در ضمن اگر 3 دوز قبلی خود را آسترازنکا تزریق کردهاید برای دوز چهارم خود بهتر است آسترازنکا، رازی، اسپایکوژن، و پاستور تزریق کنید. ولی اگر 3 دوز قبلی شما سینوفارم بوده باشد، برای دوز 4 باید یکی از واکسنهای زیر را بزنید:
- سینوفارم
- آسترازنکا
- رازی
- اسپایکوژن
- پاستور
همچنین افرادی که 3 دوز قبلی خود را پاستور زدهاند برای دوز چهارم تنها باید یکی از 3 واکسن رازی، پاستور، و اسپایکوژن را تزریق کنند. برخی از افراد که 2 دوز اول خود را سینوفارم زدهاند ولی دوز سوم آنها پاستور بوده، باید دوز چهارم خود را از بین 3 واکسن رازی، پاستور، و اسپایکوژن انتخاب کنند.
حالت دیگری نیز وجود دارد که شما 2 دوز اول خود را سینوفارم تزریق کردهاید و دوز سوم شما آسترازنکا بوده است، برای دوز چهارم بهتر است یکی از واکسنهای زیر را در نظر بگیرید:
- آسترازنکا
- پاستور
- اسپایکوژن
- رازی
در صورتی که 2 دوز اول خود را آسترازنکا زدهاید و دوز سوم شما پاستور است، برای دوز چهارم نیز باید یکی از واکسنهای رازی، پاستور، و اسپایکوژن را تزریق کنید.
مطلب پیشنهادی سایت برترین ها : حقایقی در مورد استفاده از ضدآفتاب که نمی دانید!
تاثیر دوز چهارم واکسن کویید 19 بر اومیکرون و سویه جدید چقدر است؟
با توجه به اینکه سویه جدید کرونا در سراسر دنیا شیوع پیدا کرد و در واقع همهگیر شد، ولی میزان مرگ و میر پایینی داشت. علت اصلی این درصد پایین مرگ و میرها به تزریق واکسنها بستگی دارد زیرا بسیاری از افراد جوامع مختلف واکسینه شدهاند.
از اینرو دوز چهارم واکسن کووید 19 را باید جدیتر از دوزهای اول و دوم در نظر بگیرید. طبق مطالعات انجام شده دوز چهارم واکسن کویید 19 توانسته است بر روی سویه جدید کرونا تاثیر بگذارد و تا حدودی در برابر آن مقاومت کند.
البته با توجه به بررسیهای انجامشده در مورد تاثیر دوز چهارم واکسن کرونا مشخص شد افراد نسبت به زمانی که دوز سوم را زده بودند، از ایمنی کمتری در برابر سویه جدید برخوردار هستند. به عبارت دیگر تاثیر دوز چهارم این واکسن در مقابل تاثیر سایر دوزهای آن کمتر است، بنابراین نمیتواند مانع از گسترش سویه جدید کرونا شود.
فراموش نکنید دوز 4 بیشتر برای افرادی مفید است که خطر ابتلا به کرونا برای آنها بیشتر وجود دارد. در واقع این دوز از واکسن بیشتر بر روی محافظت و مراقبت از افراد مسن و برخی از گروههای پرخطر همانند کسانی که سلامتی ایمنی پایینی دارند، تاثیرگذار است.
متاسفانه سویه جدید این ویروس به مراتب قویتر از سایر سویههای قدیمی است و در هر 36 الی 72 ساعت تعداد بیماران افزایش مییابد. به طور کلی تاثیر دوز چهارم واکسن کرونا بر روی سویه جدید بسیار کمتر از حد انتظار خواهد بود.
بیشتر بخوانید : با اضطراب ناشی از کرونا چه کنیم؟
تاکید بر تزریق دوز چهارم واکسن کرونا
با اینکه شاید دوز چهارم واکسن کرونا خیلی بر روی رفع بیماری کرونا و مقابله با کویید 19 تاثیرگذار نباشد ولی به هر حال تزریق آن خالی از لطف نخواهد بود. البته تاکید تزریق این واکسن بیشتر شامل حال افرادی میشود که زیر 70 سال سن دارند.
به عبارت دیگر گروههای سنی مختلف باید برای تزریق دوز چهارم واکسن خود دست به کار شوند. ناگفته نماند رعایت نکات بهداشتی و توجه به انواع دستورالعملهای ثبتشده پزشکان تا حد زیادی مانع از شیوع بیشتر این بیماری میشود ولی به هرحال تزریق دوز چهارم واکسن کرونا نیز الزامی و تاثیرگذار خواهد بود.
افرادی که 6 ماه از تزریق آخرین دوز واکسن آنها گذشته است باید برای تزریق دوز 4 اقدام کنند. با توجه به امکان شیوع دوباره این بیماری باید در ابتدا گروههای پرخطر دوز چهارم خود را تزریق کنند و سپس مراقبتهای بهداشتی به طور کامل انجام شوند تا مانع از شیوع سویه جدید این بیمار باشند. تزریق واکسن دوز چهارم کرونا بیتاثیر نیست.
آیا پیش از تزریق واکسن، آزمایش آنتی بادی انجام دهیم؟
آزمایش آنتی بادی را باید بعد از واکسیناسیون انجام دهید. به خاطر داشته باشید آزمایش یا تست آنتی بادی برای تشخیص بیماری کرونا آزمایش معتبری نیست ولی به هر حال اطلاعات خوبی از وضعیت شما در اختیارتان قرار میدهد.
به زبان ساده هر چند آزمایش آنتی بادی ضرورتی ندارد و شاید خیلی تاثیرگذار و کمککننده نباشد، ولی انجام دادن آن بهتر از انجام ندادنش است. با این آزمایش در واقع درصد و میزان مقاومت بدن شما در طول واکسیناسیون مشخص میشود.
با این آزمایش شما به درصد میزان مقاومت بدن خود در برابر ویروس کویید 19 پی میبرید و میتوانید سلامتی خود را ارزیابی کنید. برای پاسخ به این پرسش که تست آنتی بادی چه چیزی را نشان میدهد باید گفت:
- کارایی و تاثیر واکسنی که تزریق کردهاید را ارزیابی میکند
- میزان مقاومت بدن شما در برابر ابتلا به کویید 19 را نشان میدهد
- هر چه میزان آنتی بادی خنثیکننده در بدن شما بیشتر باشد واکسن عملکرد بهتری داشته است
- آنتی بادی میزان سیستم ایمنی بدن شما و آمادگی آن را به هنگام برخورد با کویید 19 نشان میدهد
در نهایت اینکه این آزمایش را باید بعد از 2 دوز واکسن کرونا انجام دهید تا به نتیجه بهتری دست پیدا کنید. توصیه میکنیم حداقل 14 روز بعد از تزریق دوز 2 واکسن کویید 19 این آزمایش را انجام دهید تا در این مدت بدن شما به سطح خوبی از ایمنی دست پیدا کند.
بیشتر بخوانید : درمان ریزش مو بعد از کرونا
سخن آخر
کرونا را شوخی نگیرید و اگر تا امروز 3 دوز این واکسن را تزریق کردهاید، اکنون نوبت به تزریق دوز چهارم رسیده و شما نیز باید برای این کار اقدامات لازم را انجام دهید. توصیه میکنیم تزریق دوز چهارم واکسن کرونا را پشت گوش نیندازید و همین حالا برای تزریق این واکسن اقدام کنید.
ناگفته نماند تزریق این واکسن مانع از مرگ و میر و حتی بستری شدن بیماران میشود زیرا در اوج بیتاثیری، واکسن دوز چهارم باز هم باعث توسعه مقاومت افراد در برابر کویید 19 خواهد بود. از اینرو بهتر است شما نیز برای تزریق واکسن خود دست به کار شوید.